fbpx
14 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Locul în care s-a aflat Ilan Șor în ultimii ani pentru a evita justiția din R. Moldova

Citește și:

În ultimele luni, am analizat sute de fotografii și filmulețe postate pe rețelele de socializare de familia deputatului penal Ilan Șor, tot el – liderul Partidului „Șor”. Majoritatea imaginilor sunt făcute astfel încât să nu trădeze locul aflării, ținut în mare taină, de altfel. Totuși, am surprins câteva detalii care, puse cap la cap, ne-au ajutat să identificăm vila de lux din Israel în care politicianul și-a găsit refugiul în ultimii trei ani, transmite CUSENS.MD. 

Ilan Șor a fugit, în iunie 2019, din Republica Moldova, unde riscă ani grei de închisoare.

Din acest cadru aproape idilic, în martie anul trecut, Ilan Șor transmitea un mesaj de felicitare. Ne atrage atenția șemineul suspendat din stânga sa, o piesă de decor exclusivistă. Același șemineu îl găsim și într-o fotografie, postată în octombrie 2019, pe Instagram, de soția sa, interpreta din Federația Rusă, Jasmin.

Dacă alăturăm cele două fotografii, vedem că, pe lângă șemineu, mai multe detalii coincid, inclusiv distanța de la podea până la nișa din perete, grosimea plintei.

Priveliștea de după geam, însă, ne duce cu gândul la o vilă. Mai mult, teracota, geamurile mari de tip perete, bulina albastră cu margine albă – sunt detalii pe care le găsim și în alte fotografii, postate pe rețelele de socializare de Jasmin și cei doi copii ai familiei Șor.

Observăm bulina albastră cu margine albă și într-o fotografie în care apare Ilan Șor, publicată, de data aceasta, chiar pe contul său de Instagram, în februarie 2022.

Dacă analizăm și alte poze și video-uri de pe rețelele de socializare, reușim să vedem aproape în întregime somptuoasa vilă în care familia Șor s-a fotografiat în ultimii trei ani. Aceasta are cel puțin două etaje, iar în curte observăm un bazin dreptunghiular cu terasa din jurul lui din lemn. Grădina este una generoasă, are mai mulți copaci de măslini, câțiva palmieri, un balansoar și niște trepte distinctive din piatră. Exact din această curte și Ilan Șor a publicat o fotografie, în luna iunie 2022.

Filmulețele și fotografiile mai dezvăluie o terasă destul de mare, mărginită de o balustradă de sticlă, iar la linia orizontului se vede marea, semn că proprietatea se află aproape de plajă. Cât despre interiorul proprietății, vedem spații generoase, o bucătărie modernă și niște scări mărginite de un perete de sticlă. Câteva detalii din vilă le observăm chiar în unele videouri publicate de Ilan Șor online.

Primele poze din această locuință, interpreta Jasmin le-a postat în data de 9 iulie 2019, la doar trei săptămâni după ce soțul ei, deputatul Ilan Șor, a fugit din țară, traversând, potrivit Procuraturii Generale, ilegal frontiera de stat. Se întâmpla după schimbarea clasei politice de la Chișinău, marcată de căderea regimului oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc.

Șor, la acel moment, avea interdicție de a părăsi țara, deoarece era condamnat în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere, în dosarul numit generic „Furtul miliardului”. Sentința, însă, nu este executorie, deoarece nu este definitivă. De atunci, deputatul fugar, dat în căutare internațională, a comunicat cu alegătorii săi, dar și cu jurnaliștii, exclusiv online. Ne-a salutat la conferințe de presă de pe ecrane LED. Iar la prezidențialele din 2020 a revenit virtual pe străzile orașului Orhei, unde între anii 2015 – 2019 a fost primar, pentru a o susține în campania electorală pe candidata Partidului “Șor”, Violeta Ivanov.

Unde, totuși, s-a ascuns Ilan Șor în toată această perioadă? În spațiul online au apărut două filmulețe cu el într-un mall din orașul de pe malul mării Mediterane, Netanya, din Israel și la o terasă dintr-un alt oraș, la fel de pe litoral – Herzliya. Și ultimele informații publice, oferite de autoritățile din Republica Moldova, îl localizează pe Ilan Șor în Israel.

Reamintim că deputatul moldovean s-a născut, de fapt, la Tel Aviv, prin urmare, este cetățean al Israelului. Așa că am început căutările anume aici, în cartierele cu vile de lux din regiunile unde a fost văzut. Deoarece în mai multe poze se vede marea, am ales să analizăm proprietățile de pe litoral, care au în curte bazin dreptunghiular, poziționat perpendicular în raport cu casa.

