fbpx
11.2 C
Бэлць
joi, februarie 22, 2024

Agitație electorală, mită și violențe: Toate încălcările semnașizate de observatorii Promo Lex

Citește și:

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 constată că din totalul de 1145 de semnalări raportate de către observatorii Promo-LEX până la 24:00, de către echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost prelucrate în calitate de incident 718, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 191 de incidente.

Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 5 cazuri.

SV 1/163 Chișinău, Ciocana. La ora 21.07 observatorul Promo-LEX a primit de la secretara BESV 2 procese verbale: unul pentru primari, cu numele membrilor BESV, dar fără semnături, iar al doilea pentru consilieri – necompletat (fără nume/semnături). Scopul transmiterii proceselor verbale fiind completarea de către a observator a rezultatelor alegerilor în timpul/după numărarea buletinelor de vot.

SV 01/145, Chișinău, Centru. La 21:04 Preşedinta şi Secretara BESV au înconjurat zona de numărare a buletinelor neutilizate în aşa fel încât observatorii şi reprezentanţii nu puteau observa procesul de numărare a acestora. La solicitarea de a acorda acces pentru observare, s-a declarat că accesul va fi asigurat la procesul de numărare a voturilor.

SV 01/70, Chișinău, Botanica. S-a încercat filmarea procesului de numărare a buletinelor de vot nefolosite, însă membrii BESV au interzis acest lucru. A fost permisă doar filmarea părții în care buletinele de vot nefolosite au fost perforate.

SV 01/12, Chișinău, Botanica. La ora 20:20, secretara BESV a înmânat modelul procesului-verbal de numărare, menționând că vor fi dictate rezultatele totalizărilor, iar fiecare își va completa procesul-verbal. Toți observatorii au obiectat și înapoiat procesele verbale cu mențiunea că membrii BESV sunt obligați să le înmâneze completate. Președintele BESV a dat un sunet să confirme acestea apoi a acceptat.

SV 1/201 Rîșcani, Chișinău. Președintele BESV a adus acuzații observatorului Promo-LEX referitor la faptul că acesta face poze și înregistrări video. A menționat că acesta are voie să facă careva poze doar cu acordul și în prezența acestuia.

Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 17 cazuri.

SV 1/184 Chișinău, Ciocana. La ora 15:25 operatorul SIAS a depistat că camera care înregistra procesul de vot era descărcată și nu se încarcă. Problema a fost soluționată la 15:34 prin schimbarea prelungitorului.

SV 1/162 Chișinău, Ciocana. La ora 21.25 camera video s-a deconectat, în timpul repartizării buletinelor de vot după numele candidaților, deconectarea fiind cauzată de descărcarea bateriei. Camera video a fost reconectată în mai puțin de un minut.

SV 1/180 Chișinău, Ciocana. După desigilarea urnelor de vot, la ora 21:30, camera video nu era fixată pentru a filma procesul de numărare a buletinelor de vot. Nici la ora 21:45, camera încă nu fusese îndreptată spre masa unde se numărau buletinele de vot.

SV 2/19 Bălți. Camera video nu a funcționat pe parcursul întregii zile, începând cu ora 07.05. Membrii BESV nu au întocmit un act de constatare.

SV 2/59 Bălți, Elizaveta. Procesul de filmare a fost oprit în momentul închiderii SV. Membrii biroului au plasat camera la masa de numărare a buletinelor de vot, mimând procesul de filmare. OTS și alți reprezentanți au observat acest fapt și au sesizat membrii BESV. Aceștia au reacționat agresiv, iar ulterior au conectat camera video.

SV 01/12, Chișinău, Botanica. La ora 21:02, camera video nu a înregistrat deschiderea primei urne de vot, președintele BESV a început desigilarea urnei de vot. La numărarea voturilor înregistrarea video a fost reluată.

SV 01/145, Chișinău, Centru. La numărarea voturilor, camera video a fost amplasată aproximativ la o distanță de 2m de la masa unde se produce numărarea voturilor.

SV 22/28  Leova, Orac. Camera video nu înregistrează procesul de votare.

SV 22/32 Leova, Sărăteni. La ora 14:40 observatorii au constatat că membra BESV este poziționată între urna de vot și camera video astfel împiedica filmarea procesului electoral, iar în timp ce se apropiau alegătorii să pună în urna biletele de vot doamna se ridică în picioare și cu mâna arată unde sa pună biletul astfel acoperind total vizualizarea camerei de filmat chiar dacă persoanele sunt competente de a pune singuri votul în urna.

SV 18/12 Florești, Băhrinești. Procesul de filmare a fost întrerupt. În total de la intrarea observatorului Promo-LEX camera a înregistrat doar 24 de secunde.

SV 30/46 Strășeni, Vorniceni. Procesul de filmare a fost întrerupt. Președintele BESV a declarat că camera a funcționat, dar a fost deconectată pentru că s-a epuizat memoria pe cardul SD.

SV 25/16 Orhei, Berezlogi. Procesul de filmare a fost întrerupt. Președintele BESV a declarat că a filmat doar procesul de deschidere a secției de votare.

SV 7/23 Cahul, Brînza. Procesul de votare a fost periodic întrerupt. Membrii BESV au primit instrucțiuni să deconecteze periodic camera pentru a nu epuiza memoria din cardul SD.

SV 01/68, Chișinău, Botanica. Procesul de filmare s-a întrerupt din motive necunoscute, deși camera video nu a fost mutată de la locul unde procesul. Acest fapt s-a constatat la 22:04, neștiindu-se când s-a întrerupt filmarea. Prin urmare, stativul și camera video au fost strânse de către operatorii SIAS Alegeri, iar membrii BESV au continuat numărarea voturilor fără ca acest proces să fie înregistrat.

SV 01/25, Chișinău, Botanica. Imediat cum s-a început desigilarea urnelor de vot, camera video nu a fost amplasată în imediata apropiere de mesele pe care membrii BESV au început procesul. Camera continua să filmeze locul unde au stat toată ziua urnele. Operatorul SIAS a schimbat poziția camerei abia când s-a deschis a doua urnă. Prima oră de numărare a voturilor nu a fost înregistrată.

SV 1/250 Chișinău, Codru. În procesul perforării buletinelor neutilizate, camera video sa stins de sine stătător. Peste o minută camera a fost din nou pornită de către operatorii ai SIAS Alegeri.

SV 1/220 Rîșcani, Chișinău. Camera a fost pornită de la începutul procesului de numărare a buletinelor de vot și înregistra. La 23:31 s-a observat ca nu înregistrează, Un membru BESV a fost sesizat și acesta a pornit din nou înregistrarea.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 caz.

SV 2/52 Bălți. Membrii BESV şi operatorii SIAS au stopat procesul de votare cu acordul Președintelui BESV pe un termen de 5 min (17:50-17:55), motivând că trebuie să facă raportare la CEC. Alegătorii se aflau în afară SV.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 25 cazuri.

SV 25/25 Ciocîlteni, Orhei. Alegătorul nu a fost găsit în listă și nici în SIASA. A fost inclus în lista suplimentară.

SV 1/195 Rîșcani, Chișinău. Adresa alegătorului indicată în buletin nu coincidea cu adresa indicată în listele electorale. Acesta a fost identificat în SIASA și i s-a permis să voteze.

