fbpx
24 C
Бэлць
sâmbătă, septembrie 7, 2024

/VIDEO/ Educaţia civică – esenţială pentru societate. Care sunt prioritățile în acest domeniu în cadrul Parteneriatului Estic

Citește și:

Toleranță, pace sustenabilă, dar și dezvoltarea gândirii analitice sunt prioritățile în domeniul educației civice pentru următorii ani. Specialiștii spun că conflictele armate înregistrate în țările Parteneriatului Estic au schimbat radical vectorul în domeniul educație cetățenești. Dacă acum un an se vorbea prioritar despre drepturile la educație, democratizarea societății și situația ecologică, astăzi nu este nimic mai actual ca pacea.

Despre rolul societății civile în educarea civică a populației au vorbit experți din mai multe țări ale Parteneriatului Estic în cadrul forumului rețelei EENCE, care s-a desfășurat la Chișinău.

Sergiu Musteață, profesor universitar, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”: „A pune în continuare accentul pe tot ce înseamnă toleranță, pe tot ce înseamnă înțelegerea între oameni și bineînțeles pe pace, o pace sustenabilă. Consideram că am tras învățăminte din urma celui de-al doilea război mondial, sau din războaiele secolului XX, dar vedem că nu e chiar așa. În continuare unii lideri apelează la această formă de rezolvare a unei probleme, care aduce victime, distrugeri, care destabilizează viața omului”. 

Potrivit unor experți, mass-media are un rol important în dezvoltarea gândirii critice și educarea societății.

Vitaut Rudnik, Vicepreședinte al Asociației Est-Europene de Educație Civică: „Una din priorități ține de media, cum să consumăm inteligent media, lucrul cu informația. Vedem că în mare parte ceea ce s-a întâmplat în acest an e un rezultat al războiului informațional, care a fost produs în final o agresiune fizică. La această etapă e important să facem educația civică disponibilă pentru un număr cât mai mai mare de oameni, pentru oameni de la sate, tineri, pentru cei vulnerabili care poate acum nu au acces la educație și pentru care asta încă nu este o prioritate deocamdată”.

Elena Mârzac, director al Centrului de Informare NATO: „Încetul cu încetul, prin intermediul educației, societății civile, diverse instrumente, trebuie să învățăm oamenii să gândească analitic. Ca să putem să educăm trebuie să știm exact ce valori, ce mesaj trebuie să educăm noi în populația noastră. Consideră că una din vulnerabilitățile moldovenești este faptul că noi nu avem o idee națională în jurul căreia să fim uniți”. 

Rețeaua EENCE a fost înființată în 2016 și reunește peste 100 de organizații și experți în promovarea educației civice și a democrației în țările Parteneriatului estic și în Rusia. În cadrul rețelei activează anual zece grupuri tematice, care  implementează proiectele legate de diferite aspecte ale educației civice.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/DOC/ Cei mai „bogați primari” din raionul Briceni, conform declarațiilor de avere pentru anul 2023. Cu ce se pot lăuda aleșii locali

Sunt unii din cei mai săraci primari din zonă dacă e să ne uităm după declarațiile de avere pentru...

Adolescentul din Soroca a fost găsit. Băiatul se deplasa continuu pentru a se ascunde

Polițiștii din Soroca au localizat copilul în adiacentul localității, datorită implicării dronei cu termoviziune. Băiatul se deplasa continuu încercând...
  sursa: cursbnm.md