Am examinat vilele atât în imaginile din satelit, cât și în anunțuri imobiliare. După zile de căutări, într-un final, am reușit să identificăm vila în care familia Șor s-a fotografiat în ultimii trei ani. Nu se află nici în Netanya, nici în Herzilya sau Tel Aviv, dar în Caesarea, un oraș cu doar câteva mii de locuitori, dar care impresionează prin lux și opulență.

Din informațiile publicate pe un site de booking, aflăm că imobilul are două etaje,  cinci dormitoare și o suprafață de 800 de metri pătrați. Terenul, pe care este amplasat, este de aproape 3000 de metri pătrați și se află la trei minute distanță de plajă. Vila este descrisă ca fiind o „proprietate unică, într-o zonă râvnită, ce oferă un nivel neîntrecut de lux și izolare”. Pozele coincid până în cele mai mici detalii cu cele postate de familia Șor pe rețelele de socializare.

Locuința este una exclusivistă și a început să fie promovată pe rețelele de socializare pentru a fi dată în chirie sau vândută în primele luni ale lui 2019. Proprietarul din acte este o firmă imobiliară din Israel, fondată, la rândul ei, de o altă companie cu sediul în Elveția. Într-un schimb de email-uri cu reprezentanții companiei, care deține direct dreptul de proprietate al vilei, suntem informați că, în prezent, aceasta nu se dă în chirie, ci doar se vinde. Iar pe site-urile imobiliare prețul de vânzare este de 45 de milioane de șecheli israelieni noi sau circa 13,2 milioane de euro. Chiria, însă, ar fi de circa trei mii și jumătate de dolari, informație pe care am extras-o de pe aceleași site-uri imobiliare. Care e prețul pe care îl achită familia Șor? Nu știm cu exactitate.

Israel. La o distanță de circa 50 de km, la nord de Tel-Aviv, pe malul mării Mediterane, se află orașul Caesarea. Regiunea este faimoasă pentru faptul că aici dețin vile luxoase unii dintre cei mai bogați oameni din această țară. Cartierul rezidențial în care se află vila, închiriată de familia Șor, are accesul restricționat.

Jurnalista americană din Israel, Orly Halpern, este cea care, la solicitarea redacției CU SENS, a mers la fața locului pentru a vedea proprietatea și cine se află acolo. Când a ajuns în fața vilei, mai întâi a văzut o femeie în curte, iar în scurt timp, un bărbat a ieșit din casă, care s-a prezentat drept șofer. Acesta nu i-a oferit informații despre Ilan Șor, însă un cuplu, care locuiește în vecinătate și tocmai trecea prin preajmă, ne-a spus că dacă nu vedem paza în fața vilei, atunci, cel mai probabil, Ilan Șor nu este pe loc.

În timp ce Ilan Șor își petrecea timpul în vila de lux de pe malul mării Mediterane din Caesarea, autoritățile de la Chișinău l-au dat în căutare internațională și au solicitat extrădarea acestuia din Israel. O cerere în acest sens a fost trimisă încă acum doi ani și jumătate, însă fără succes, deocamdată.

SERGIU LITVINENCO, ministrul JustițieiDin partea Republicii Moldova s-au făcut toate procedurile corespunzătoare. A fost expediat un demers de extrădare, după care au fost transmise informații suplimentare. Am impresia că ultima dată a fost în august și, ulterior, în noiembrie 2021. Acum așteptăm răspuns din partea autorităților statului Israel. Mingea este în terenul autorităților statului Israel. 

Reporter: Dar care dintre autorități, mai exact? Dați-ne mai multe detalii. 

SERGIU LITVINENCO, ministrul JustițieiBine, este sistemul juridic specific al statului Israel și procedurile care sunt prevăzute acolo, care nu neapărat sunt asemănătoare cu ceea ce avem noi. Este un alt sistem de drept acolo. Din nou, mingea este în terenul autorităților statului Israel. Republica Moldova, Ministerul Justiției a făcut tot ce a fost nevoie să facă. 

Reporter: Luați în considerare că s-ar afla și în alte țări sau doar în Israel?

SERGIU LITVINENCO, ministrul JustițieiNu, din câte cunoaștem este în Israel.  