SV 1/109 Buiucani, Chișinău. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale, chiar dacă operatorul SIAS a confirmat că acesta este atribuit la această SV. Președintele și secretarul BESV înscris alegătorul în lista suplimentară.

SV 1/80 Buiucani, Chișinău. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale, chiar dacă a fost regăsit în SIASA. Alegătorul a fost introdus în lista suplimentară și a votat.

SV 1/88 Buiucani, Chișinău. Operatorii SIAS au constatat că alegătorul nu se regăsește pe lista electorală, însă era înregistrat în SIASA. Președintele BESV a decis adăugarea alegătorului în lista suplimentară. Alegătorul și-a putut exercita dreptul de vot.

SV 1/96 Buiucani, Chișinău. Un alegător nu a fost găsit pe listele electorale. Alegătorul a fost inclus în lista suplimentară cu permisiunea de a vota.

SV 21/17 Dănceni, Ialoveni. Alegătorul nu s-a regăsit în baza de date, în buletinul de identitate are domiciliul în localitatea dată. În urma consultării cu președintele BESV și verificarea datelor a fost inclus pe lista suplimentară de vot.

SV 1/215 Rîșcani, Chișinău. Din listele electorale lipsea o adresă. Astfel, unii alegători nu s-au regăsit pe liste. BESV a introdus acești alegători pe listă suplimentară. De menționat că acești alegători nu erau incluși în baza de date a operatorilor SIAS a altei secții de votare.

SV 1/171 Chișinău, Ciocana. Alegătoarea a venit la vot și a văzut  că fiul său decedat figurează în listele electorale.

SV 1/157 Chișinău, Ciocana. O alegătoare  a semnat în dreptul numelui altei persoane, și membru BESV a observat că i-a indicat greșit și alegătoarea s-a semnat repede și în dreptul numelui său. Ulterior, în liste, președinta BESV a indicat în notițe despre comiterea erorii date.

SV 2/38 Bălți. La ora 16.00, din spusele unei alegătoare, Președintele BESV a refuzat soțului ei să voteze, din motiv că nu a fost găsit în listele electorale și în SIAS Alegeri. Alegătoarea menționează că s-a consultat cu APL, care i-au confirmat că soțul ei poate vota în cadrul secției respective.

SV 2/27 Bălți. La ora 18.38 un alegător nu s-a regăsit în SIAS Alegeri și nici în listele electorale. Alegătorul a menționat că nu a făcut modificări în viza de reședință sau domiciliu după data de 5 august. Președintele BESV i-a permis votarea conform datelor din buletin cu efectuarea copiei de pe buletinul de identitate.

SV 2/53 Bălți. La ora 17.12 o alegătoare a comis greșeală în listă electorală, semnând în altă rubrică. Membrii BESV au întocmit actul de constatare.

SV 2/39 Bălți. La ora 18.10 o alegătoare nu s-a regăsit în listele electorale de bază, având restricții ce țin de art.160 din Cod Electoral. Ea afirmă că nu a făcut modificări în viza de reședință sau domiciliu, după data de 5 august. În urma consultărilor, Președintele BESV i-a permis să voteze, fiind inclusă în lista suplimentară.

SV 2/60 Bălți, Sadovoe. La ora 17.36 un alegător nu s-a regăsit în listele electorale. Alegătorul nu a făcut modificări în viza de reședință sau domiciliu (după data de 5 august). Alegătorul a votat în baza listelor suplimentare, conform datelor din buletin.

SV 2/60 Bălți, Sadovoe. La ora 17.32 secretarul BESV și-a exercitat votul în baza listelor suplimentare, conform datelor din buletin. Deși are viză de reședință în localitate, aceasta nu este incusă în listele electorale de bază.

SV 2/39 Bălți. La ora 16.22 două alegătoare nu s-au regăsit în listele electorale de bază. Una din alegătoare a avut restricții ce țin de art.160 din CE. Ele afirmă că nu au făcut modificări în viza de reședință sau domiciliu, după data de 5 august. În urma consultărilor, Președintele BESV le-a permis să voteze, fiind incluse în listele suplimentare.

SV 1/ 152 Chișinău, Ciocana. La ora 20.50 a fost observat o alegătoare care  a semnat în altă rubrică decât cea dedicată pentru semnătură, însă în dreptul numelui său. La momentul constatării, alegătoarea nu era prezentă. Membrul BESV a trasat o săgeată din rubrica unde se află semnătura spre rubrica la care trebuia să fie aceasta.

SV 26/15, Rezina, Ghiduleni. În listele electorale a fost identificat a fi inclus un alegător decedat (în Italia). Președintele BESV cunoștea despre situația menționată.

SV 01/12, Chișinău, Botanica. Un alegător, identificat de operatori în SIAS Alegeri cu drept de vot la SV respectivă, nu s-a regăsit în listele electorale de bază. În rezultat, acesta a votat pe listele suplimentare.

SV 01/66, Chișinău, Botanica. Un alegător, cu adresa din actele de identitate în raza SV, nu s-a regăsit în listele electorale de bază. Președintele BESV a permis acestuia să voteze pe listele suplimentare.

SV 01/116, Chișinău, Centru. Doi alegători de pe aceeași adresă s-au apropiat de operatorii SIAS Alegeri. S-a constatat că una dintre persoane era repartizata la o altă SV. Persoana a comunicat că a avut aceeași problemă la alegerile precedente, după care a părăsit SV.

SV 01/145, Chișinău, Centru. Doi alegători s-au regăsit în SIAS Alegeri, însă nu erau incluși în listele electorale de bază. Aceștia au votat pe listele suplimentare.

SV 01/130, Chișinău, Centru. În timpul zilei, un alegător a semnat în lista electorală cu o poziție mai jos decât cea din dreptul numelui său. La 20:15 a venit și alegătorul în locul căruia s-a semnat alegătorul din timpul zilei. Președinta BESV a declarat că poate să semneze în locul alegătorului care a greșit poziția în timpul zilei.

SV 01/116, Chișinău, Centru. Un alegător a prezentat buletinul operatorului SIAS Alegeri. Acesta a constatat că adresa din buletin este diferită de adresa care este în SIAS Alegeri. Deoarece adresa din buletin corespundea SV, președinta BESV a permis includerea alegătorului pe listele suplimentare.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) –  cazuri – 35 cazuri.

SV 25/23 Chiperceni, Orhei. Alegătorul a făcut poza la buletinele vot în cabină de vot. Președintele secției de votare s-a sesizat și a solicitat de la alegător să șteargă pozele din telefon. A verificat și au fost șterse definitiv pozele din telefon.

SV 25/81 Vîșcăuți, Orhei. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Membrii BESV au intervenit, alegătorului i-a fost solicitat să șteargă poza.

SV 1/220 Rîșcani, Chișinău. Un alegător a pozat buletinul de vot, Un membru BESV și președintele BESV i-au făcut observație.

SV 1/226 Rîșcani, Chișinău. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Membrii BESV nu au observat.

SV 1/75 Buiucani, Chișinău. Un alegător a filmat buletinul de vot în cabina de vot. Președintele BESV a observat incidentul, s-a apropiat și a solicitat ca materialele video să fie șterse.

