fbpx
18.2 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

A treia zi de proteste în Niger. Manifestanții cer plecarea soldaţilor francezi

Citește și:

Mii de manifestanţi s-au adunat duminică, pentru a treia zi consecutiv, în apropierea unei baze militare din capitala Niamey, care găzduieşte soldaţi francezi, pentru a cere plecarea acestora, solicitare a regimului militar ajuns la putere în Niger prin lovitură de stat la sfârşitul lunii iulie, transmite adevărul.ro

„Jos Franţa! Franţa, pleacă!”, scandau manifestanţii, sloganuri auzite în mod regulat la mitingurile organizate în Niamey de la lovitura de stat din 26 iulie.

În total, începând de vineri, zeci de mii de persoane s-au succedat la protestele din sensul giratoriu aflat în apropierea bazei nigeriene unde se află militari francezi.

Tensiunile diplomatice sunt la apogeu între regimul militar la putere în Niger şi Franţa, care nu îi recunoaşte legitimitatea.

Aproximativ 1.500 de soldaţi francezi sunt staţionaţi în Niger pentru a participa la lupta antijihadistă în temeiul unor acorduri militare bilaterale.

Pe 3 august, generalii care au preluat puterea prin lovitură de stat, au denunţat mai multe din aceste acorduri. Toate aceste acorduri conţin notificări diferite privind încetarea lor efectivă. Un astfel de acord, din 2012, trebuia să înceteze în termen de o lună, potrivit armatei.

La sfârşitul lunii august, în timpul unei întâlniri la Niamey, colonelul Ibroh Amadou, membru al Consiliului Naţional pentru Salvarea Patriei, declarase că „lupta nu se va opri până în ziua în care nu va mai fi niciun soldat francez în Niger”.

Nigerul a retras, de asemenea, imunitatea diplomatică şi viza ambasadorului francez Sylvain Itte şi a cerut expulzarea acestuia, potrivit unui ordin al Ministerului de Interne de joi şi al unui ordin al Înaltei Curţi din Niamey de vineri.

Franţa a justificat din nou duminică menţinerea ambasadorului său în Niger.”Este reprezentantul nostru pe lângă autorităţile legitime ale Nigerului, nu trebuie să respectăm ordinele unui ministru care nu are legitimitate”, a afirmat ministrul francez de externe Catherine Colonna într-un interviu acordat ziarului Le Monde, adăugând că Parisul s-a asigurat „că poate face faţă în deplină siguranţă presiunilor puciştilor”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md