fbpx
14 C
Бэлць
luni, mai 6, 2024

/VIDEO/ Fără bariere care pot împiedica accesul refugiaților la vaccinurile antiCOVID

Citește și:

Peste trei milioane de ucraineni au fugit din calea bombelor rusești și au găsit refugiu în alte țări, inclusiv la noi. Chiar dacă în această perioadă numărul cazurilor de coronavirus a scăzut simțitor și în țara noastră, și în țările vecine, autoritățile au luat mai multe măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea virusului. Toți refugiații sunt testați gratuit. Mai mult, cei care doresc să se imunizeze pot să o facă fără niciun impediment. Puțini însă decid să se vaccineze. Timp de două săptămâni, doar 4 ucraineni refugiați în Bălți s-au vaccinat: trei cu prima doză, iar unul cu doza booster.

Testarea la COVID-19 în centrele pentru refugiați este o măsură obligatorie.

„Când ați fost cazată, v-au testat la Covid? –Da. Este logic, acuma doar este pandemie și dacă nu ne vor testa se poate crea aici un focar. Totul este bine gândit.”

„Desigur, mai ales cu virușii aceștia, nu chiar tare vrem să bolim.”

„Este bine, pentru siguranța noastră, eu așa consider. Eu sunt mulțumită că noi am fost testați și că noi suntem în siguranță.”

Femeia din imagine este din orașul Irpeni, Ucraina. De câteva zile stă în centrul pentru refugiați amenajat într-un hotel din Bălți și se gândește să-și administreze vaccinul.

„Noi am fost testați inițial, ca să fim liniștiți, să fim în siguranță. V-ați vaccinat? Analizez toate plusurile și minusurile. Trebuie numaidecât să fim conștienți de ceea ce facem. Ori ne vaccinăm, ori nu. Eu consider că fiecare trebuie să analizeze și să facă cum crede el că e mai bine.”

Potrivit medicilor responsabili de testarea refugiaților, până acum au fost testate peste 500 de persoane din centrele de plasament amenajate în Bălți. Șase dintre ele au fost depistate cu COVID-19.

RODICA MARGARINT, asistentă medicală șefă CMF Bălți: „Au fost asigurate cu echipamentul necesar pentru acordarea primului ajutor și cu teste rapide SARS COV-2 și echipament de protecție. Testarea cetățenilor ucraineni se efectuează la cazare. Media per zi este de în jur de 40 de teste.”

Persoanele testate pozitiv au fost internate în Centrul Covid din cadrul Spitalului Clinic Bălți. Potrivit medicilor, refugiații beneficiază de servicii medicale gratuite când e vorba și de COVID-19, și de alte probleme de sănătate.

ALA CONDREA, vicedirector IMSP Spitalul Clinic Bălți: „Până la momentul de față avem adresări în cadrul IMSP Bălți. Avem pacienți și cu covid și non covid. Ținând cont că noi avem centru Covid noi îi spitalizăm, chiar și pe cei cu forme ușoare, deoarece aparent sunt forme ușoare, dar ținând cont că sunt persoane testate. Suntem sunați și de colegii de la vamă că vin persoane testate pozitiv. Copii, bărbați, femei gravide, îi spitalizăm indiscutabil și le acordăm asistența medicală cuvenită.”

În municipiul Bălți au fost deschise 3 centre de plasament pentru refugiați, în care acum sunt cazați peste 220 de ucraineni. Autoritățile anunță că mai au disponibile încă 163 de locuri.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Legenda ouălor roșii și încondeiate. O tradiție veche, transmisă din generații în preajma sărbătorilor pascale

Incondeierea ouălor de Paște, este o tradiție străveche, de origine precreștină, dar și cu multe legende „Legenda ouălor de paști, într-o...

/METEO/ Soare și temperaturi ca de vară. Cum va fi vremea astăzi

Vremea frumoasă, cu mult soare și maxime de până la +27 de grade Celsius, prognozează Serviciul Hidrometeorologic de Stat...
  sursa: cursbnm.md