SV 1/74 Buiucani, Chișinău. La ora 18:00 un alegător a fotografiat buletinul de vot. Membrul BESV a atenționat alegătorul.

SV 1/105 Buiucani, Chișinău. Un alegător aflându-se în cabina de vot a pozat buletinul de vot. Președinta BESV a intervenit și poza a fost ștearsă din telefon .

SV 1/79 Buiucani, Chișinău. Un alegător a întrebat președinta BESV dacă votul exprimat de acesta va fi considerat valabil, arătându-i buletinul de vot Președintei BESV, așa încât ea vizibilă opțiunea de vot a alegătorului. Președinta BESV nu a reacționat. Alegătorul a introdus buletinul de vot în urna de vot.

SV 1/87 Buiucani, Chișinău. Alegătorul a fotografiat buletinul de vot după ce a aplicat ștampila pe buletin, fiind in cabina de vot. Membrii BESV nu au observat incidentul pe motiv ca alegătorul se ascundea.

SV 8/34 Cantemir, Pleșeni. A fost observată fotografierea de către un alegătorul a buletinului său de vot înainte de a-l introduce în urna de vot. Președintele BESV i-a făcut observație.

SV 1/149 Chișinău, Ciocana. Un alegător împreună cu copilul minor au fotografiat buletinul de vot. Președintele BESV le-a făcut observație, însă ei nu a renunțat. Doar după ce membrii BESV i-au atenționat despre posibilitatea de a chema poliția, aceștia s-au conformat.

SV 1/149 Chișinău, Ciocana. «Где партия …?» alegătorul se consulta cu cineva la telefon. A intervenit reprezentatul BESV, l-a informat despre scoaterea din cursă a unui partid. Ulterior, alegătorul a întrebat dacă poate vota «împotriva tuturor». Persoana respectivă a asistat inclusiv o persoana cu dizabilitate.

SV 1/162 Chișinău, Ciocana. La ora 16:04 în incinta SV o persoană a ieșit din cabina de vot, iar în momentul în care trebuia să intre fiul ei, persoana respectivă cu voce tare i-a spus să voteze pentru un concurent anumit. Membrii BESV nu au făcut nici o observație în acest sens.

SV 1/182 Chișinău, Ciocana. În intervalul de timp 15:00 și 15:10 în cabina de vot o alegătoare și-a fotografiat buletinul de vot. Fiind anunțat președintele BESV, acesta a obligat persoana să șteargă fotografiile făcute.

SV 2/11 Bălți. La ora 18.07 o alegătoare a avut tentativa de a fotografia buletinul de vot, fiind oprită de un membrul BESV.

SV 2/35 Bălți. La ora 18.19 un alegător a avut tentativa de a fotografia buletinul de vot. Președintele BESV i-a făcut observație și i-a preluat telefonul pentru perioada exercitării votului. După aceasta, Președintele a întors alegătorului telefonul lui.

SV 2/53 Bălți. La ora 18.15 un alegător a fotografiat buletinul de vot. Președintele BESV a observat aceasta și a solicitat ca alegătorul să șteargă fotografia din telefon. Alegătorul a șters poza în prezența președintelui și ulterior i s-a permis exercitarea votului.

SV 2/57 Bălți. La ora 17.47 un alegător a fotografiat buletinul de vot. Aceasta a fost observat de membrii BESV care i-au făcut observație și au solicitat ca fotografia să fie ștearsă. La observație, alegătorul a reacționat cu expresia “Faceți-vă ca am șters-o”, a aruncat buletinul de vot în urna și a părăsit SV. Președintele BESV nu a luat alte măsuri.

SV 2/57 Bălți. La ora 17.39 o alegătoare a avut tentativă de a fotografia buletinul de vot, însă a fost oprită de membrul BESV, care i-a făcut observație. I s-a permis exercitarea votului.

SV 2/30 Bălți. La ora 19.52 un alegător a venit în secția de votare în stare de ebrietate și dorea să sune și să fotografieze buletinul de vot. Președintele BESV s-a apropiat și i-a explicat că nu este permis.

SV 2/35 Bălți. La ora 20.33 doi alegători (probabil cuplu) au avut tentativa de a fotografia buletinul de vot, ce a fost oprită de Președinta BESV. Ambii și-au exercitat votul și au părăsit SV. Alte sancțiuni nu au fost aplicate.

SV 2/57 Bălți. La ora 20.58 o alegătoare a avut tentativă de a fotografia buletinul de vot, însă a fost oprită de Președintele BESV. Președintele a solicitat ca alegătorul să-i prezinte telefonul cu fotografii, după care i-a fost permisă votarea.

SV 36/17 UTAG, Ceadîr-Lunga. La ora 17.03 o alegătoare a avut tentativă de a fotografia buletinului de vot. Aceasta a fost observată de un membru BESV ce i-a făcut observație. Ea a aruncat buletinul de vot în urna și rapid a părăsit SV.

SV 1/164 Chișinău, Ciocana. La ora 18.58 un alegător a început să facă fotografii buletinului de vot. Președintele BESV a făcut observație, iar alegătorul i- a răspuns că ,,treaba lui ce face” a pus buletinul în urna de votare şi a ieșit din secția de votare.

SV 1/159 Chișinău, Ciocana. La ora 16.15 un alegător a intrat în cabina de vot, după ce a pus ștampila a scos telefonul și a făcut o poza. Dupa intervenirea membrului BESV, alegătorul a argumentat doar că s-a uitat la oră.

SV 36/17 UTAG, Ceadîr-Lunga. La ora 17.03, o alegătoare a avut tentativă de a fotografia buletinului de vot. Aceasta a fost observată de un membru BESV, care i-a făcut observație. Ea a aruncat buletinul de vot în urna și rapid a părăsit SV.

SV 28/58, Sîngerei, Rădoaia. Un alegător a fotografiat buletinul de vot, iar acest lucru a fost observat doar de către unul din operatorii SIAS Alegeri, care însă nu a comunicat despre acest lucru.

SV 28/58, Sîngerei, Rădoaia. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Nici un membru BESV nu a observat cazul respectiv.

SV 01/114, Chișinău, Centru. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. La solicitarea membrilor BESV, acesta a comunicat că ar fi șters poza.

SV 18/53, Florești, Putinești. Un alegător a fotografiat buletinul de vot în cabina de vot. A fost anunțat președintele BESV, care au luat măsuri și a solicitat ca poza să fie ștearsă.

SV 20/2 Hîncești, Hîncești. În cabina de vot s-a văzut un bliț luminos, care confirmă fotografierea de către alegător a buletinului de vot.

SV 25/60 Orhei, Pohorniceni. Reprezentantul unui concurent a întocmit 3 liste cu alegătorii care și-au exprimat votul. Aceasta a menționat că face listele pentru „statistici”.

SV 22/32 Leova, Sărăteni. Observatorii Promo-LEX au constatat că reprezentanta unui partid politic, nota în carnetul personal numele și prenumele alegătorilor care au venit la vot.

SV 27/4 Rîșcani, Rîșcani. Doi alegători fără deficiențe de vedere sau alt motiv justificat se aflau în aceeași cabină de vot.

