Urmărirea penală în cazul copiilor batjocoriți de angajatele Grădiniței „Clopoțel” din Bălți ar putea fi reluată. Despre asta a comunicat redacției TV Nord, Vasile Coroi, avocatul poporului pentru drepturile copilului.
Potrivit acestuia, urmează să fie transmis un demers către procurorul ierarhic superior, prin care va fi solicitată reluarea urmăririi penale.
ȘTIREA INIȚIALĂ POATE FI URMĂRITĂ AICI:
De asemenea, la acest caz a reacționat și Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii. Potrivit reprezentanților CNPAC, concluziile rapoartelor de evaluare psihologică efectuate, care au stat la baza clasării urmărirei penale, nu au fost valorificate corespunzător.
„CNPAC, în calitate de presator de serviciu privind asigurarea funcționalității Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord, instituție care a realizat evaluarea psihologică a trei copii din cei 10 vizați în cauza penală, constată, cu regret că concluziile rapoartelor de evaluare psihologică efectuate nu au fost valorificate corespunzător: constatările și concluziile specialiștilor au fost citate selectiv, fiind interpretate eronat, anumite enunțuri fiind scoase din context. Totodată, nu s-a făcut uz de posibilitatea de a solicita opinia specialiștilor psihologi care au efectuat evaluarea psihologică pentru consultarea concluziilor expuse în raport (art. 87 CPP RM).
Evaluarea psihologică realizată în cadrul Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord a constatat, în profilul psihocomportamental al copiilor, semne specifice urmare violenței: anxietate, agresivitate, frică, iritare, tensiune psihică, tulburări ale somnului și perturbarea activității de bază (jocul). Printre concluziile specialistului se regăsește faptul că, presiunile (strigăte, etichetări, injurii) din partea educatoarei și a ajutorului acesteia au avut un impact negativ asupra copiilor, fiind exprimate prin comportamente, care au fost interpretate de către specialist ca fiind consecințe efective ale acțiunilor umilitoare la care au fost supuși copiii.
Violența față de copii de vârstă timpurie, în special violența verbală, are un impact negativ asupra dezvoltării emoționale și psihologice, iar datorită particularităților de vârstă, în special a incapacității de a conștientiza acțiunile săvârșite împotriva lor, consecințele nu parvin imediat, acestea pot fi resimțite după ani de zile. Tolerarea impunității față de agresiunea verbală împotriva copiilor de vârstă mică, cauzată de neconștientizarea caracterului inuman și degradant al acțiunilor, transmite un mesaj incorect în societate diminuând gravitatea fenomenului violenței față de copii și poate fi interpretat ca o justificare a violenței. Minimalizarea efectelor violenței este inadmisibilă în contextul angajamentelor asumate de către R. Moldova prin ratificarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului și a multiplelor reglementări naționale menite să protejeze copii de abuzuri, garantându-le siguranța și dezvoltarea armonioasă…” se arată în comunicatul emis de CNPAC.
Reacția integrală a CNPAC poate fi găsită aici.
MATERIALUL POATE FI URMĂRIT AICI:
[…] Urmărirea penală în cazul copiilor batjocoriți de angajatele Grădiniței „Clopoțel” din Bălți ar putea fi reluată. Despre asta a comunicat Vasile Coroi, avocatul poporului pentru drepturile copilului scrie tvn.md. […]