fbpx
20.5 C
Бэлць
marți, mai 21, 2024

/VIDEO/ Elevii de la Colegiul din Brătușeni și-au demonstrat cunoștințele practice. Au vaccinat peste 2000 de câini contra rabiei

Citește și:

Peste 2000 de câini din raionul Edineț au fost vaccinați contra rabiei. Acțiunea a fost realizată de 170 de elevi care studiază Medicina Veterinară în cadrul Colegiului de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni, ghidați de profesori. Pe parcursul a câtorva zile, ei au mers în satele din vecinătate unde au vaccinat patrupezii.

Deja mai mult de 5 ani, Olga Ungureanu așteaptă în fiecare toamnă ca elevii colegiului să vină la ea pentru ai vaccina patrupezii.

OLGA UNGUREAN, Locuitoarea satului Brătușeni, raionul Edineț: „Noi avem doar nouă câini, nu mai calculăm câinii nou născuți, pentru noi vaccinarea este foarte importantă, pentru că la noi sunt multe vulpi, ele sunt active mai ales în ultimul timp și mulțumim mult colegiului nostru veterinar care vine și gratuit vaccinează câinii noștri care ne apără ograda noastră.”

Cățelușa Bella este în familie de 2 ani. Deși patrupetul este foarte blând, stăpânul spune că o vaccinează permanent, în primul rând pentru a-și proteja copiii.

OLEG SLUHINSCHII, Locuitor al satului Brătușeni, raionul Edineț: „Vulpile umblă, vulpile pot aduce orice boală și câinii oricum intră în contact și câinele turbat este totuși periculos, în primul rând pentru copii, în primul rând cea mai ușoară pradă pentru ei sunt copiii.”

Conducerea colegiului organizează această acțiune anual, împreună cu angajații ANSA.

GHENADIE FRECĂUȚANU, Director adjunct al Colegiului de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni: „170 de elevi din cadrul Colegiului de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni împreună cu profesorii săi vor transforma cunoștințele teoretice în practică și anume în vaccinarea câinilor, peste 2000 de câini care vor fi vaccinați din satele din vecinătate, Brătușeni, Stolniceni și Șofrâncani împotriva rabiei o boală foarte contagioasă care se transmite de la animale la om și care conform statisticii, de la an la an numărul animalelor care se îmbolnăvesc, se infectează de rabie, crește.”

IURIE VENGHER, Șef Secție Sănătatea Animalelor, ANSA Edineț: „Fiecare an se așa ceva se petrece în republică și azi noi avem o practică bună cu colegiul din Brătușeni să imunizăm aproape 2000 de capete de animale de companie în gospodăriile non profesionale.”

GHENADIE LUPĂCESCU, Profesor: „Pregătim specialiști veterinari, adică felceri veterinari în colegiu și participăm nu numai la lecțiile teoretice în activitatea noastră de toate zilele, dar și la lecțiile practice.”

Elevii au șansa de a pune în practică teoria învățată și în cadrului clincii din cadrul colegiului, deschisă din fonduri europene.

„Noi acum efectuăm ecografie și vom determina prezența bolii urotiliază dacă pisica are această boală patologică.”

VENIAMIN COVALI, Student: „Vaccinare este un proces foarte important, noi vaccinăm contra rabiei la câini, această boală este foarte periculoasă. În procesul de învățământ noi efectuăm aici practica, aici vin oamenii cu animalele lor, aici sunt specialiști calificați care ne învață pe noi, noi facem ecografie la pisici și câini.

CĂTĂLINA LOTAN, Elevă: „Ca să fii student la acest colegiu este foarte interesant, foarte plăcut, pnetru că mai ales dacă alegi profesia potrivită și o faci din pasiune și din dragoste, nu este greu deloc și este foarte interesant, plecăm la abatoare, la clinici, în diferite sate, la chemări sau la operații aici în clinica veterrinară facem.”

LUDMILA PRISACARI, Profesoară: „Clinica noastră a fost deschisă anul trecut și are ca scop 2 lucruri, prima sarcină este îmbunătățirea pregătirii practice specialiștilor veterinari care îi pregătește instituția noastră și a doua sarcină este acordarea servicilor veterinare populației din nordul țării.”

Prețul de piață a unui vaccin este 45 lei și administrarea acestuia tot atâta. În cazul în care ANSA nu ar fi acoperit costul vaccinelor și elevii colegiului nu ar fi prestat acest serviciu gratis, proprietarii celor peste 2000 de patrupezi ar fi achitat 180.000 lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md