fbpx
19 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 27, 2024

/VIDEO/ Păpușile strămoșești prin viață în mâinile ei. Cunoaște meșterul popular din nordul țării care a reînviat tradiția

Citește și:

Cosițele, fundițele, iea și catrința – sunt doar câteva elemente ale păpușilor strămoșești confecționate cu multă dragoste și migală de către Zinaida Gudumac din satul Trinca, raionul Edineț. O îndeletnicire pe care o practică timp de 10 ani, încă de când era învățătoare de educație tehnologică și economie aplicată la școala din sat. Între timp activitatea s-a transformat într-o afacere profitabilă.

ZINAIDA GUDUMAC, meșter popular: „La „Economia aplicată” aveam cursul „Compania Școlară”, unde elevii trebuiau să facă un produs, să producă, să realizeze tot procesul de producție într-o companie, într-o afacere. Am avut noi mai multe produse, dar iată anume păpușa națională atunci când am prezentat-o, compania a luat locul întâi și chiar ne-au propus să o pantentăm, pentru că așa păpușă la noi în Moldova nu o face nimeni”.

Dacă la început păpușile erau create împreună cu elevii, de când a ieșit la pensie meșterița le confecționează acasă. Prețul unei păpuși pornește de la 20 de lei și poate ajunge la câteva sute de lei, nu tot timpul însă face acest lucru pentru bani.

ZINAIDA GUDUMAC, meșter popular:„Asta e Cerealina. Cândva, când eram mici, mama mea ne punea într-o pungă și ne lega grăunțe când desfăceau popușoi, grăunțe ori grâu, ne-o lega și ne făcea cap, și ne dădea să ne jucăm. Și iată eu m-am gândit că ar fi bine, căci acum foarte mulți pleacă de acasă, se duc în străinătate și să aibă lângă ei ceea ce este etern. Aici este o punguță cu semințe, cu grâu, porumb și semnințe de floarea soarelui. Grâul, asta e pâine pe masă, porumbul e bogăția în casă, dar semințele de floarea soarelui, după cum se întoarce floarea soarelui mereu cu fața spre soare, așa și fericirea să se întoarcă mereu cu fața spre dumneavoastră.”

Majoritatea păpușilor sunt vândute în cadrul târgurilor și festivalelor naționale. Una dintre cele mai solicitate lucrări, spune Zinaida Gudumac, este cuplul îmbrăcat în straie tradiționale, elementele cărora sunt toate croșetate manual.

ZINAIDA GUDUMAC, meșter popular: „Le cumpără foarte mulți pentru nuntă – tinerilor. Le-au cumpărat mulți care trec în casă nouă și vor un simbol național. Sau care merg peste hotare să facă cadouri, tot așa solicită să le fac așa păpuși, căci deși sunt departe de țară să nu uite de unde vin și cine suntem.”

Astăzi, meșterița muncește la o nouă lucrare. Își dorește să reproducă la comandă o familie întragă, de la nou născut și până la cel mai vârstnic membru, toți fiind îmbrăcați în straie naționale.

ZINAIDA GUDUMAC, meșter popular: „E o satisfacție și o mândrie pentru țara în care trăiesc, pentru neamul nostru, și dacă pentru unii nu, dar eu sunt mândră de țara mea și o iubesc.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

  1. Un meșterul popular din nordul țării a reînviat tradiția păpușilor de altă dată | Unica.md

    […] Cosițele, fundițele, iea și catrința – sunt doar câteva elemente ale păpușilor strămoșești confecționate cu multă dragoste și migală de către Zinaida Gudumac din satul Trinca, raionul Edineț. O îndeletnicire pe care o practică timp de 10 ani, încă de când era învățătoare de educație tehnologică și economie aplicată la școala din sat. Între timp activitatea s-a transformat într-o afacere profitabilă, scrie tvn.md. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ În zona Lacului Orășenesc au loc lucrări de curățare a râului Răuțel. Bălțenii: „Am vrea și iazul”

Autoritățile din Bălți au demarat procesul de curățare a râului Răuțel în zona lacului Orășenesc cu scopul de a...

Canicula se reîntoarce. În weekend e Cod Galben de căldură

Canicula se reîntoarce. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru zilele de weekend Cod Galben de Caniculă. Pentru ziua de...
  sursa: cursbnm.md