fbpx
20.6 C
Бэлць
vineri, aprilie 12, 2024

/VIDEO/ Un agricultor din Corlăteni are o livadă superintensivă, datorită energiei regenerabile

Citește și:

Republica Moldova a înregistrat, în ultimii ani, creșteri semnificative a interesului pentru energia regenerabilă, în special pentru mecanismul de contorizare netă. Tot mai des, energia regenerabilă este folosită în domeniul agriculturii.

Ruslan Jubîrcă are o livadă plantată pe 50 de hectare de pământ în satul Corlăteni din raionul Rîșcani. Pentru a uda copacii, acesta a decis să-și instaleze o stație de filtrare cu osmoză inversă, așa cum stația consumă multă energie, a instalat și panouri fotovoltaice pentru a economisi la factură.

RUSLAN JUBÎRCĂ, agricultor: „Am avut nevoie de o stație de filtrare cu osmoză inversă, instalând stația aceasta, ea consumă… are un consum mare de energie. Am venit ca rezultat, când am văzut că plățile lunare care se ridicau la 40.000 de lei, să instalăm panouri fotovoltaice. Tot ce producem este la moment gratis, adică noi cât producem, o dăm în rețea, atât și folosim. Adică toată energia o și economisim.”

Pentru că are o roadă bogată în livadă, antreprenorul a decis să deschidă și 11 camere frigorifice, care la fel vor fi alimentate din energia panourilor fotovoltaice. Jumătate din cheltuielile agricultorului, au fost subvenționate de AIPA.

RUSLAN JUBÎRCĂ, agricultor: „Pe frigider m-a costat mai ieftin acum deja, peste un an, în jur la un milion de lei, adică în jumătate practic. Eu cred că nu o să fie de ajuns ceea ce am instalat noi, dar oricum suntem în limita care nouă ne permite legea.”

Oamenii care muncesc în livadă spun că instalarea panourilor fotovoltaice e o idee foarte bună, încât prin intermediul lor se economisește energie.

„Ideea e bună, e normal. Dacă e uscat, ploaie nu-i le udă desigur, altfel nu o să crească nici măr, nici copacul. Da așa udeală le dau și merge tot.”

„Deja nu se i-a de la stat, dar folosești ca a ta personală. Pompa electrică trage apa și iată apa picură. Dacă aș fi avut bani îmi cumpăram și pentru mine.”

Specialiștii susțin că cel mai mare beneficiu pentru antreprenorii agricoli, care folosesc energia regenerabilă este reducerea costurilor.

ION MUNTEAN, Director la Centrul Național pentru Energie Durabilă: „Antreprenorii agricoli își asigură, își reduc vulnerabilitatea la variația prețurilor la energia electrică care este în mare parte procurată din exterior și acest lucru cumva le permite pe viitor să-și dezvolte un model de afaceri care să fie mai puțin dependent de către piață, de către energia care este procurată pe piață în plus se aliniază la tendințele europene, la tendințele neraționale de a consuma energie verde, de a dezvolta afaceri ecologice care se bazează pe consumul de energie verde.”

Panourile fotovoltaice instalate generează în medie pe perioada unui an, aproximativ 1200 de KW.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia vrea să reia discuțiile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din aprilie 2022, de la Istanbul

Regimul de la Kremlin ar vrea să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din martie-aprilie...

/VIDEO/ Aproape 200 de asistenți sociali din Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie

Aproape 200 de asistenți sociali din municipiul Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie. Chiar dacă de la...
  sursa: cursbnm.md