fbpx
7.2 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 20, 2024

„14 persoane sunt de negăsit, iar altele trei sunt suspectate de COVID-19”

Citește și:

Viorica Dumbrăveanu a declarat în briefingul organizat în această dimineață că 14 persoane, care au zburat în același avion cu pacienta depistată cu noul tip de coronavirus, nu pot fi găsiți pentru a fi informați despre faptul că trebuie să stea izolați la domiciliu.

https://www.facebook.com/protectiesocialamoldova/videos/1056976227995683/

Ministra a menționat că aceștia ar fi indicat informații false în fișele epidemiologice, dar că se întreprind toate măsurile pentru a fi identificați. În avionul Milano-Chișinău, care a aterizat sâmbătă în Republica Moldova se aflau 136 de cetățeni moldoveni. Dintre aceștia, 44 sunt cu grad de risc de infectare mai mare cu COVID 19, ei aflându-se în contact cu pacienta.

„Este vorba de 136 de persoane, fără echipaj și 10 cetățeni ucraineni, precum și patru persoane din regiunea transnistreană, care oricum sunt monitorizați de către noi. Astăzi vor fi prelevate de la ei probe de laborator. În acest moment nu putem identifica 14 persoane. Ele nu au putut fi informate, pentru că au scris date eronate în fișele epidemiologice. Însă toate cele 44 de persoane au fost informate despre obligativitatea respectării regimului de autoizolare. Acest număr de persoane este cu cel mai înalt risc de infecție. Grupul a fost contactat în primele ore după ce am obținut listele de la poliția de frontieră”, a precizat Dumbrăveanu.

Ministra a făcut din nou apel către cetățenii care vin în țară să indice date veridice în fișele epidemiologice, „pentru că este vorba de sănătatea publică a populației și de risc, inclusiv, pentru sănătatea altor persoane”.

În altă ordine de idei, Viorica Dumbrăveanu a menționat că alte trei persoane sunt cu suspecție la coronavirus, urmând ca pe parcursul zilei de astăzi să fie prelevate probe de laborator. Alți doi pacienți, cărora li s-au prelevat ieri probe de laborator, au rezultatul la COVID19 negativ.

Ministra a adăugat că pe parcursul ultimelor două săptămâni au fost împărțite 10 mii de fișe epidemiologice, iar „peste 5 mii de persoane sunt monitorizate de către medicii de familie. Concediu medical este acordat în acest moment pentru 50 de persoane, dar situația se schimbă de la o zi la alta, și chiar pe parcursul zilei de astăzi”.

Ministra a prezentat încă o dată instituțiile medicale strategice, unde urmează să fie spitalizați pacienții suspectați la COVID 19, cât și cei confirmați cu această infecție. Dumbrăveanu a făcut precizare în contextul în care, în opinia ei, au apărut mai multe informații denaturate în presă privind spitalizarea pacienții confirmată cu COVID 19 la Spitalul Clinic Republican.

În primul rând este spitalul clinic republican de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Pentru copii cu forme ușoare ori medii de îmbolnăviri, dacă vorbim și de infecții respiratorii acute, gripă sau coronavirus, aceștia se plasează în Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii. Încă o instituție strategică desemnată este și Institutul Mamei și Copilului. Dacă starea pacientului este gravă, ca și în cazul acestei paciente, se determină ca și instituție strategică, reieșind din faptul că există și secție de terapie intensivă, care este dotată, Spitalul Clinic Republican. De aceea și s-a realizat transferul pacientei și puteți vedea ordinul Ministerului din data de 4 martie”, a precizat Dumbrăveanu.

Au fost identificate și două instituții medicale de rezervă, a adăugat Dumbrăveanu. Este vorba de Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, fost Spital al Feroviarilor și Maternitatea nr.2, unde vor ajunge gravidele.

„Sunt spitale cu posibilitate de izolare a pacienților, dar și secții de reanimare, unde persoanele pot beneficia de asistență medicală corespunzătoare”.

Ministra a mai anunțat presa că astăzi va posta poze cu medicii care au însoțit pacienta cu COVID19 și echipamentele pe care le-au purtat în timpul transferului de la o instituție la alta.

„Astăzi voi posta poze cum era echipat personalul medical, care a însoțit această pacientă. Tot personalul medical, toate instituțiile medicale la care am făcut referire, pe parcursul săptămânii trecute, au fost instruiți care sunt măsurile de precauție pentru personal. Tot personalul medical este dotat cu echipament de protecție individuală. Cantitatea acestui echipament este suficientă și avem și rezerve. Aseară am făcut intenționat o postare din salonul unde stă pacienta, ca să vedeți că nu este un salon cu 14 persoane, cum s-a spus în presă. Este într-o boxă, unde stă singură și sistemul de ventilare este individualizat pentru boxa dată”.

Întrebată de jurnaliști câte izolete pentru transportatea pacienților suspectați de COVID are Serviciul de Urgență, Viorica Dumbrăveanu a menționat că doar una, dar că directorul ANSP va explica importanța acestora din punct de vedere epidemiologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Cum va fi vremea astăzi, 20 aprilie. Se mențin temperaturile modeste

Cer noros și temperaturi modeste prognozează meteorologii pentru ziua de astăzi, 20 aprilie. Maxima zilei va fi de 15...

Un conațional bănuit în organizarea migrației ilegale, reținut în flagrant

Polițiștii de frontieră din cadrul SPF Otaci împreună cu ofițerii de investigații a DR Nord au destructurat un grup...
  sursa: cursbnm.md