fbpx
19.6 C
Бэлць
vineri, iunie 21, 2024

Blinken a anunțat un nou pachet de sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de dolari pentru Republica Moldova

Citește și:

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova un nou pachet de sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de dolari. Banii vor fi destinați, printre altele, pentru rezistența la interferențele rusești și creșterea economică. Precizările au fost făcute de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu pe 29 mai, la Chișinău, scrie newsmaker.md.

În cadrul conferinței de presă, Antony Blinken a anunțat că Congresul SUA va acorda țării noastre un pachet de sprjin financiar.

Astăzi vrem să vă ajutăm să curățați sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 milioane de dolari suplimentare pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acestea vor consolida reziliența Republicii Moldova de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a crea parcursul spre UE și de a continua de a crea mai multe oprotunități în domeniul economic”, a declarat oficialul american.

De asemenea, secretarul de stat al SUA a anunțat și o investiție în sectorul energetic al Republicii Moldova. „Atacurile rusești au exacerbat și provocările țării dvs. Au crescut prețurile energiei, care afectează întreprinderile consumatorii. Statele Unite, împreună cu Moldova, doresc să sporească întrebuințarea resurselor regenerabile pentru a ne îndepărta de la dependența de resurse energetice rusești. (…) Astăzi voi vizita o substație energetică și mă bucur să anunț o investiție de 85 de milioane de dolari, o parte din acest fond de 300 de milioane de dolari derulați de USAID pentru structura gen stocarea bateriilor, liniile de transmisie de înaltă tensiune vor fi finanțate din aceste fonduri. Acestea vă vor ajuta să vă întăriți rețeaua electrică”, a menționat acesta.

Precizăm că Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

De ce este importantă monitorizarea bugetului public în bugetare participativă?

Într-un oraș mic și primitor, locuitorii își doresc să se implice mai activ și să contribuie la proiectele de...

/VIDEO/ „Roadă avem, preț nu avem”. Agricultorii din nordul țării au început recoltarea grâului și orzului

În nordul țării au pornit combinele. https://youtu.be/TbPWYkR3JeA DORIN RUSU, jurnalist TVN: „În nordul țării recoltarea orzului este în plină desfășurare, iar...
  sursa: cursbnm.md