SV 36/52 UTAG, Congazcicul De Sus. Un bărbat în vârstă și-a fotografiat buletinul de vot.

Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în într-un safeu/dulap din interiorul secției de votare – 3 cazuri.

SV 01/116, Chișinău, Centru. La ora 20:20, președinta BESV a scos din safeu toate buletinele nerepartizate membrilor BESV. Aceasta le-a numărat și le-a aranjat pe o masă din SV, fără a le mai pune înapoi în safeu.

SV 21/18 Ialoveni, Gangura. Buletinele de vot nerepartizate nu sunt păstrate în safeu, dar stau pe masa din spatele membrilor BESV.

SV 25/16 Orhei, Berezlogi. Buletinele de vot nerepartizate de către membrii BESV nu sunt păstrate în safeu sau în dulap în interiorul secției de votare, dar în camera alăturată pe o masa. Ușa camerei alăturate este exact lângă masa de lucru a președintei BESV.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina votul alegătorilor – 2 cazuri.

SV 15/3, Dubăsari, Corjova. Printre alegatori circula zvonuri că se oferă bani pentru exprimarea votului. Unii alegători, după ce au votat, s-au adresat unui candidat independent la funcția de consilier raional, solicitând detalii despre locația de unde pot ridica banii. Într-un caz, candidatul a fost observat cum a condus un alegător în apropierea SV, unde îl aștepta o doamnă, care a luat cu sine alegătorul menționat. Din discuții cu alte persoane, s-a stabilit că dna este bunica candidatului independent. Pe parcursul zilei, candidatul a fost observat des în fața SV, cu o periodicitate de nu mai mult de 10 minute, când discută ceva cu „oamenii”, care apoi vin să voteze.

SV 4/41 Anenii Noi, Zolotievca. La ora 14:40 ajunși la SV, observatorii au observat că fiece alegător care și-a exercitat dreptul de vot făcea același traseu spre barul din sat. S-au apropiat de local și din cele auzite alegătorii primeau recompensa sub forma de alcool și resurse bănești, de asemenea au observat prezența funcționarilor primăriei precum și primarului actual. Barul este amplasat la o distanță mai mică de 100 metri. Potrivit președintelui BESV acesta este unicul bar din sat și oamenii își petrec astfel Duminica.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 3 cazuri.

SV 2/17 Bălți. Președintele BESV a aplicat 2 sigilii pe urna mobilă sigilând inclusiv spațiul unde trebuie introduse buletinele de vot. După reîntoarcerea membrilor BESV care au fost cu urna mobilă, la 15:33 un sigiliu era scos din locul unde era amplasat incorect.

SV 01/62, Chișinău, Botanica. Pe parcursul zilei, un sigiliu din cele patru aplicate urnei de vot staționare, a fost deteriorat neintenționat din cauza alegătorilor. Președintele BESV nu a observat aceasta.

SV 21/18 Ialoveni, Gangura. Urna de vot staționară a fost sigilată cu 2 sigilii.

Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 și mai multe persoane) sau când una și aceeași persoană asistă de mai multe ori alegători care nu pot completa singuri buletinele de vot – 20 cazuri.

SV 25/23 Chiperceni, Orhei. Două persoane au votat în aceeași cabină de vot. La observațiile membrilor BESV nu s-au conformat.

SV 1/239 Rîșcani, Chișinău. În cabina de vot aflându-se un alegător, un alt alegător s-a apropiat și i-a indicat pe cine să voteze.

SV 1/201 Rîșcani, Chișinău. Doi alegători au votat în aceeași cabină de vot. Membrii BESV au atenționat alegătorii.

SV 1/222 Rîșcani, Chișinău. Doi  alegători au intrat la aceeași cabina de vot și unul dintre aceștia a ștampilat ambele buletine de vot (atât al lui, cât și ale celuilalt alegător). Membrii BESV nu au reacționat la incident.

SV 1/100 Buiucani, Chișinău. În jurul orei 17.40 a avut loc votarea în grup a 2 alegători (vârstnici). La sesizarea președintelui BESV alegatorii s-au opus, continuau a vota în grup. În scurt timp unul din alegători a încercat să părăsească instituția fără a introduce buletinul de vot în urnă staționară. Membrii BESV au îngrădit accesul la ieșire, după care ambii alegători iarăși se aflau împreună în cabina de vot. Unul din ei s-a îndreptat spre urnă de vot, iar celălalt alegător a luat buletinul de vot din mână, introducând ștampila de vot de sine stătător pe 2 buletine de vot. În toate circumstanțele Membrii BESV încercau să-i limiteze a efectua încălcări, dar fără succes.

SV 1/101 Buiucani, Chișinău. Doi alegători ( membri ai unei familii) au votat în aceeași cabină de vot. La observațiilor membrilor BESV nu au reacționat.

SV 1/283 Chișinău, Ciorescu. La orele 11.00, în aceeași cabină de vot a votat mama asistată de fiica sa ( mama slab văzătoare). Fiica a dat indicii exacte atât mamei cât și vecinei pe cine să voteze. Președintele BESV a intervenit și a interzis intrarea în cabină a câte 2 persoane, dar ultimele nu s-au conformat.

SV 1/161, Chișinău, Ciocana. La ora 17.22 două alegătoare și un copil au intrat în secția de votare pentru a-și exercita dreptul la vot. Una dintre alegătoare, după ce a votat, a mers la cabina de vot, în care se afla cealaltă doamnă cu copilul, indicându-i unde să voteze.  Un membru BESV s-a autosesizat, avertizând alegătoarea despre restricțiile din incinta SV. Aceasta s-a îndepărtat de cabină, lăsând alegătoarea cu copilul să voteze.

SV 1/152 Chișinău, Ciocana. La ora 16.32 o alegătoare a încercat de mai multe ori sa întrebe alte persoane din alte cabine de vot ceva. S-a făcut observație de către membrii BESV că deranja ceilalți alegători, însă doamna a continuat același comportament. Ulterior, a intrat în cabina sa de vot și și-a exercitat votul.

SV 1/185 Chișinău, Ciocana. La ora 16.00 au intrat două persoane în cabina de vot, nici una din ele părea să aibă necesități de a fi asistate. Persoanele au votat și au plecat, iar membrii BESV nu a avut nici o reacție.

SV 1/189 Chișinău, Ciocana. La ora 14.30 la secția de votare s-au prezentat mama si fiica ei (49 de ani) pentru a vota. Vizibil nici una nu prezenta necesități speciale de a fi asistate. Luând buletinele de vot, ambele au votat în cabine diferite. Mama a ieșit  la 1 min distanță după fiica sa. După care în câteva secunde se reîntoarce mama ei cu buletinul de vot pentru consilieri în mâna și s-a îndreptat direct spre cabina de vot, unde a aplicat stampila votat în rândul unui partid politic și îndoindu-l dorea sa îl pună în urna de vot. Fiind observată, aceasta a comunicat că fiica are dizabilități mintale, nu poate citi si scrie si a plecat cu un buletin de vot in buzunarul scurtei (buletinul pentru consilieri) și ea a decis să aplice ștampila în locul fetei sale. Buletinul a fost anulat.

SV 2/46 Bălți. La ora 18.36 doi alegători au avut tentativă de a vota în grup. La observația membrilor BESV, ei au trecut la diferite cabine de vot.

