De 13 ani, suntem mai săraci fără Grigore Vieru. Oameni de cultură, militari, dar și reprezentanți ai instituțiilor din oraș au participat la activitatea de comemorare a marelui poet, care a scris despre Mamă, Patrie, dar și pentru copii.
Cei care au venit să îl comemoreze pe Grigore Vieru, pe Aleea Clasicilor din Bălți, au ținut să menționeze că poetul este un exemplu pentru toate generațiile țării.
Nicolai Grigorișin, primarul municipiului Bălți: „Astăzi îl comemorăm pe mărețul compozitor, pe mărețul poet, pe pământeanul nostru Grigore Vieru. O persoană foarte demnă, eu îi cunosc familia, îi cunosc fiul, este o familie foarte cumsecade care își iubește patria, pe frumoasa noastră Moldova. De aceea astăzi ne aflăm aici, ne aducem aminte de acest măreț clasic, de acest măreț poet.”
Mihai Verhovețchi, Președintele Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural: „Pentru mine este primul poet pentru că opera sa este atât de amplă pentru că a scris de la cei mai mici copii până la cei mai învârstă, pentru toate generațiile a scris, probabil astăzi nu e niciun copil, care nu cunoaște, nu a citit câte ceva sau nu a învățat din opera sa.”
Ion Ojog, comandantul Brigăzii 1 Infanterie Monitorizată Moldova: „Este un mare poet care a promovat limba și literatura română, l-am învățat al toții în școli, în licee, în academii. Este un exemplu pentru toate generațiile țării noastre. Am o poezie care îmi place foarte mult și este poezia „Cămășile”. „A fost război/ Ecoul lui/ Și-acum mai este viu/ Cămașe vechi și noi/ Amară amintire de la fiu”.
Oamenii spun că Grigore Vieru este o valoare incontestabilă a neamului, iar poeziile lui sunt nemuritoare.
„Pentru mine personal, ca și pentru cred orice cetățean al Republicii Moldova înseamnă o valoare incontestabilă a culturii, naționale a Republicii Moldova.
Pentru mine Grigore Vieru înseamnă poezia despre mamă. În primul rând este capodopera literaturii noastre naționale ce ține de elogia mamei. El o cântă foarte frumos în poezii pe mama.
Este poetul cu care a crescut fiecare dintre noi, practic nu este copil și nu este matur care cândva a fost copil să nu ia în mână Albinuța lui Grigore Vieru. Să nu știe cel puțin o poezie de lui Grigore Vieru. Grigore Vieru care a scris despre mamă, despre patrie, despre iubire.
Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, la Spitalul de Urgență din Chișinău, după ce cu două zile mai devreme a nimerit într-un grav accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul de la un eveniment cultural.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.