Am vrut să aflăm de la Ilan Șor cât plătește pentru vila în care el și familia sa își petrece timpul, dar și din ce bani își permite acest lux? Așa că i-am solicitat purtătoarei de cuvânt a partidului a cărui lider este să ne ajute să realizăm un interviu online cu Șor.

ALINA ȘARGU, purtătoare de cuvânt, Partidul „Șor”El mie nu-mi răspunde. Eu înțeleg că voi vreți să faceți un interviu cu dânsul. Eu lui i-am dat solicitarea voastră. El mie nu mi-a răspuns. Poți să-mi dai toate întrebările și eu… Poți să-i scrii lui personal pe Facebook, că dânsul citește mesajele și răspunde. 

I-am scris și un mesaj pe Facebook, direct lui Ilan Șor, dar, deocamdată, nu am primit un răspuns. În schimb, peste două zile din momentul în care i-am trimis mesajul, Șor a publicat următorul video pe pagina sa de Facebook în care, în premieră, recunoaște că se află în Israel.

ILAN ȘOR, deputat, președintele Partidului „Șor”Dragi prieteni, mă aflu în țara în care  m-am născut, în Israel. Recent, în casa în care mă aflu și de unde vorbesc acum, au sunat la ușă reprezentanții unei oarecare organizații, așa-numită CU SENS. Deși, înțelegând cu ce se ocupă, vă pot spune că e fără sens. Și, acum, ei pregătesc o investigație la comandă despre locul în care mă aflu. Am să vă ușurez sarcina. Nu trebuie, e fără sens. Dragi prieteni, prețul chiriei locului în care mă aflu este de 0,1% din ceea ce a fost investit de noi în Moldova: în iluminarea satelor, construcția parcurilor, a drumurilor.

În acest video, Șor lasă să se vadă mult mai multe piese de mobilier pe care le-am tot observat în pozele postate, anterior, de Jasmin, cum ar fi tabloul de pe perete, canapeaua gri, dulapul cu rafturi.

În Republica Moldova, deputatul este cercetat penal de procurori în mai multe dosare, majoritatea fiind deschise după ce politicianul a fugit din țară. Pe lângă implicarea în dosarul fraudei bancare, unde este acuzat de escrocherie și spălare de bani, Șor mai este anchetat pentru fals în declarații pentru că nu a raportat la Autoritatea Națională de Integritată toate bunurile pe care familia sa le deține, dar și pentru delapidarea averii străine, abuz în serviciu, crearea și conducerea unei organizații criminale, conectată la fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, și la controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. Pentru aceste acuzații, Legislativul i-a ridicat lui Șor deja de câteva ori imunitatea, pentru ca Procuratura să-l poată aresta și să trimite dosarele în judecată, eventual, în lipsa învinuitului.

Doar un singur dosar se află pe masa judecătorilor. E vorba de cel în care Șor a fost  condamnat, în 2017, de primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare. Doar că sentința nu este executorie, deoarece nu este definitivă. Examinarea la Apel a cazului este tergiversată, avocații deputatului fugar reușind în lipsa lui să mute dosarul de la o instanță la alta. Ce crede despre dosarul Șor, am întrebat-o pe noua șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuroraturii AnticorupțiePână când încă nu am avut șansa chiar să mă familiarizez cu toate dosarele care sunt la noi în instituție. Eu știu că în societate sunt unele care sunt discutate foarte mult și eu le consider importante, dar eu vreau, ca procuror, să înțeleg și eu care sunt cele de rezonanță și care e planul ca instituție și ce o să facem noi mai departe. Deci când am șansa să mă familiarizez cu dosarele penale, vreau să continuăm discuția atunci și să vă spun ce cred eu.

Alte declarații despre dosarele în care este vizat Ilan Șor, procurorii refuză să facă. Iar până Guvernarea va reforma justiția și va băga „hoții la pușcărie”, așa cum a promis de nenumărate ori în campania electorală, Ilan Șor continuă să facă politică din vila de lux de pe malul mării Mediteraniene. Pentru cât timp? Rămâne de văzut.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

A abandonat marfa de circa 600.000 de lei și a fugit

Ofițerii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal, acționând în baza informației operative pe traseul M-5, în apropierea satului Corlăteni, raionul...

Fata de 19 ani, dispărută la Orhei, a fost găsită fără suflare în raionul Telenești

Ana-Maria, tânăra însărcinată în a 6 lună, care a dispărut la Orhei, a fost găsită fără suflare în raionuL...
  sursa: cursbnm.md