SV 7/3 Cahul. La ora 17.56 două alegătoare (mama și fiica) au votat în cabine separate, dar timp de 20-30 secunde se aflau în aceeași cabină. Membrii BESV nu au comentat incidentul. Persoanele nu erau slab văzătoare.

SV 1/158 Chișinău, Ciocana. La ora 18.38 2 alegători, chiar dacă se aflau în cabine diferite de vot, se consultau în timpul procesului de vot. S-a observat cum unul dintre ei se deplasa la celălalt în cabină pentru discuții. După intervenția adjunctului președintelui BESV, alegătorii și-au exercitat dreptul de vot fără consultații, în cabine separate.

SV 1/174 Chișinău, Ciocana. La ora 19.29 două alegătoare, care se aflau în cabine de vot separate, se consultau în timpul procesului de vot, inclusiv arătând una alteia opțiunea aleasă. După ce un membru BESV le-a atenționat, acestea au continuat să voteze fără discuții suplimentare.

SV 1/162 Chișinău, Ciocana. La ora 20.30 doi alegători, tată și fiu, au mers în aceeași cabină de vot. După ce membrul BESV a intervenit, alegătorii și-au exercitat dreptul de vot în cabine diferite.

SV 1/174 Chișinău, Ciocana. La ora 17.40 2 persoane comunicau între ele, în timp ce completau buletinele de vot. Membrul BESV le-a facut avertizare după care alegătorii au introdus buletine de vot în urna de votare.

SV 1/154 Chișinău, Ciocana. La ora 18.08 o alegătoare după ce a votat, s-a apropiat  de o altă alegătoare și îi arăta cum să voteze. Președintele BESV nu a făcut nici o observație.

SV 18/53, Florești, Putinești. În cabina de vot se aflau două persoane, motivând că nu pot completa singuri buletinele de vot. Președintele BESV le-a făcut observație, aceștia conformându-se, votând separat.

SV 24/5 Ocnița, Otaci. Doi alegători se aflau concomitent nemotivat în aceeași cabină de vot. Reacția membrilor BESV a lipsit.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 1 caz.

SV 25/23 Chiperceni, Orhei. În raza 100 m a secției de votare este staționat un tractor în fața primăriei pe care este lipit un pliant al unui concurent.

Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare – 3 cazuri.

SV 35/57 Petrești, Ungheni. S-a depistat la ora 18.03 ca procesul de filmare a fost stopat din motivul că memoria camerei este încărcată.

SV 1/198 Rîșcani, Chișinău.  La ora 15:15 a fost observat că camera este deconectată. În urma sesizării de către observator a secretarei BESV, operatorul a verificat camera și a pornit înregistrarea.

SV 1/288 Chișinău, Colonița. În intervalul 11:25-11:35 procesul de filmare a fost oprit din motive tehnice. Problema a fost remediată.

Acte de violență sau intimidări a alegătorilor, sau altor persoane – 9 cazuri.

SV 1/224 Rîșcani, Chișinău. Doi alegători care au venit împreună la SV, au fost foarte indignați, că unul dintre aceștia nu se regăsea pe listele electorale. Unul dintre aceștia a insultat președintele BESV și operatorii.

SV 1/198 Rîșcani, Chișinău. Un alegător agresiv a insultat membrii BESV, reprezentanții și observatorii, din motiv că nu greu a găsit SV.

SV 2/30 Bălți. La 19:06 un alegător a început să insulte membrii BESV, deoarece fiica (24-25 ani), în urma căsătoriei trebuia să figureze la secția unde avea noua viză de reședință, însă a fost redirecționată la cea veche – SV 2/30. Alegătorul s-a indignat, deoarece  nici în această secție nu a fost identificată fiica sa de membrii BESV.

SV 2/31 Bălți. La 19.20  un alegător a avut comportament agresiv și neadecvat. Președintele BESV i-a permis să-și exercite votul și după aceasta a chemat poliția. Persoana respectivă a fost escortată de poliție la ora 19:30.  Până la ora 20:20 în SV era prezent polițistul, care întocmea procesul verbal împreună cu președintele BESV.

SV 2/25 Bălți. La 19.40 reprezentantul unui candidat independent a înregistrat video președintele BESV cum vorbea la telefon cu cineva despre incidentul ce a avut loc la ora 17.43. Membrii BESV i-au făcut observație că n-are voie să înregistreze video. Reprezentantul a chemat avocatul acesteia (persoană terță care nu are autorizația de a se afla în incita secției de vot) și poliția. Aceștia s-au retras într-o altă încăpere pentru a discuta.

SV 2/44 Bălți. La ora 20.00 s-a prezentat un alegător cu buletin provizoriu. Președintele BESV i-a interzis votarea din cauza restricțiilor art. 160 al Cod Electoral. Ulterior, la ora 20:50, alegătorul a venit repetat cu pașaport american și iarăși i s-a refuzat votarea. Alegătorul a avut comportament agresiv și a insultat pe cei prezenți.

SV 1/151 Chișinău, Ciocana. La ora 20:15, o alegătoare, după ce s-a înregistrat la operatorii SIAS pentru a vota, a provocat un scandal în SV, imediat ce a examinat lista electorală, în care ar fi trebuit să semneze pentru a primi buletinul de vot. Motivul deranjului era faptul că unul dintre fii săi, din greșeală, ar fi semnat în locul celui de-al doilea fiu, care s-ar afla la Amsterdam. Alegătoarea acuza membrii BESV pentru greșeala comisă. După mai multe încercări de a clarifica situația și a liniști persoana în cauză, Președintele BESV a chemat polițistul de sector, care a escortat-o în afara SV. Alegătoarea nu și-a exercitat dreptul de vot.

SV 2/59 Bălți, Elizaveta. La ora 21.10, după atenționarea de către observator a membrilor BESV despre nefuncționarea camerei video, membrii BESV au reacționat prin comportament agresiv, numind observatorii cu cuvinte indecente.

SV 01/32, Chișinău, Botanica. Un alegător, presupus a fi în stare de ebrietate, a votat și apoi a rupt buletinul de vot în fața celor prezenți în incinta SV, după care a introdus buletinul în urna de vot. Președintele BESV a chemat poliția și a depus plângere, iar polițistul a întocmit proces verbal.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri.

SV 1/242 Rîșcani, Chișinău. La ora 15.56 o alegătoare s-a apropiat la SV și sa revoltat cum că ar fi fost contactată de cineva sub forma de a o convinge să meargă la vot și de a vota un concurent anumit pentru că altul este scos din cursă.

SV 1/79 Buiucani, Chișinău. Un alegător a intrat în secția de votare, având un material de publicitate, arătând-o demonstrativ persoanelor din secție (observatorilor și reprezentanților partidelor), la solicitarea membrului BESV de a ascunde materialul, acesta s-a conformat.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina votul alegătorilor – 3 cazuri.

SV 1/87 Buiucani, Chișinău. A fost observat faptul cum o persoană i-a transmitea altei persoane care a ieșit din secția de votare 50€, în timp ce vorbeau despre partide politice.

