fbpx
23.7 C
Бэлць
luni, mai 20, 2024

/VIDEO/ Cum falsurile de pe internet influențează rata de imunizare. De ce oamenii sunt reticenți la unele tipuri de vaccin

Citește și:

În ciuda eforturilor autorităților de a determina populația să se imunizeze, orașul Bălți înregistrează cea mai mică rată de vaccinare din țară. În timp ce pe teritoriul țării media este de 95%, la Bălți aceasta este de doar 87 la sută.

Hepatita virală B, tuberculoza, poliomielita, difteria, tusea convulsivă, infecția cu rotavirus, cu pneumococi, rujeola și rubeola și infecției cu Papilomavirusul uman se numără printre cele 13 boli împotriva cărora Programului Național de Imunizări 2023-2027 prevede vaccinarea obligatorie a populației.

PAVEL FLOREA, director Centrul Medicilor de Familie: „Atunci când noi ne gândim să refuzăm o vaccină, automat ne supunem riscului pentru a fi infectați de aceste boli infecțioase, care nu sunt tratabile. Riscul sau transmiterea acestor boli transmisibile prin vaccinare este foarte rapid. Prin cale aerogenă, prin strănut, prin picături, sunt niște căi foarte ușoare. Este o boală, că daca este măcar o singură persoană infectată se transmite imediat la altele 100.“

Potrivit specialiștilor, cea mai mare reticență se înregistrează la vaccinurile administrate împotriva hepatitei B, difteriei, tusei convulsive, infecției hemofilice și poliomielitei, la cele împotriva Papilomavirusului și a coronavirusului. Acest lucru este condiționat în mare parte de informațiile false care circulă pe internet, semănând îndoială și frică în comunitate.

Cele mai populare mituri despre imunizare sună în felul următor: vaccinul provoacă infertilitate la fete, epilepsie și autism.

  • Imunizarea provoacă autism
  • Fetița unei rude a făcut epilepsie în urma vaccinării
  • Nu faceți vaccin la fete că nu vor face copii pe viață

Medicul imunolog, Valeria Dascăl combate mitul precum că vaccinul administrat împotriva rujeolei provocă epilepsie.  

VALERIA DASCAL, medic imunolog: „Mitul acesta este mai mult pentru vaccinul rujeolic. Au fost cândva niște date în literatură. Sigur că această teorie nu a fost confirmată, persoana a fost lipsită de gradele pe care le avea ca savant.”

Mai mult, doctorii spun că nu au fost confirmate cazuri în care vaccinurile ar fi provocat dizabilități. Așa că informația precum că imunizarea ar condiționa apariția epilepsiei la copii nu este confirmată factologic.

PAVEL FLOREA, director Centrul Medicilor de Familie: „Toate cazurile de reacții adverse care au fost analizate până acuma, nu au demonstrat nici un caz de legătură directă între vaccin și apariția vreo unei dizabilități. Invers, atunci când nu facem vaccinul, poate să apară careva dizabilitate.”

Nici faptul că vaccinarea fetelor împotriva pPapilomavirusului provocă infertilitatea nu are o confirmare factologică, în schimb în cazul în care părinții refuză imunizarea copilul lor este expus riscului de a face cancer de colul uterin. Maladie care cauzează decesul a mii de femei din țara noastră.

ELENA TUREAC, specialist CSP Bălți: „Probabil citesc pe rețelele de socializare informații, pentru că toate reacțiile se raportează. Sunt probleme și cu vaccinul contra Papilomvirusului pentru că este foarte  multă informație negativă pe rețelele de socializare și părinții se tem cred că aceasta provoacă infertilitate, deși primele care s-au vaccinat demult sunt mame.”

Potrivit specialiștilor din Cadrul Centrului de Sănătate Publică din Bălți toate vaccinurile care ajung în țara noastră sunt certificate. Printre reacțiile adverse care sunt înregistrate în urma imunizării se numără febra și dureri locale.

ELENA TUREAC, specialist CSP Bălți: „Indiferent de producător, toate vaccinurile trec testarea în laboratorul OMS. Numai după ce obțin certificatul de garanție, acestea ajung pe piață, inclusiv și în Republica Moldova. Și la transportare se respectă o temperatură constantă, până la consumator.”

Alina Scoropat este mama a doi băieței. Aceasta spune că și-a vaccinat ambii copii fără ezitare, iar despre procesul de imunizare a fost informată de medicul de familie și de pediatru.

SCOROPAT ALINA, mamă: „Da sigur, la ambii copii, până acuma am făcut toate vaccinurile. Mituri sunt multe, dar nu avem ce face, în societatea în care trăim suntem nevoiți și pentru a ne proteja copiii, pentru sănătatea lor ne vaccinăm.”

Oamenii care s-au vaccinat spun că au decis să se imunizeze pentru ca să-și protejeze sănătatea lor, dar și a celor apropiați

„Eu îs de acord să fie copilul vaccinat. Am primit eu, a primit primul copil și cred că trebuie și ea să fie vaccinată. Noi nu am avut complicații cu primul. De unde vă informați? Am fost la medicul de familie, ne-a verificat, totul e bine și mergem la vaccin.”

„După toate ce se face este o frică oarecare, dar cât de cât îmi pare că lumea le face. Eu singură a făcut vaccina pentru gripă acuma toamna, acum recent m-au telefonat să facem pentru stafilococ vaccin, dar tot stau la gânduri. În general noi încă suntem vechi și încă credem, dar după ce vorbește acuma de vaccinurile pe care le-am făcut de covid lumea cam îi cu frică.”

Totuși, cei care refuză vaccinarea invocă diferite motive, dar nu au argumente clare de ce nu o fac.

„Noi nu punem vaccinurile. Nu știu, noi așa fără vaccin și tot normal.”

„Contra. De ce? Eu în primul rând sunt pe oncologie, și nu se permit. Știu că toți se plâng că nu prea ajută. Chiar mătușa mea mi-a spus că a făcut vaccinul și peste două săptămâni a bolit.”

România a anunțat la începutul lunii decembrie 2023 epidemie de rujeolă. Au fost raportate peste două mii de cazuri, soldate cu trei decese, printre care doi bebeluși de șapte luni, care ar fi contactat boala de la frații lor mai mari nevaccinați.

Iar în 2016, pe tot parcursul anului în țara vecină au fost înregistrate peste 16.000 de cazuri. 60 de copii au murit. 95% dintre persoanele infectate nu erau vaccinate.

Pentru a preveni apariția unei epidemii de rujeolă, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel puțin 85% dintre copii să fie vaccinați împotriva rujeolei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

  1. Falsurile influențează imunizarea: Oamenii, reticenți la unele vaccinuri - Ultimele ştiri din Moldova

    […] Hepatita virală B, tuberculoza, poliomielita, difteria, tusea convulsivă, infecția cu rotavirus, cu pneumococi, rujeola și rubeola și infecției cu Papilomavirusul uman se numără printre cele 13 boli împotriva cărora Programului Național de Imunizări 2023-2027 prevede vaccinarea obligatorie a populației, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Tvn.md. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Un sat întreg o deplânge pe directoarea școlii care a fost găsită strangulată în sala sportivă. „A fost o femeie foarte bună”

„Ce s-a întâmplat, directoarea de școală și-a făcut seama în școală. Așa tragedie unde s-a mai văzut, unde s-a...

/VIDEO/ Droguri în valoare de 200.000 de lei, găsite într-o clădire părăsită din Chișinău

O geantă cu droguri în valoarea de aproximativ 200.000 de lei a fost găsită într-o clădire părăsită din sectorul...
  sursa: cursbnm.md