fbpx
24.3 C
Бэлць
marți, mai 21, 2024

FSB-ul lui Putin i-a plătit unui fost agent secret german 450.000 de euro pentru a afla detalii despre armele furnizate Ucrainei

Citește și:

Serviciile secrete ruse (FSB) l-au plătit cu cel puțin 450.000 de euro un fost angajat al principalului serviciu secret al Germaniei (BND) în schimbul informațiilor referitoare la sistemele de armament pe care Occidentul le-a furnizat Ucrainei în războiul cu Rusia, informează Reuters, citat de Digi24.ro. 

Procurorii germani i-au acuzat de „înaltă trădare” pe Carsten Linke, fost angajat BND și pe un complice al său, Arthur Eller, un comerciant de diamante ruso-german, într-un caz de spionaj care „trădează” cât de vulnerabilă rămâne Germania în fața spionajului Federației Ruse. Cei doi riscă închisoare pe viață.

În urmă cu patru ani, a fost inaugurat un nou sediu, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, al Serviciului Federal de Informații (BND) al Germaniei. În ciuda investiției (care face din sediul BND unul dintre cele mai impozante la ora actuală în întreaga lume), spionii germani au fost luați complet pe nepregătite de declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Două luni mai târziu, conform rechizitoriului procurorilor germani, unul dintre ofițerii de informații germani, șef de departament, punea deja la punct un plan pentru a vinde secrete serviciului de spionaj rusesc – FSB, chiar fostul „loc de muncă” al actualului președinte rus, Vladimir Putin.

Procurorii îl acuză pe Linke de faptul că a acceptat să-i ofere rezidența germană unui bogat om de afaceri rus, o „cunoștință” a lui Eller, comerciantul de diamante german cu origini ruse, aflat și el în banca acuzării în acest caz.

Omul de afaceri rus care solicitase rezidență în Germania – cunoscut doar sub numele de „Domnul Mizaiev” – a sugerat ca Linke și Eller „să facă și ei ceva util pentru ambele țări”. Linke și Eller au negat acuzațiile aduse de procurori.

Cum a fost compromisă o întreagă operațiune occidentală de spionaj legată de războiul din Ucraina

Procesul care se desfășoară în secret, fără accesul presei în sală, ridică mari semne de întrebare referitoare la slăbiciunile actualului sistem de securitate al Germaniei.

„Sunt suficient de bătrân ca să știu cum era pe vremea Germaniei de Est”, a spus avocatul lui Linke, referitor la faptul că fostul angajat al BND nu a avut acces la dovezile aduse de procurori – element care „i-a reamintit” de perioada comunistă. Avocatul a condamnat procesul pe care l-a calificat a fi unul doar pentru „spectacol”.

Procurorii spun că Eller a fotografiat cu telefonul documente clasificate care fuseseră în prealabil tipărite de Linke. Imaginile au fost ulterior predate ofițerilor FSB în timpul vizitelor făcute de Eller la Moscova.

În cele din urmă, FSB le-a dat celor doi telefoane „speciale” pe care să le folosească în acțiunile de spionaj. De asemenea, FSB i-a dat lui Eller „sute de mii de euro cash” pentru „serviciile” sale și ale lui Linke, au mai spus procurorii germani.

Conform publicației germane Der Spiegel, FSB a aflat în acest fel că BND-ul german avea acces la un grup de chat folosit de mercenarii Wagner din Ucraina. Accesul la grupul de chat fusese obținut de „alt serviciu secret occidental”. În acest fel, o întreagă operațiune de spionaj a serviciilor secrete occidentale a fost compromisă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Moldova, prima țară care semnează cu UE un parteneriat în domeniul securității și apărării. Anunțul făcut de la Bruxelles

Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat un Partenerariat în domeniul Securitate și Apărare. Documentul a fost semnat pe 21...

Zelenski propune țărilor NATO vecine cu Ucraina să intercepteze rachetele rusești deasupra teritoriului ucrainean

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere partenerilor occidentali să se implice mai direct în război, ajutând la interceptarea rachetelor...
  sursa: cursbnm.md