SV 1/161 Chișinău, Ciocana. La ora 15.48 un alegător a dorit să își exprime votul fără a se înregistra la SIAS Alegeri, fără a oferi buletinul pentru a fi înregistrat. Președintele BESV i-a explicat care e procedura de a vota, dar alegătorul respectiv nu dorea să se conformeze și a făcut agitație în SV. Președinta BESV a apelat la polițist, în timp ce alt membru al BESV încerca să-i explice persoanei procedura corectă. Ulterior, când a ajuns ofițerul de poliție la SV, persoana s-a liniștit și a părăsit benevol SV.

SV 01/46, Chișinău, Botanica. În incinta SV, un reprezentant al unui concurent poartă conversații pe viber cu următorul conținut: „хорошо, есть… из наших которые ещё подойдут” … „следи за цифрами в 16:00″ … ” 500+6 наших”.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 14 cazuri.

SV 12/23 Izbește, Criuleni. La ora 16 20, în raza de 100 de m de la SV, un grup de tineri, unde era prezent și o persoană care figurează în buletinul de vot la consilieri locali din partea unui partid, a stat mai mult decât este nevoie. Președintele BESV a fost sesizat despre acest fapt.. Președintele a intervenit facându-le observație, dar fără careva rezultate. In final președintele BESV a informat reprezentantul forțelor de securitate și a luat măsuri.

SV 1/208 Rîșcani, Chișinău. În incinta SV după ora 21:00 când trebuia să fie închise ușile și sa nu fie persoane terțe in încăpere, în sala de vot este prezent polițistul.

SV 4/34 Anenii Noi, Speia. La ora 14.57 în apropierea SV, la o distanță mai mică de 100 m, se aflau candidați la funcția de primar și consilieri locali. La atenționarea președintei BESV, aceștia doar s-au îndepărtat puțin de secția de votare. Președinta a telefonat poliției pentru a lichida incidentul. Poliția a intervenit rapid, iar persoanele neautorizate, au plecat de acolo.

SV 34/26 Telenești, Mîndrești. La ora 16.40 a intrat un alegător și cu vocea ridicată a spus niște fraze neclare.  Nu intenționa să voteze, menționând că a venit să vadă membrii BESV și observatorii. Președintele BESV a intervenit rugându-l să iasă afară.

SV 16/43 Edineț, Ruseni. Aproximativ la ora 12:30 a fost observat un automobil care se află în raza de 10 m de la SV și a staționat câteva ore. Orientativ la ora 16:55 a fost observat că șoferul a discutat cu reprezentantul PR. Ulterior, șoferul s-a îndepărtat de la SV, la distanța de circa 50-60m.

SV 1/167 Chișinău, Ciocana. În jurul orei 19.28, o persoană a intrat de 3 ori în incinta secției de votare, cu 3 persoane diferite. În baza declarațiilor operatorilor SIAS și a Președintei BESV, persoana respectivă aștepta fiecare alegător care a intrat în cabină. Președinta BESV i-a cerut explicații și persoanele au plecat, domnul afirmând că persoanele însoțite erau „copiii lui”.

SV 1/157 Chișinău, Ciocana. La 18.21 a intrat o doamnă în vârstă în secția de votare, care a zis că ea a venit doar “cu văzutul”, aceasta prezentându-se ca fiind observator. La poartă  mai era o doamnă care înregistra numărul oamenilor care intră. Fiind întrebată cine este, a răspuns că este din partea unui candidat și direcționează lumea spre secția de votare.

SV 28/21, Sîngerei, Chișcăreni. În apropierea SV, a fost observat un candidat la funcția de primar, care discuta cu alte persoane. Discuțiile au durat în jur de 20 minute.

SV 28/29, Sîngerei, Coșcodeni. Un reprezentat de la Consiliul Raional, împreuna cu o alegătoare, la ora 12:40 au intrat în SV și au transmis un mesaj de felicitare și mulțumire membrilor BESV pentru munca ce o depun astăzi. După 3-4 minute, aceștia au părăsit incinta SV.

SV 28/4, Sîngerei. Candidatul desemnat de un partid politic la funcția de consilier, deja a doua oară a intrat în SV, iar la orele 15:23 acesta s-a așezat pe scaun. Președintele BESV i-a cerut să se documenteze, iar în rezultatul identificării că nu este autorizat să se afle în incinta SV, acestuia i-a fost solicitat să părăsească SV.

SV 01/47, Chișinău, Botanica. În incinta SV, timp de 20 minute, s-a aflat o persoană neautorizată – un prieten a unuia dintre membrii BESV. Aceștia au discutat, verificat informația din telefoane. După câteva sesizări a președintelui și secretarului BESV, persoana menționată a părăsit SV.

SV 28/2, Sîngerei. Pe parcursul zilei, candidatul unui partid politic la funcția de consilier orășenesc, s-a aflat toată ziua în incinta SV și a observat procesul de votare, fiind considerată de membrii BESV drept reprezentant al concurentului electoral. La sfârșitul zilei, s-a constatat că la momentul prezentării în incinta SV la începutul zilei, membrii BESV nu au verificat actele acesteia care i-ar dovedi dreptul de a fi prezentă pe parcursul zilei în SV – acte pe care candidata nu le deținea. La sfârșitul zilei, aceasta a fost observată discutând lângă SV cu un deputat.

SV 25/21 Orhei, Brăviceni. În raza de 100 m de la SV sunt 3-4 grupe a câte 4-5 persoane care conversează în grup.

SV 01/126, Chișinău, Centru. Polițista s-a aflat în incinta BESV începând cu închiderea SV și pe parcursul procesului de numărare a voturilor. Membrii BESV nu au reacționat în niciun fel.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 2 cazuri.

SV 16/43 Edineț, Ruseni. Două microbuze au fost observate de două ori în apropierea secției de votare: O dată ziua, iar a doua oară- a 20.50.În urma adresării observatorului, șoferul a părăsit locul aflării.

SV 5/4 Basarabeasca, Basarabeasca. Soția fostului președinte al raionului a adus doi alegători cu vehiculul personal, care ulterior au mers direct la secția de votare. (Observatorul nu cunoaște dacă alegătorii în cauză sunt rude/cunoscuți cu doamna).

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 9 cazuri.

SV 1/198 Rîșcani, Chișinău. La calcularea alegătorilor la vot din liste, membrii BESV au depistat că in SIAS alegeri sunt înregistrați cu 8 persoane mai puține decât în liste.  Membri presupun că asta s-a întâmplat din neatenția participanților la proces sau din cauza unor erori de conexiune la internet, deoarece in prima parte a zilei au persistat astfel de erori. Membrii BESV caută in baza IDNP-ului alegătorii neînregistrați și ii înregistrează.

SV 1/246 Chișinău, Codru. La verificarea în SIASA un alegător urma să voteze în altă SV. La demonstrarea domiciliului în raza prezentei SV alegătorul a votat pe listele suplimentare.

SV 1/273 Chișinău, Băcioi. La SV s-a prezentat un alegător care în urma verificării în SIASA avea statut special. După ce s-a telefonat la linia fierbinte a CEC, alegătorul a fost inclus în lista suplimentară. În perioada 1996-2023 acesta a fost declarat decedat, iar din februarie 2023 își perfectase un nou act de identitate.

