fbpx
15.9 C
Бэлць
vineri, iunie 14, 2024

/VIDEO/ Mai puține credite în acest an. Pentru ce se împrumută bălțenii

Citește și:

Telefoane mobile, electrocasnice sau pur și simplu au nevoie urgent de o sumă de bani. Majoritatea bălțenilor apelează la bănci sau la companiile de microfinanțare pentru un împrumut. Aceștia spun că în pofida procentului usturător, nu au altă ieșire din situație.

,,Mint oamenii, ei dau bani, este un procent, iar pe urmă când achiți este alt procent. Fiul meu a pus cuvântul pentru prietenii lui, eu am luat două telefoane, iar pe urmă s-a ridicat suma.”

,,Feciorul a luat credit, am înțeles că treceau trei luni, imediat se schimbă suma și nu cu 2-3 procente, dar cu 10-20-30 de procente. A avut probleme în familie cu datoriile, ca în ziua de azi, cum lucrează fiecare, se stăruie, are familie, are apartamentul să plătească. Au început să sune și să manipuleze cu așa niște strășnicii că și soția s-a speriat, în general în familie era nemplăcut.”

,,Nimic pozitiv nu pot spune despre aceasta, pur și simplu prostesc oamenii.”

,,În timp ce unii aleg companiile de microfinanțare pentru condițiile mai simple la acordare, alții optează pentru bănci, argumentând că sunt mai sigure.”

,,E foarte neprofitabil, procentul e mare și poți nimeri în situații neplăcute. Microfinanțările pentru mine sunt un risc, mai bine renunț, voi aștepta poate voi împrumuta din locuri sigure, dar la așa risc nu voi merge.”

,,Pentru că condițiile sunt mai loiale, nu e nevoie să ai un loc de muncă stabil și oficial. Procentul poate că puțin se deosebește, este mai mare, dar oamenilor le convine, reeșind că acest credit la sigur va fi acordat, pentru-că la bancă pot să nu fie acceptat.”

,,Ele sunt bune companiile pentru cei care sunt încrezuți că o să dea înapoi banii care îi iau de acolo, dar eu mă feresc de asta. Am auzit cazuri care au luat dintr-o microfinanțare și nu a putut da, în una și a intrat în alta și a rămas într-o încurcătură, mulți se feresc de asta, nu știu poate procentul e mare, ori nu știu.”

,,E mai ușor de primit decât la bancă, e mai rapid. –Adică ați luat credite de la companiile de microfinanțare? De multe ori și pentru electrocasnice și pentru multe altele, pentru-că este mai ușor, nu avem posibilitatea să luăm zece mii și să cumperi o mașină de spălat, e mai ușor să dăm câte o mie pe lună, cu rata procentajului zero.”

Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, în acest an, procesul de creditare a încetinit. Asta după ce în luna mai, BNM  a adoptat un regulament privind creditarea responsabilă a persoanelor fizice de către bănci. Astfel, întregului sistem financiar al Republicii Moldova i s-au impus reguli, relativ stricte, prin care să descurajeze anumite tipuri de credite.

CARTON VECESLAV IONIȚĂ, expert

„Iar cel mai vulnerabil aspect al reglementării este faptul că oamenii trebuie să aducă dovada veniturilor legale. Or se cunoaște că în Republica Moldova jumătate din veniturile populației practic nu pot fi probate legal. Mai mult decât atât, chiar discutam cândva că în Republica Moldova ar fi bine să existe și leasing imobiliar, deoarece populația care procură locuințe, de regulă are venituri, dar nu poate să aducă probele oficiale că are astfel de venituri”, a spus expertul.

SURSA: viitorul.org

În ceea ce privește creditele de consum, dacă anul trecut acestea creșteau, în mediu, cu 250 de milioane de lei pe lună, în acest an cresc cu o medie de 11 milioane de lei pe lună. Dacă anul trecut, creditele ipotecare au crescut cu un ritm de 295 de milioane de lei pe lună, în acest an creșterea este de 130 de milioane de lei pe lună.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md