fbpx
15.3 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

82 de ani de la deportările regimului totalitar comunist. Au suferit peste 20 000 de oameni

Citește și:
Astăzi, în noaptea din 12 spre 13 iunie se fac 82 de ani de la deportările comuniste în Siberia și Kazahstan. În acest context, președinte Republicii Molodva, Maia Sandu, a venit cu un mesaj. 
În noaptea dintre 12 și 13 iunie 1941, peste 6 mii de familii de moldoveni au trăit cel mai mare coșmar al vieții lor. În total, în jur de 20 de mii de oameni – preoți, primari, învățători, întreprinzători de la sate și orașe – au fost ridicați sub amenințarea puștii și duși în vagoane pentru vite în Siberia și Kazahstan. Soțiile și copiii au fost separați de soții și tații lor, apă era insuficientă, iar drept hrană li se oferea de multe ori doar pește sărat. Cei mai învățați oameni, intelectualitatea țării noastre, bunicii noștri plini de omenie, curaj și dragoste de neam au devenit peste noapte „dușmani ai poporului”. Regimul stalinist se temea de oamenii gospodari care își apărau valorile neamului și a călcat în picioare drepturile elementare ale omului și demnitatea umană.
E o rană a neamului nostru greu de vindecat. Trecutul în care bunicii sau părinții noștri au fost duși la muncă silnică sau au fost uciși pentru ceea ce erau, și nu pentru că ar fi comis ceva, ne doare și azi. Unicul mod de a le onora memoria este să ne opunem din răsputeri unor asemenea crime împotriva libertății și dreptului la viață.
Până recent, credeam că aceste tragedii țin de trecut. Cu toții credeam că nu vom permite ca istoria să se repete și familii întregi să fie ucise sau deportate din propriile case. Dar, de mai mult de un an, astfel de crime au loc în Ucraina, iar regimul de la Kremlin a atacat o națiune liberă pentru simplul fapt că vrea să-și decidă singură destinul. Republica Moldova va continua să ajute vecinii noștri care fug din calea războiului. Noi vom continua să fim solidari cu Ucraina, pentru că această lecție am moștenit-o de la bunicii noștri – credința, omenia și dragostea de libertate sunt valorile noastre de căpătâi, prin care ne vom regăsi împreună, într-un viitor nu prea îndepărtat, în familia popoarelor civilizate ale Europei, în Uniunea Europeană”, transmite președinta R.Moldova, Maia Sandu.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md