SV 1/149 Chișinău, Ciocana. Adrese înregistrate diferit, în sistemul SIAS Alegeri, alegătorul având o altă adresa, decât cea indicată pe fișa buletinului de identitate. Secretarul BESV a oferit posibilitatea ca să scrie pe foaie adresa sa și să fie inclus în listele suplimentare. Persoana a refuzat și a plecat fără sa voteze.

SV 1/175 Chișinău, Ciocana. A fost suspendat funcționarea SIAS Alegeri în intervalul 14:12-14:17. A fost provocat incidentul din cauza decontării curentului electric la priza care alimenta laptopul si serverul. A fost remediată problema în scurt timp.

SV 2/40 Bălți. La ora 18.10 o alegătoare a venit la secția de votare, dar SIAS Alegeri a afișat vechea ei adresă de reședință, dar adresa ei actuală este arondată la secția de votare unde s-a prezentat. După ce a clarificat telefonic, președintele i-a permis să voteze.

SV 2/25 Bălți. La ora 17.43 un alegător nu s-a regăsit în  SIAS Alegeri și nici în listele electorale. Alegătorul a menționat că și-a schimbat viza de reședință, în raza mun. Bălți, după data de 5 august. În urma consultărilor, Președintele BESV a permis alegătorului să-și exercite votul în baza listelor suplimentare, fiind luată copie de pe buletinul de identitate.

SV 01/33, Chișinău, Botanica. Doi alegători, soț și soție, care anterior au votat la aceeași SV, având aceeași adresă și date în actele de identitate, s-au apropiat la SV pentru a vota.  Soțul a fost identificat în SIAS Alegeri și listele electorale de bază, soția însă lipsea din ambele. În rezultat, soțul a votat, iar soția – nu.

SV 30/45 Strășeni, Vorniceni. Doi alegători, soț și soție, se aflau pe liste electorale diferite, fiind nevoiți să voteze la secții de votare diferite.

Incidente în procesul de închidere a SV și numărare a voturilor – 20 cazuri.

SV 1/198 Rîșcani, Chișinău. După ce s-a declarat închisă secția de votare, BESV a desigilat  urnele și au răsturnat pe o masă pentru a numără voturile, dar nu au schimbat și camera pentru a înregistra procesul de numărare a voturilor.

SV 1/293 Grătiești, Chișinău. Un reprezentant al unui partid a revenit în SV la ora 21.31, ușa fiind încuiată deoarece membrii BESV numărau deja buletinele. Președintele BESV i-a permis să intre.

SV 1/293 Grătiești, Chișinău Polițistul asistă la procesul de numărare a buletinelor.

SV 1/208 RîșcaniChișinău. Începând cu orele 21:00 în incinta secției de vot se află polițistul.

SV 25/45 Mălăiești, Orhei. La data de 4 Noiembrie și respectiv în ziua de alegeri observatorul întrebat președinta despre numărul cererilor pentru votare la domiciliu, fiind comunicate a fi 11, iar când s-a desigilat urnă mobilă erau 12 buletine de vot.

SV 1/107 Buiucani, Chișinău. În incinta SV, la ora 21.00 după închiderea SV, au fost observate două persoane neautorizate care se ocupau cu aranjarea mobilierului și asistau la procesul de desigilare a urnelor de vot.  Președintele BESV a explicat că aceste persoane sunt paznicii din cadrul instituției de învățământ unde este amplasata SV.

SV 25/6 Orhei, Orhei. După închiderea secției de votare s-a stins camera de supraveghere video din motivul că nu mai are memorie. Respectiv s-a sunat la CECE II s-a anunțat că nu lucrează camera de supraveghere și s-a dat acordul pentru a începe procesul de numărare a voturilor.

SV 1/107 Buiucani, Chișinău. Secretarul BESV, a solicitat ca observatorii și reprezentanții concurenților să participe la procesul de numărare a buletinelor de vot, motivând că astfel vor finaliza mai repede. 3 persoane au acceptat solicitarea și au participat la proces.

SV 35/57 Petrești, Ungheni. La desigilarea urnelor de votare a fost luata camera de filmare și procesul de numărare nu se înregistrează.

SV 01/126, Chișinău, Centru. Polițista s-a aflat în incinta BESV începând cu închiderea SV și pe parcursul procesului de numărare a voturilor. Membrii BESV nu au reacționat în niciun fel.

SV 31/02 Șoldănești, Șoldănești. Începând cu ora 21:29 s-a deconectat curentul electric în SV, nu și în alte săli ale clădirii, unde se afla SV. Până la ora 10:31 curentul electric nu a fost restabilit. Numărarea buletinelor de vot a început la ora 10:04. În ajutor, membrilor BESV au fost aduse lămpi. Camera nu s-a deconectat, când s-a întrerupt curentul electric, continuă să funcționeze. Act de constatare nu a fost întocmit. motivul deconectării nu este cunoscut.

SV 25/23 Chiperceni, Orhei. După închiderea secției de votare la ora 21.00, după ce s-au numărat buletinele de vot neutilizate, au apărut careva incidente, la buletinele de vot pentru consilieri raionali nu se ajungeau 2 buletine de vot. La deschiderea urnelor de vot s-au găsit aceste 2 buletine in urna de vot.

SV 1/79 Buiucani, Chișinău. Începând cu ora 22.30, în decurs de 20 de minute, reprezentanții partidelor politice (PR și PDCM) s-au implicat în repartizarea buletinelor de vot. Membrii BESV nu le-au făcut observații.

SV 01/56, Chișinău, Botanica. La ora 21:50, când urnele de vot staționare au fost desigilate și procesul de numărare a voturilor a fost început, urna mobilă nu a fost desigilată și a rămas acolo unde a stat toată ziua, după ce s-a întors din teritoriu. Membrii BESV nu au observat acest lucru.

SV 01/115, Chișinău, Centru. SV a fost închisă la ora 21:00. La 21:18,președinta BESV a fost telefonată de cineva precum că un reprezentat al unui concurent solicită intrarea în SV după închiderea acesteia. La indicația CEC-ului, membrii BESV au votat pentru admiterea în SV a acestuia. Prin urmare, ușa SV a fost redeschisă.

SV 1/185 Chișinău, Ciocana. 2 membre BESV la ora 22:46 au luat o parte din Buletinele de vot pentru consilieri locali și le numărau în afara vizorului camerei.

SV 01/56, Chișinău, Botanica. Urna de vot mobilă a fost desigilată practic după terminarea procesului de numărare a voturilor. Anterior, când urnele de vot staționare au fost desigilate și procesul de numărare a voturilor a fost început, urna mobilă nu a fost desigilată și a rămas acolo unde a stat toată ziua, după ce s-a întors din teritoriu. Membrii BESV nu au observat acest lucru.

SV 01/131, Chișinău, Centru. La procesul de numărare a voturilor a asistat o persoană neautorizată care s-a dovedit a fi șofer. Pe parcursul zilei votării, acesta periodic a intrat și plecat din incinta SV.

