fbpx
19 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 27, 2024

/VIDEO/ Duc lipsa lucrătorilor și a materiei prime. Cum se descurcă fermierii din nordul țării

Citește și:

Lipsa specialiștilor, brațelor de muncă, dar și a materiei prime pentru producerea produselor de origine animală sunt doar câteva probleme cu care se confruntă sectorul zootehnic din Republica Moldova. Guvernul încearcă să vină cu soluții, măsuri de susținere prin subvenționare și extinderea fermelor existente.

Familia Istrati din satul Dușmani, deține o exploatație de creșterea a ovinelor și a caprelor de tip local. Din cauza lipsei brațelor de muncă, familia a luat un credit de peste 2 milioane de lei pentru a amenaja o încăpere performantă cu utilaj modern și un grajd călduros pentru animale.

MIHAIL ISTRATI, fermier: „Am luat credit, am procurat sală, tot nu aveam lucrători. Motivul cel mai mare acesta a fost, lipsa de lucrători. Am stat și ne-am gândit să procurăm și să facem, să lucrăm mai departe, să nu distrugem afacerea care am pornit-o.”

Autoritățile sunt în proces de a atrage investiții în țară și să ajute fermierii puși în dificultate.  

IURIE SCRIPNIC, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Acest sector este prioritar pentru a fi revitalizat în următoarea perioadă și vorbesc despre următorii 2 – 3 ani. Acest sector foarte mult a diminuat pe parcursul a 30 de ani. Dar noi pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova, avem nevoie de produse de origine animală. Materia primă pentru producerea produselor de origine animală este în insuficiență, de aceea noi venim cu măsuri de susținere prin subvenționare de extinderea fermelor existente, de crearea noilor ferme.”

AFANASI TARLEV, director general adjunct ANSA: „Noi ca ANSA venim cu controale, baza controalelor nu este atât amenda, cât a veni cu un proces de consultare și consiliere pentru operatori, pentru agenții economici. Raionul Glodeni are un potențial enorm, care urmează a fi valorificat. Sunt deja peste 20 de ferme de bovine autorizate sanitar veterinar în Glodeni și patru exploatații de creștere a ovinilor și caprinelor. Odată ce sunt autorizate sunt eligibile de a depune dosarul pentru subvenții la AIPA.”

Din 1991 sectorul animalier din Republica Moldova se află într-o continuă degradare. Efectivul animalelor care produc lapte s-a redus cu aproximativ 90 la sută.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ În zona Lacului Orășenesc au loc lucrări de curățare a râului Răuțel. Bălțenii: „Am vrea și iazul”

Autoritățile din Bălți au demarat procesul de curățare a râului Răuțel în zona lacului Orășenesc cu scopul de a...

Canicula se reîntoarce. În weekend e Cod Galben de căldură

Canicula se reîntoarce. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru zilele de weekend Cod Galben de Caniculă. Pentru ziua de...
  sursa: cursbnm.md