fbpx
8.5 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

Beneficiile consumului de urzici

Citește și:

Urzicile sunt apreciate pentru gustul lor aparte, fiind perfecte pentru preparate culinare, dar sunt valorificate și pentru combinația unică de vitamine și minerale, care are un rol benefic țn tratarea sau ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni, precum bolile de inimă, diabetul sau anemia.

Urzicile sunt bogate în minerale și în vitamine. Conțin vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2, dar și fier, magneziu, calciu, siliciu și clorofilă.

Un lucru cunoscut despre urzici este faptul că pot provocă iritații. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că frunzele și tulpinile sunt acoperite cu un puf care înțeapă la atingere. Micile ace care formează acest puf conțin histamină, acid folic și alte substanțe care pot cauza mâncărime, roșeață și umflături.

În ciuda faptului că înțeapă, urzicile pot fi consumate în siguranță dacă sunt pregătite corect, având numeroase beneficii pentru sănătate. Urzicile pot fi consumate în diferite preparate, dar și ca supliment nutritiv sau sub formă de ceai.

Reduc inflamațiile – urzicile conțin compuși care pot ameliora inflamațiile și calma durerile.

Reduc tensiunea arterială – urzicile stimulează producția de oxid de azot, care ajută la dilatarea vaselor de sânge, dar și la reglarea bătăilor inimii, favorizând astfel echilibrarea tensiunii arteriale.

Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sange – un studiu desfășurat pe o perioadă de trei luni, la care au participat 46 de persoane, a arătat că o doză zilnică de 500 de miligrame de extract de urzică poate scădea în mod semnificativ zahărul din sânge.

Tratează afecțiunile cutanate – cremele pe bază de urzici pot ajuta la tratarea rănilor sau arsurilor.

Previn anemia – datorită conținului ridicat de fier, consumul de urzici este benefic pentru a trata sau preveni anemia.

Tratează alergiile – extractul de urzică poate inhiba producția de histamină, compus care declanșează simptomele alergiilor, precum strănut, mâncărimi la nivelul pielii sau congestie nazală.

Mențin sănătatea ficatului – proprietățile antioxidante ale urzicilor pot ajuta la protejarea ficatului.

Urzicile se pot consuma în siguranță dacă sunt uscate sau fierte, însă e nevoie de atenție la manevrarea lor când sunt crude, pentru prepararea sucului. Se recomandă folosirea unor mănuși de protecție pentru că perișorii de pe frunzele de urzică irită foarte tale pielea. Urzica apucată cu mâna goală va „injecta” pielea cu substanțe precum acetilcolină, histamină, serotonină, acid formic și leucotriene care pot cauza mâncărimi, iritații și noduli.

Femeile însărcinare nu ar trebui să consume suc de urzică și nici alte preparate pe bază de urzici, deoarece acestea pot declanșa contracții uterine, crescând riscul de avort. De asemenea, e indicat ca persoanele care sunt în tratament cu medicamente care subțiază sângele, medicamente pentru diabet, antihipertensive, diuretice sau litiu să ceară sfatul medicului înainte de a consuma suc de urzică sau alte preparate pe bază de urzici.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul slovac Robert Fico este în stare stabilă, dar gravă

Starea prim-ministrului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii din ţară, în urma...

Accident GRAV la intrare în orașul Ialoveni. Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale

Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost implicat într-un accident grav, produs la intrare...
  sursa: cursbnm.md