fbpx
20.9 C
Бэлць
marți, aprilie 30, 2024

/VIDEO/ Interesele stâncoase de la Horodiște

Citește și:

Stâncile din satul Horodişte sunt o bogăţie naturală, acoperite cu recife de corali vechi de 22 de milioane de ani și reprezintă o adevărată atracție turistică. Sunt, însă, persoane care au alte interes decât cele de a păstra stâncile intacte și ar vrea să le transforme într-o carieră de piatră. 

„Nici într-un caz nu sunt pentru a fi carieră în sat. Categoric chiar și când au adus ei tehnica acolo pe stâncă, noi toți ne-am dus pe jos, care pe motocicletă, care cu mașina și am fost contra și am spus că noi de-aicea nu ne mișcăm, puteți să ne călcați, noi nu ne mișcăm.”

„Nu suntem de acord cu așa ceva, în primul rând pentru copii, pentru casă, noi vedem pe drum ce se întâmplă cum se distrug drumurile, cum se distrug casele în satele apropiate și nu suntem de acord, nu suntem într-o vale aici și totul este stânci pe împrejur și este aproape de sat, este foarte aproape de sat ca să facă aceste demolări, bubuituri.”

„De ce noi să stricăm noi natura, de ce să stricăm și colb, se distruge, ne dispare apa din fântâni, zdruncină case, ce înseamnă aceasta, este aproape de sat, nu se poate, iaca ne vin din alte părți, umblă pe stânci, chiar vin din țări străine la noi de multe ori a fost.” 

La marginea satului, se află un teren de aproape 17 hectare, care este înconjurat de terenuri agricole, iar la poale este mărginit de defileul Horodiște. Localnicii mai numesc acest deal „Stânca Gavana”, în vârful căreia au instalat o răstignire.Problemele legate de acest teren au început în 2013, atunci când autoritățile locale au decis să-l scoată la licitație pentru a-l da în arendă. Licitația a avut loc pe 6 noiembrie 2013 și a fost câștigată de o companie, fondată cu doar șase zile înainte. Valentina era consilieră locală la acel moment. Ea își aduce aminte când reprezentanții firmei au venit la primărie fiind interesați să facă afaceri în satul lor, ei nefiind de-ai locului.

VALENTINA LUNGU, Fost consilier în consiliul local: „Persoanele în cauză, adică Stînca-Nord, pe vremuri se numea altfel, dar hai să spunem Stânca Nord, persoanele în cauză au scris cerere către consiliul local, adresându-se la primar că ar fi vrut să ia o suprafață de teren din suprafața ceea care era de 16 hectare 913, să le ia în arendă cu destinație agricolă.”

Consilierii au fost de acord să dea în arendă terenul pe un termen de 25 de ani, contra unei sume de 62.500 de lei pe an, adică puțin peste 3.600 lei per hectar și l-au împuternicit pe primarul de atunci, Vasile Gorodișcean, să semneze contractul de arendă în care a fost strecurată, fără știrea consilierilor, mențiunea că terenul este dat în arendă „pentru exploatarea minieră și extragerea substanțelor minerale utile”. Asta, deși terenului dat, potrivit datelor cadastrale, putea fi folosit doar în scopuri agricole. Pe 28 iunie 2015, Agulceana Scutelnic este aleasă primăriță satului. Acum zece ani, deținea funcția de director al gimnaziului din sat și se numără printre localnicii care s-au împotrivit, de la bun început, ambițiilor arendașilor.

AGULCEANA SCUTELNIC, Primarul satului Horodiște, raionul Rîșcani:

„Totul a fost așa camuflat și frumușel, nici nu s-a vorbit deodată despre carieră, deci s-a vorbit că o să facă ce o să facă, o să crească animale acolo. Deci cu arenda de 62.000 de mii pe an să se plătească, aceasta este o sumă mizeră, așa gândindu-ne că cariera ce venit aduce, deci o să dea cadouri la oameni varstnici, la copii la școală, la grădiniță, se vor face drumuri, niște promisiuni foarte frumoase, cred că de aceea consilierii au fost de acord. Promisiunile au fost frumoase, dar în spatele la tot aceasta, iată ce a reieșit, deci totul a fost așa parcă ascuns că a explodat când s-a aflat în sat la începutul lui martie 2014.”

