fbpx
19.2 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

/VIDEO/ Tehnica șervețelului sau cea cu ceară. La Glodeni s-a desfășurat un masterclass de încondeiere a ouălor

Citește și:

De mici copii învață să respecte tradițiile. În ajun de Paști, la Centrul de Creație al Copiilor din Glodeni, aceștia au învățat să încondeieze ouă. Cei mici au lucrat în tehnica șervețelului, iar maturii au lucrat cu ceara.

SNC PARASCOVIA PASAT, meșter popular: „La început noi luăm oul fiert, deja ele este degresat, spălat ca să poată prinde culoarea pe el, întâi vopsim, facem linii speciale, două meridiane pe urmă ecuatorul, facem desenul și pe urmă lucrăm cu chișița, o înmuiem în ceară și aceste linii noi le trecem cu ceară. După ce le-am trecut cu ceară după cum observați, punem în prima culoare, cea mai deschisă, galbenă, se ține 10 minute. O petală o facem cu ceară, una o lăsăm și punem în următoarea culoare, mai întunecată, în roșu. Ceea ce a fost cu ceară va rămâne galben și oul va fi totul roșu.”

LIDIA GHERLIC, participantă la masterclass: „Pentru mine este prima dată ca să lucrez cu chișița, să încondeiez așa și dau nuanțe de acestea frumoase. Se spune că oul se vopsește în săptămâna mare, mai ales joia după masă până la asfințitul soarelui.”

Din motive de securitate, cei mici au decorat ouăle în tehnica șervețelului.

EUGENIA MOLDOVANU, meșter popular: „Am hotărât cu copii mici să le aduc tehnica aceasta o tehnică de decorare a ouălor cu șervețele și albușul de ou în loc de clei, este o tehnică ecologică, curată și vă că aproape toți copii au decorat câte două ouă și sunt foarte fericiți.”

ILINA CALAGURESCU, participantă la masterclass: „Eu astăzi am încondeiat ouăle pentru sărbătoarea de Paști. Am luat șervețelul, am rupt o bucată din desenul care l-am vrut și l-am încleiat. Am încleiat diferite bucăți și mi s-a primit un ou colorat.”

LILIA CRUDU, directorul Centrului de Creație al Copiilor Glodeni: „De sfintele sărbători de Paște ne-am propus să organizăm această activitate minunată. Este vorba despre masterclass în cadrul proiectului „Sub lumina învierii”, un mastreclass cu genericul „Încondeierea oului.”

Există mai multe motive pentru care ortodocşii vopsesc ouăle în roşu de Paşti. Cea mai răspândită versiune este că, după învierea lui Hristos, Maria Magdalena a venit cu acest mesaj către însuşi Împăratul roman Tiberius. În dar pentru împărat, femeia a lăsat un ou ca simbol al învierii lui Hristos. Totuşi, împăratul s-a îndoit de acest fapt şi a spus că, aşa cum un ou nu devine roşu, fiind alb, aşa nici morţii nu învie. Oul a devenit imediat roşu. Prin urmare, în ciuda faptului că ouăle sunt vopsite în diferite culori, culoarea roşie, culoarea vieţii şi a victoriei este considerată o culoare tradiţională.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

La ce oră va ajunge focul haric la Chișinău. Precizările Mitropoliei Moldovei

Focul haric va ajunge la Chișinău în seara zilei de sâmbătă. Mitropolia Moldovei îl va aduce în scuarul catedralei...

/VIDEO/ Miros de pască și cozonac din Casa Bunicilor fericiți de la Plop. Toți au fost implicați în procesul de pregătire

Miros de pască la Casa Bunicilor fericiți din Dondușeni. Beneficiarii au fost implicați în procesul de pregătire. „Facem talpa...
  sursa: cursbnm.md