fbpx
28.6 C
Бэлць
luni, septembrie 9, 2024

Astăzi, 1 septembrie 2024, se împlinesc 85 de ani de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial

Citește și:

În data de 1 septembrie 1939, începea cel de-Al Doilea Război Mondial, considerat de istorici cea mai mare conflagrație globală, care a luat viețile a peste 60 de milioane de oameni. Totul a început cu invadarea Poloniei de către Germania hitleristă, iar apoi și de Uniunea Sovietică, care a atacat dinspre Răsărit.

În seara zilei de 31 august 1939, soldații SS au ocupat postul de radio german din Gleiwitz (azi Gliwice, în Polonia). Ei au difuzat un mesaj în poloneză în care îndemnau la o acțiune armată împotriva Germaniei național-socialiste.

Al II-lea Război Mondial s-a început la 1 septembrie 1939  și a durat până la 2 septembrie 1945, când Japonia a semnat actul de capitulare.

Cauzele acestui război se trag încă de la Pacea de la Paris din 1918, când singura vinovată de primul război mondial a fost considerată Germania (pacea a fost una punitivă / de pedeapsă). Liga Națiunilor, creată tot atunci, pentru a păstra pacea în lume, ducea o politică duplicitară, iar cei care veniseră cu ideea creării ei, adică S.U.A., nici nu au semnat acest document. Creșterea naționalismului și militarismului în mai multe state (Germania, Italia, Japonia), precum și spiritul revanșard sunt alte cauze care au dus la dezlănțuirea războiului. O cauză majoră a fost și semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop de la 23 august 1939, document a cărui miez era Protocolul Adițional Secret, unde Stalin și Hitler își împărțeau sferele de influință în Europa.  Articol 3 din Protocolul Adițional Secret se referea direct la interesul URSS-ului față de Basarabia (în anul următor, va avea loc raptul Basarabiei). Acest pact mai prevedea faptul că la 1 septembrie, Germania și Uniunea Sovietică să atace simultan Polonia (Germania a făcut întocmai, iar URSS a întârziat atacul până pe 17 septembrie, temându-se de reacția Marilor Puteri). În baza acestui punct putem susține că ambele state sunt agresoare și responsabile de începutul delei de-a doua conflagrații mondiale. În susținerea acestei idei, vine și parada comună a celor doi agresori de la Brest-Litovsk din 1939.

În timp ce blitzkreig-ul german făcea ravagii în Europa, Stalin a declarat război Finlandei la 30 noiembrie 1939.

Perioada dintre 3 septembrie 1939, până la 10 mai 1940 a fost numită de către americani război ciudat, iar de către germani – război pe șezute, pentru că în această perioadă nici o țară implicată în conflict nu a mers la acțiuni concrete și de amploare.

La 10 mai 1940 este atacată Franța, care va capitula la 22 iunie 1940, fiind nepregătită economic, militar și politic de un război de proporții. Ea încă nu-și revenise după dezastrul din Primul Război Mondial.

În iulie 1940 este declanșată și operațiunea Leul de Mare – de atac asupra Marii Britanii. Germanii au folosit Luftwaffe pentru a bombarda Anglia, dar englezii aveau un avantaj – radarul. Hitler a înțeles că lupta cu Anglia îl costă mult, așa că va  contramanda operațiunea, dar nu va mai reveni asupra reluării ei niciodată. Totuși, până la finele războiului doi mondial, aviația germană a bombardat  Marea Britanie, zilnic.

La 28 octombrie 1940, Mussolini a atcat Grecia. A reușit să o cucerească numai cu ajutorul germanilor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Comercializau droguri pe rețelele de socializare. Șase bărbați din Sîngerei, reținuți

Șase bărbați din raionul Sîngerei, cu vârste cuprinse între 23 și 50 de ani, au fost reținuți pentru 72...

Un cetățean rus, căutat prin INTERPOL, a încercat să treacă frontiera pe la Leușeni cu un pașaport fals

Un cetățean al Federației Ruse, pe numele căruia exista o alertă INTERPOL, ar fi încercat să traverseze frontiera de...
  sursa: cursbnm.md