Pe 10 martie 2014, după patru luni de la semnarea contractului de dare în arendă, reprezentanții aceleiași companii s-au adresat cu o cerere la Consiliul local pentru a schimba destinația terenului ca să poată extrage calcar și să construiască aici o fabrică de spargere și sortare a pietrei. Mai mult decât atât, aceștia au reușit să obțină licența pentru extragerea substanțelor minerale, având, astfel, girul Ministerului Mediului. 

AGULCEANA SCUTELNIC, Primarul satului Horodiște, raionul Rîșcani:

„Au făcut multe adunări, vreau să zic că chiar și pe atunci președintele raionului care era la Rîșcani au venit, a fost prim ministrul aici, Streleț, și toți am înțeles că ei vor carieră și nu erau de partea noastră, au fost și amenințări, dar numai verbale, la unii consilieri, la unii agenți economici, nu vreau să zic pe nume, dar la aceasta ne-am limitat.”

Chiar și așa, consilierii nu au cedat ambițiilor agentului economic, iar în septembrie 2015 au cerut în instanță declararea nulității contractului de arendă. În aprilie 2015, pe fir intră și procurii raionul Rîșcani care au pornit un proces contravențional împotriva fostului primar al satului Horodiște, Vasile Gorodișcean, pentru că a folosit „intenţionat situaţia sa de serviciu, într-un mod ce contravine intereselor publice”, atunci când a semnat contractul de dare în arendă în care era menționat că terenul va putea fi folosit pentru exploatarea minieră. Primarul a fost recunoscut vinovat, însă procesul contravențional împotriva lui a fost încetat din cauza că a expirat termenul de prescripție. 

L-am căutat pe Vasile Gorodișcean acasă pentru a-l întreba de ce a acceptat să semneze acel contract. Fostul edil locuiește în această casă din cărămidă albă și acoperișul de țiglă metalică. Ograda pustie și lacătul de la poartă ne dau de înțeles că nu e nimeni acasă. Potrivit vecinilor, acesta s-ar afla în Germania și vine periodic în sat. 

„Această primăvară s-a dus. – Dar eu mă refer, demult se duce, vine s-au el acolo trăiește? Nu, el văd că vine acasă, face treabă acasă. – Și acum are câteva luni de când este plecat? Da, da, primăvara s-a dus, dar când v-a veni nu știu, nu știu. – Dar altcineva, soția, nu este nimeni acasă? Nu, soția este în România îmi pare că, băiatul tot este în Germania, fata tot este în România cu mama sa, are 3 copii.”

Am încercat să luăm legătura cu Gorodișcean prin intermediul rețelelor de socializare, însă, până la publicarea acestui material, nu am primit niciun răspuns.

Lupta în instanță între autoritățile locale și agentul economic au durat până în primăvara acestui an, timp în care, pe de o parte, Consiliul local a reușit să obțină prin decizia Curții de Justiție din martie 2021 să fie constatată nulă sintagma din contractul de arendă și anume „exploatarea minieră”, respectiv Stînca-Nord SRL poate folosi terenul arendat doar în scop agricol. Pe de altă parte, agentul economic obține în luna mai 2023, la Curtea de Apel Bălți o decizie prin care obligă Consiliul local să înainteze Guvernului propunerea de schimbare a destinației terenului. Și într-un caz și în altul deciziile sunt definitive și executorii. 

