fbpx
14.7 C
Бэлць
joi, septembrie 19, 2024

/VIDEO/ Transparența în acțiune: Cum societatea civilă și autoritățile locale din Corlăteni colaborează pentru O comunitate mai implicată”

Citește și:

O societate civilă responsabilă și dornică de implicare se consolidează în satul Corlăteni, raionul Rîșcani. Aici a constituit un grup de inițiativă și instruit, iar sediul Primăriei a fost dotat cu echipamente pentru transmiterea online a ședințelor consiliilor locale. Obiectivul: îmbunătățirea transparenței decizionale a autorităților locale și stimularea participării active a comunității în procesul de luare a deciziilor. Acesta este rezultatul colaborării strânse dintre societatea civilă și autoritățile locale din Corlăteni, raionul Rîșcani, susținute de un mic grant în cadrul Proiectului EU4Accountability.

Pentru a stimula comunitatea de a se implica și a fi responsabilă social, membrii Asociației Băștinașilor Inovare pentru Generații din Corlăteni au realizat instruiri și întruniri cu băștinașii, în cadrul activităților realizate în proiectul EU4Accountability.

Cristina Ciobanu, fondatoarea Asociației Băștinașilor Inovare pentru Generații din Corlăteni: „Noi am pus accentul pe cetățeni, mai întâi, ca să vedem care sunt așteptările cetățenilor, ce vor ei să vadă în localitate și să fim noi cât mai deschiși și transparenți cu aceștia. Noi am realizat 7 instruiri, am contractat specialist în domeniu care ne-a ajutat să dezvoltăm strategia și politicele asociației noastre.

Un rezultat important pentru comunitate este crearea și abilitarea grupului de inițiativă, care să o reprezinte vocal și cu propuneri concrete, pentru soluționarea problemelor locale.

Adela Dumbraveanu, membra Grupului de Inițiativă Corlăteni: „În cadrul instruirilor din proiect am aflat cum se gestionează bugetul local, cum are loc sau funcționează Consiliul Local, cum se iau deciziile, căci ele trebuie să fie transparente pentru toată lumea. Voi continua să mă implic, pentru ca să găsim soluții să dezvoltăm cât mai frumos și la un nivel cât mai bun, satul nostru.”

Potrivit membrilor asociației un succes evident a fost semnarea unui acord de colaborare reciprocă cu Primăria Corlăteni, care prevede buna colaborare între entități, utilizarea spațiului pentru activitățile societății civile și susținerea proiectelor prin procesul de bugetare participativă. În plus, în sala de ședințe a fost instalat un panou informativ, evidențiind prezența consilierilor locali la ședințele publice. Mai mult, toate aceste ședințe sunt acum transmise live online, datorită echipamentului furnizat, iar comunitatea are acces direct la toată informația, inclusiv diaspora.

Irina Ursu, viceprimara satului Corlăteni: „Au fost foarte utile instruirile, fiindcă am învățat foarte multe mecanisme de a spori transparența decizională, am învățat modalitățile de aflare a unor informații, și totodată, am învățat actele și documentele care trebuie să le punem la dispoziție cetățenilor.”

Autoritățile locale împreună cu grupul de inițiativă și-au fixat obiective ambițioase: transformarea infrastructurii locale, atragerea investițiilor și implicarea diasporei în pulsul vieții comunitare.

Irina Ursu, viceprimara satului Corlăteni: „Este foarte important să fie un grup de inițiativă în localitate, fiindcă prin intermediul grupului de inițiativă putem organiza foarte bine și foarte multe evenimente de calitate. Totodată, putem să implicăm cetățenii atât în activitățile socio-culturale, cât și în luarea deciziilor și în sporirea transparenței decizionale”

În cadrul programului de proiecte EU4Accountability, Asociația Băștinașilor Inovare pentru Generații din Corlăteni, a primit un impuls financiar de cinci mii de euro. Acești bani au fost investiți strategic și au devenit un impuls pentru societatea civilă de a atrage noi proiecte de rezolvarea problemelor existente și dezvoltarea continuă a localității.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Proiectul „EU4Accountability”- Societatea civilă împuternicită pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova, se desfășoară în perioada 2022-2024, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de European Association for Local Democracy, European Partnership for Democracy și People in Need Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Clubul de karate Budokan Florești: excelență și dedicare în sport. Au adunat în palmares peste 1000 de medalii

De 11 ani, Clubul de karate Budokan Florești adună în palmares peste 1000 de medalii la competiții internaționale și...

Ucraina roagă România să doboare dronele rusești care zboară în apropiere de spațiul românesc

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrii Sybiha, a rugat partenerii români să analizeze posibilitatea de a doborî dronele rusești...
  sursa: cursbnm.md