fbpx
18.1 C
Бэлць
duminică, aprilie 28, 2024

Au început cele trei zile de vot pentru alegerile din Rusia. Favoritul este Vladimir Putin

Citește și:

În Rusia a început spectacolul alegerilor prezidențiale care va confirma, fără surprize, realegerea lui Vladimir Putin la conducerea statului, ceea ce îi va consolida statutul de lider autocratic, scrie adevarul.ro

Democrația de fațadă din Rusia continuă astfel cu un nou act, iar dictatorul de la Kremlin este deja pregătit să-și anunțe victoria, susținut de o presupusă majoritate a poporului rus, în realitate construită pe baza terorii, apatiei politice și susținerii din partea unui segment minoritar, dar vocal, de suporteri înfocați.

Administrația prezidențială pariază pe o participare istorică, „fără precedent” și voturi pentru Putin. Dar, dat fiind că Kremlinul a petrecut decenii înlăturând orice competiție electorală reală pentru Putin, mulți ruși sunt lipsiți de entuziasm să voteze în alegerile din acest an.

Pentru a asigura rezultatul dorit al alegerilor, Kremlinul a ordonat o campanie fără precedent pentru a determina cetățenii să voteze, care include tactici de presiune, precum și tehnologie de vot electronic la distanță, lipsa de observatori independenți, cenzura media și represiunea, potrivit The Moscow Times.

Aceste eforturi vizează alegătorii de vârstă mijlocie și în vârstă – baza de sprijin principală a președintelui Vladimir Putin – precum și pensionarii, angajații statului și municipalităților și lucrătorii din mari companii de stat și chiar private.

Alegerile din Rusia vor avea loc pe o perioadă de trei zile, iar regimul dorește o prezență masivă la vot pentru ca astfel Vladimir Putin să se poată prezenta Occidentului ca fiind un președinte ales prin voința poporului său.

Putin nu are contracandidați reali

Istoria post-sovietică a Rusiei a fost marcată de o tranziție de la o formă limitată de democrație electorală la un regim autoritar, iar acum la o dictatură personală, sub Vladimir Putin.

Alegerile din 2024 urmează același șablon al alegerilor de fațadă din Rusia, adversarii reali ai lui Putin fiind eliminați.

În alegeri intră candidați de formă, aprobați de Kremlin. Aceștia nu îl critică pe Vladimir Putin și îi susțin politicile, inclusiv războiul din Ucraina.

Unul dintre ei este Nikolai Haritonov, deputat în Duma de Stat. În vârstă de 75 de ani, este candidatul oficial al Partidului Comunist. Haritonov nu-l critică pe Putin și susține războiul din Ucraina, dar s-a opus, în trecut, unora dintre politicile interne ale partidului de guvernământ pro-Putin Rusia Unită.

Leonid Sluțki este și el membru al Dumei, camera inferioară a parlamentului Rusiei. În vârstă de 56 de ani, Sluțki este liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia.

Formațiunea are, de fapt, o abordare ultra-naționalistă și anti-occidentală, nu foarte diferită de cea a lui Putin. Sluțki a preluat conducerea partidului după moartea lui Vladimir Jirinovski.

Vladislav Davankov este vicepreședinte al Dumei de Stat și deputat al partidului Noul Popor, pe care tatăl său, un om de afaceri, l-a ajutat să-l înființeze în 2020.

În vârstă de 40 de ani, Davankov este cel mai tânăr candidat la alegerile prezidențiale și beneficiarul a diverse distincții de stat. El a spus că nu își va critica oponenții politici. Principalele sale sloganuri de campanie sunt „Da schimbărilor!” și „E timpul pentru oameni noi!

Doi candidați serioși, blocați să intre în alegeri

Există și încercări de opoziție reală la regimul lui Putin, sufocate rapid de autorități.

Astfel, candidaturile lui Boris Nadejdin și Ekaterina Dunțova au fost blocate de regim.

Dunțova, o jurnalistă fără experiență politică, cunoscută pentru opoziția timidă față de războiul din Ucraina, și-a creat o platformă „pro-pace”.

Chiar dacă nu a folosit cuvinte dure la adresa regimului, ai s-a transmis să renunțe pentru că „e tânără” și „are viața înainte”.

În ianuarie, a fost arestată și testată pentru consum de droguri după ce a plecat de la o întâlnire pentru organizarea unei comisii de formare a unui partid politic.

Nadejdin a atras însă un sprijin mult mai consistent, de la zeci de oameni din Rusia și din străinătate, existând inclusiv imagini video cu cozile mari de oameni adunați să-i ofere semnături pentru candidatură.

Deși Nadejin a obținut 150.000 de semnături, dar și declarații de susținere din partea lui Dunțova, Katz, Hodorkovski și unor aliați ai lui Navalnîi, candidatura lui a fost, în cele din urmă blocată, fiind citate „neregularități” în strângerea semnăturilor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Republica Moldova marchează 10 ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană

Republica Moldova marchează astăzi cea de-a zecea aniversare a liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană, fiind prima țară...

/METEO/ Vreme frumoasă pentru plimbare. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 28 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer variabil pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...
  sursa: cursbnm.md