fbpx
25 C
Бэлць
duminică, iulie 14, 2024

Bălțiul se protejează de coronavirus cu… măști

Citește și:

Chișinăul se pregătește serios de prevenirea și combaterea răspândirii virusului COVID-19. Primarul general, Ion Ceban, a anunțat pe pagina sa de Facebook că începând cu ziua de miercuri în transportul municipal va fi publicat un spot informativ realizat de Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, iar suprafețele din transportul public vor fi dezinfectate după fiecare rotație. Totodată, edilul a îndemnat instituțiile de învățământ să țină cont de recomandările internaționale la acest capitol.

Între timp, se pare că Bălțiul se va proteja de virusul ucigaș doar cu măști. Asta după ce în cadrul ședinței de marți a consiliului municipal Bălți, s-a luat decizia alocării a 150 000 de lei pentru achiziționarea a 100 000 de măști medicinale, cu toate că anterior se preconizase doar 45 000 de lei. Primarul, Renato Usatîi, a subliniat că municipiul trebuie asigurat cu măști având în vedere că tot mai multe surse arată că virusul poate ajunge și în Moldova.

“Dacă nu săptămâna aceasta, atunci, cea viitoare, prezența virusului, cu siguranță, va fi deja înregistrată și în Moldova. Acest lucru nu poate fi evitat. Iar măștile care există ajung pentru doar câteva zile”, a spus primarul de Bălți, Renato Usatîi.

Pentru a nu pierde momentul potrivit, viceprimarul Ghenadie Șmulschii s-a grăbit să ia legătura cu un furnizor de măști și a convenit prețul de achiziție a unui lot chiar în timpul ședinței consiliului, prețul unei măști estimându-se la 1,50 lei. Asta in cazul în care prețul măștilor variază în dependență de calitate (număr de straturi, cu elastic sau fără etc.) și de țara de producere. O unitate costă de la 60 de bani până la 3,99 lei”, preciza AMED.

„Măștile de protecție vor fi distribuite centrelor medicilor de familie, instituțiilor medicale pentru uz intern, dar problema constă în faptul că ele lipsesc în farmacii și în depozitele angro. Se pune problema de unde vor putea fi achizitionate măștile, pentru că acest lucru trebuia făcut cu mult timp înainte”, ne-a spus Elena Bordianu, consilier municipal.

În timp ce tot mai mulți moldoveni susțin faptul că în farmaciile din țară nu mai pot fi găsite în vânzare măști medicinale de protecție, autoritățile de la Ungheni au decis să doneze 34.600 măști de protecție orașului chinez înfrățit Nanchang, pentru prevenirea coronavirusului.

Banii au fost adunați în cadrul campaniei „O mască donată = o viață salvată”, lansată de Primăria Ungheni pe 5 februarie. Cele 34.600 de măși de protecție procurate vor ajunge în China în zilele imediat următoare, la Nanchang, cu care Primăria Ungheni are semnat un Memorandum de înțelegere.

Angajații Primăriei Ungheni au donat salariul lor pentru o zi de muncă, fiind adunate astfel 9.700 de lei.

De asemenea, instituțiile preșcolare din Ungheni au adunat, per total, 7.511 lei. S-au implicat și instituțiile preuniversitare, care au adunat 6.822 lei. În boxele instalate în centrele comerciale unghenenii au lăsat, în total, 500 de lei. Iar agenții economici din Ungheni au contribuit cu 16.000 de lei la campanie.

O donație de 5.000 de măști de protecție a făcut și o companie privată, iar Organizația tinerilor lideri și antreprenori din Ungheni, precum și Colegiul de Medicină au donat 2.000 și, respectiv, 1.000 de măști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod Roșu de caniculă. Recomandările Ministerului Sănătății

În contextul Codului Roșu de caniculă în Republica Moldova anunțat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ministerul Sănătății vine cu...

/VIDEO/ Statul oferă milioane de lei pentru dezvoltarea localităților. Ce trebuie să facă primarii

APL-urile de nivelurile I și II pot obține finanțare de la stat pentru dezvoltarea localităților. Apelul competitiv de selectare...
  sursa: cursbnm.md