AGULCEANA SCUTELNIC, Primarul satului Horodiște, raionul Rîșcani:

„De la executorul judecătoresc al acestei SRL „Stînca-Nord”, din Bălți, Oleg Roman, am primit deja 3 scrisori care sunt înregistrate la Primărie, unde ne  amenință și pe mine ca primar perioada asta care am fost și consilierii, precum că noi nu îndeplinim, adică noi nu executăm prin decizia consiliului Hotărârea Curții de Apel Bălți din 23 decembrie 2014, unde se spune așa, consiliul este obligat de a da o cerere la Guvern, unde solicită schimbarea destinatiei din teren agricol în teren minier, dar legea s-a schimbat și nu știu de ce ei cred că noi nu mai citim legile, legea s-a schimbat de la începutul lui aprilie 2016 unde spune așa, schimbarea destinației unui teren în teritoriu, în APL, revine consiliului și nu mai trebuie să dăm cerere la Guvern să solicităm așa ceva, suntem amenințați și cu amendă, și conform legii, și amendă chiar de un milion de lei, păi unde s-a mai văzut una ca asta.”

Ultima scrisoare semnată de executorul judecătoresc, Oleg Romah, în adresa Consiliului local Horodiște a fost trimisă în data de 6 iunie 2023, în care este menționat termenul de 26 iunie pentru a se conforma documentului executoriu emis de Curtea de Apel. Contactat telefonic, Oleg Romah a declarat că va încerca să obțină schimbarea destinației terenului cu ajutorul noului Consiliu local, ales în urma alegerilor locale din această toamnă.

OLEG ROMAH, Executor Judecătoresc: „Acuma deja cred că o să fie consiliul nou și vom vedea și vom conlucra sau o să încercăm să executăm cu consiliul nou. În caz dacă nu o să execute, încercăm să întocmim careva procese verbale de pedepsirea persoanei vinovate.”

Am vrut să aflăm ce au de spus și reprezentanții companiei Stînca-Nord. În prezent, administratorul companiei este Iurie Lungu, însă de la autoritățile locale ale satului Horodiște am aflat că persoana care a avut mai multe discuții cu fostul primar Vasile Gorodișcean și consilierii locali de atunci este Valeriu Percic, un afacerist din raionul Ungheni. Într-adevăr, Percic este fondatorul Stînca-Nord, dar în prezent nu deține nicio cotă-parte din această companie, iar o altă firmă de-a lui, Feodora SRL, care, la fel, nu-i mai aparține, urma să se ocupe de prelucrarea calcarului, extras din stâncile de la Horodiște. Contactat telefonic acesta nici nu a negat, dar nici nu a confirmat conexiunile sale cu planurile de crearea a unei cariere la Horodiște, dând de înțeles că știe despre lupta în instanță dintre autoritățile locale și Stînca-Nord.

VALERIU PERCIC, fondator, Stînca-Nord SRL: „Nimic nu spun, până când nu spun, după judecată o să vorbim, așteptăm hotărârea de judecată să se termine, o zi bună.”

Nici actualul administrator al Stînca-Nord, Iurie Lungu, nu a vrut să dea mai multe detalii, dar în urma discuției telefonice am înțeles că nu vor renunță la ideea de a deschide o carieră la Horodiște. Par să nu cedeze nici locuitorii satului Horodiște. Deocamdată, soarta stâncilor de la marginea localității, acoperite cu recife de corali vechi de 22 de milioane de ani, rămâne incertă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

  1. Interesele stâncoase de la Horodiște: Vor să le transforme în carieră de piară - Ultimele ştiri din Moldova

    […] Sunt, însă, persoane care au alte interes decât cele de a păstra stâncile intacte și ar vrea să le transforme într-o carieră de piatră, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvn.md.  […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Percheziții la Spitalul de Psihiatrie Bălți. Mai multe persoane au fost reținute

Ofițerii CNA au efectuat mai multe percheziții în care este vizat directorul interimar al Spitalului de Psihiatrie din Bălți,...

În orașele Ocnița și Dondușeni vor fi construite noi stații pentru salvatori

În Republica Moldova vor fi deschise trei remize noi de salvatori și pompieri, construite în cadrul Programului tehnic umanitar...
  sursa: cursbnm.md