SV 1/293 Chișinău, Grătiești. La jumătate de ora după ce a fost închisă secția de votare (la 21:00) în ușă au bătut 2 domni, unul dintre care era reprezentant al unui concurent, care a plecat din SV în jurul orelor 16-17. Aceștia solicitau insistent acces în secția de votare. După un apel președintele a permis intrarea reprezentantului. Peste 10 minute au mai venit cunoscuți ai observatorului și aveau un comportament inadecvat, strigau, băteau cu pumnii în ușă ca sa le deschidă. De către polițist a fost chemată o mașină de poliție care a venit în 40-50 de minute. După venirea poliției situația s-a îmbunătățit, dar observatorul care a rămas în secție le suna și le scria domnilor cu comportament neadecvat care erau la porțile școlii.

SV 1/223 Rîșcani, Chișinău. Atunci când membrul BESV vede că a fost aplicat votul pe prima pagină din broșură, nici nu mai verifică dacă e valabil sau nu. Nu deschide broșura să se uite mai departe, și le pune toate grămadă. Buletinele au fost calculate de către altă persoană de lângă, dar tot neverificate au rămas, au fost doar numărate (499). Nici președinta nu a verificat, nici numărul de voturi.

Situații problematice privind utilizarea buletinelor de vot contrar procedurilor de vot – 8 cazuri

SV 25/23 Chiperceni, Orhei. Un alegător, mergând la cabina de vot pentru a-și exercita votul secret, a depistat un buletin de vot rămas în cabină și a anunțat care funcționării electorali că a depistat un buletin de vot. La care un membru al secției de votare a introdus buletinul în urna de vot.

SV 1/102 Buiucani, Chișinău. La ora 17:40 o alegătoare a primit buletinele de vot pentru primar și consilier, iar în urma exercitării votului aceasta a pus în urna de vot doar buletinul de vot pentru primar, doi membri ai BESV susțin că au văzut cum aceasta a pus buletinul de vot pentru consilieri în geanta personală. Alegătoare a negat acest fapt. Membrii BESV au vrut să cheme poliția care este de gardă la secția de votare însă aceasta nu era pe loc. În cele din urmă i s-a acordat un nou buletin de vot pentru consilieri, alegătorul votat și a plecat.

SV 1/79 Buiucani, Chișinău. La ora 20.40 membrii BESV au început deja să numere buletinele neutilizate, mai multe buletine de vot nerepartizate nu se află în safeu, ci pe masă, alături de președinte, sigiliile la fel sunt numărate, adică cele care nu au fost aplicate pe urne. La intervenția unui alt membru BESV, cei care numărau au stopat activitatea de numărare. Președinta BESV nu a intervenit.

SV 21/16 Costești, Ialoveni. În urma votării cu urna mobilă, din 7 alegători au votat doar 5. Operatorii BESV, din greșeală au introdus în SIASA pe toți 7. S-a întocmit proces verbal. La totalizarea votării, se va ține cont de greșeala comisa, că să se excludă acești 2 alegători din centralizarea de votare.

SV 1/198 Rîșcani, Chișinău. Un alegător a încercat să părăsească SV cu buletinele de vot. Acesta a fost oprit de secretara BESV.

SV 1/293 Chișinău, Grătiești. Un alegător a uitat buletinele  de vot în cabina de vot, președintele le-a scos și le-a introdus în urna de vot.

SV 01/63, Chișinău, Botanica. Un alegător, după ce s-a înregistrat și a luat buletinele de vot, în încercarea de a scoate buletinele din SV, s-a întors și a început să fugă din secție cu tot cu buletine. În același timp, operatorii SIAS Alegeri și 2 reprezentanți au fugit după el. L-au ajuns și l-au adus înapoi în secție, unde urmează a fi clarificată situația. A fost chemată și poliția la fața locului.

SV 19/33 Glodeni, Sturzovca. În cabina de vot au fost identificate buletine neutilizate. Președinta BESV urmează să întocmească un proces verbal de anulare a buletinelor.

Votarea în baza actelor de identitate neconforme – 3 cazuri.

SV 2/52, Bălți. La ora 18.43 un alegător s-a prezentat la SV cu permisul de conducere și fișa de însoțire a buletinului de identitate. În urma consultărilor, la ora 18:47, membrii BESV i-au permis să voteze în baza documentelor prezentate.

SV 2/52, Bălți. La ora 18.29, operatorii SIAS au înregistrat alegătorul in baza permisului de conducere. Membrii BESV, i-au interzis votarea, dar în urma consultărilor, i-au permis votarea în baza permisului de conducere, aceasta a prezentând fotografia buletinului de identitate în telefon.

SV 1/244 Rîșcani, Chișinău. Unui alegător i s-a permis să voteze doar cu o poza la buletinul de identitate din telefon.

Altele – 6 cazuri.

SV 1/212 Rîșcani, Chișinău. S-a depistat un caz în care o persoană a votat de 2 ori. Această persoană pe data de 3 Noiembrie fiind internat in spitalul Sfânta Treime, originar din Chișinău, a depus o cerere precum că ar dori să voteze la locul aflării. De dimineață el a fost și a votat la secția de votare unde își avea reședința. Când au mers membrii biroului electoral cu urna mobilă pe adresa cererii, alegătorul nu a recunoscut că a mai votat azi. S-a depistat acum seara, când operatorii introduceau datele din buletin in sistem. A fost scrisă o sesizare pe acest caz.

SV 2/27 Bălți. La ora 18.02 un alegător a venit cu multe plângeri, care erau destinate instituțiilor statului, de la primărie până la președinție, și dorea să le pună în urna de vot, ca să ajungă la destinație. Președintele i-a explicat că nu are voie și l-a convins să le depună la primărie. El a intrat în cabina de vot unde a stat 11 min și a scris cu pixul pe ele.

SV 2/34 Bălți. La ora 19.15, un alegător, aflându-se în cabina de vot, ducea o discuție telefonică. La observația făcută de președintele BESV persoana a manifestat comportament agresiv. Până la urmă persoana s-a liniștit, și-a exprimat votul şi a plecat.

SV 01/121, Chișinău, Centru. Operatorii SIAS Alegeri au comunicat că în timpul în care membrii BESV au fost la Penitenciarul nr. 13 pentru ca deținuții să-și exprime dreptul la vot, s-a constatat că 5 persoane aveau viza de reședință in Chișinău sau mun. Chișinău, dar aveau restricție conform art. 160, Cod electoral. La fel o persoană a votat cu act de identitate, fără IDNP. Aceste persoane au votat, însă nu au fost introduse în SIAS Alegeri.

SV 7/57 Cahul, Taraclia de Salcie. Un membru BESV a fost exclus din componența BESV, pentru că se află în relație de rudenie cu un concurent electoral.

SV 1/280 Chișinău, Budești. Au fost depistate buletine de vot fără de ștampila RETRAS în dreptul unui candidat. Totuși acestea aveau ștampila votat în dreptul altui candidat. Buletinele date au fost anulate.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum puteți beneficia de alocații suplimentare la implementarea măsurilor de eficiență energetică

Centrul Național pentru Energie Durabilă îndeamnă proprietarii de locuințe care intenționează să aplice pentru finanțare la Programul Fondului pentru...

/VIDEO/ Educația sexuală în școală. Ce spun părinții: pro sau contra

Tot mai mulți părinți din nordul țării susțin ferm introducerea educației sexuale în curriculumul educațional. Ei argumentează că acest...
  sursa: cursbnm.md