fbpx
10.6 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

Bombardamente în estul Ucrainei. Putin a convocat Consiliul de Securitate pentru o reuniune „neobișnuită”

Citește și:

Întreaga lume stă cu ochii aţintiţi asupra estului Europei, acolo unde orice scânteie poate declanşa războiul. Conflictul dintre Rusia şi Ucraina poate degenera oricând, iar cel mai negru scenariu al Occidentului ar putea deveni o realitate. Deşi Moscova spune că nu are de gând să atace Ucraina, unele voci susţin că acest lucru este iminent. „Toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac total” asupra Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Totodată, premierul britanic Boris Johnson a avertizat că toate semnele arată că Federația Rusă plănuieşte „cel mai mare război din Europa de după 1945″. Pe de altă parte, Kremlinul susține că „nu are rost ca Rusia să atace pe cineva”, îndemnând partenerii occidentali să fie raţionali. În urma situației tot mai tensionate, președintele american, Joe Biden, s-a arătat dispus să organizeze un summit cu omologul său rus pentru a discuta despre criza din Ucraina. Putin a transmis, însă, că este prea devreme pentru a organiza o astfel de întrevedere, scrie observatorulnews.ro.

 

Toate datele arată că Putin e pe punctul de a invada Ucraina, susţin în continuare americanii, iar sunetul armelor se aude tot mai aproape. Comandanţii ruşi au primit ordinele de atac pentru invadarea Ucrainei şi acum ar face planurile specifice cu privire la felul în care vor proceda, arată informaţii obţinute de serviciile americane, potrivit CBS News. Totodată, Belarusul a anunţat prelungirea exerciţiilor militare cu Rusia, iar trupele ruse din Transnistria se pregătesc de luptă.

Numărul total al trupelor ruse de la graniţa Ucrainei este estimat între 169.000 şi 190.000 . În timp ce continuă să nege o eventuală invazie, Moscova cere garanţii de securitate pentru dezescaladare, inclusiv retragerea NATO din Europa şi asigurări scrise că Ucraina nu va intra niciodată în Alianţă.

Statele Unite sunt convinse că o invazie este iminentă. Una dintre ipoteze este cea a unui atac la scară largă, iar Kievul ar fi primul atacat. În speranța că un conflict armat va fi evitat, președintele Joe Biden a convenit să organizeze un nou summit cu omologul său rus.

Rusia anunță că a ucis 5 soldați ucraineni care au încercat să pătrundă în țară. Reacția Kievului

Armata rusă a declarat luni că trupele și polițiștii de frontieră au împiedicat un ”grup de sabotaj și recunoaștere” să pătrundă în Rusia, de pe teritoriul Ucrainei, și că cinci persoane au fost ucise, au informat agențiile de presă ruse.

Ucraina a respins raportul, vorbind despre un ”fake news” și a spus că nu sunt prezente forțe ucrainene în regiunea Rostov, unde se presupunea că ar fi avut loc incidentul, scrie Reuters. Interfax a citat armata rusă spunând că vehiculele armate ucrainene au fost distruse.

Mai multe companii și-au suspendat zborurile spre Ucraina

În jur de 10 companii aeriene şi-au ajustat zborurile programate spre Ucraina pe fondul tensiunilor cu Rusia, a declarat luni ministrul ucrainean al infrastructuri, Oleksandr Kubrakov, precizând totuşi că rămân deschise culoarele de zbor pe deasupra ţării şi că zborurile sunt în continuare sigure, potrivit Reuters.

Compania germană Lufthansa a anunţat că îşi întrerupe de luni zborurile către Ucraina, alăturându-se KLM, olandeză, care şi-a suspendat deja zborurile, scrie Agerpres.

Compania aeriană scandinavă SAS şi-a suspendat, de asemenea, zborurile săptămânale spre Ucraina, în timp ce Air France a decis să-şi anuleze zborurile de marţi între Paris şi Kiev, ca „măsură de precauţie” pe fondul tensiunilor în creştere dintre Rusia şi această ţară.

„Anularea actuală a zborurilor de către un anumit număr de companii aeriene străine este dictată doar de o agravare informaţională a situaţiei şi nu de schimbări reale în ceea ce priveşte siguranţa zborurilor”, a declarat Oleksandr Kubrakov într-o conferinţă de presă.

Tancuri inscripţionate cu litera „Z” se îndreaptă spre Ucraina

Sute de tancuri rusești, vehicule blindate și camioane inscripționate cu litera Z au fost observate în drum spre granița cu Ucraina, spre îngrijorarea jurnaliștilor și a experților militari occidentali.

Astfel de apariții au fost observate doar în ultimele 24 de ore. Un jurnalist de investigații din Olanda a declarat că, în opt ani de când monitorizează astfel de transporturi, nu a mai văzut astfel de simboluri pe echipamentul rusesc, scrie news.com.au.

Alți analiști susțin că soldații ruși și-au marcat vehiculele pentru a le deosebi de cele ale inamicilor, o practică folosită de aliați, în cel De-al Doilea Război Mondial, pentru a prevenii militarii să deschidă focula supra forțelor aliate.

Putin a convocat Consiliul Securităţii Rusiei pentru o reuniune ”neobişnuită”

Preşedintele Vladimir Putin va prezida luni o reuniune a Consiliului Securităţii Rusiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială rusă TASS. Reuniunea intervine pe fondul îngrijorărilor legate de criza din Ucraina, comentează agenţia de presă germană dpa.

„În scurt timp, chiar în 10-15 minute, preşedintele Putin va reuni Consiliul Securităţii Rusiei”, a afirmat Peskov, indicând că aceasta este o reuniune „extinsă” şi nu una din cele obişnuite pe care le convoacă şeful statului de obicei cu membrii permanenţi ai acestui organism.

El a spus că se aşteaptă ca preşedintele Putin să susţină un discurs în cadrul Consiliului Securităţii Rusiei, mecanism ce reuneşte principalii factori de decizie ruşi, în special şefii armatei şi serviciilor de informaţii. Este posibil ca şi alţi membri ai Consiliului să prezinte rapoarte, a indicat purtătorul de cuvânt.

La insistenţa jurnaliştilor, Peskov a spus că aceasta „nu este o reuniune obişnuită” a Consiliului Securităţii, evitând să precizeze tema întrunirii.

„Doamne fereşte să vină rușii”

Ca mulți bătrâni din Ucraina, Raisa Malașenko este nostalgică după perioada sovietică și dă vina pe armata ucraineană și aliații occidentali ai Kievului pentru escaladarea situației, dar susține că este terifiată de o eventuală invazie a Rusiei. Femeia în vârstă de 81 de ani locuiește singură. Toți cei cinci copii au părăsit orășelul de la graniță.

„Doamne ferește să vină rușii, apoi, cu ei vin și cazacii și luptătorii ceceni. Imaginați-vă că va fi iadul pe pământ”, a declarat femeia cu lacrimi în ochi.

De-a lungul celor opt ani de război, locuitorii din apropierea graniței s-au obișnuit cu ideea că în orice moment viața lor ar putea fi curmată de un glonț sau de un obuz. În ultima săptămână, însă, exploziile au fost mai intense ca oricând, iar țintele au fost aparent zone rezidențiale și chiar școli.

Explozie în apropierea aeroportului Donețk

O explozie de amploare s-ar fi produs în apropierea Aeroportului Donețk, potrivit Ria Novosti, o sursă apropiată Kremlinului. Sunetul deflagrației s-a auzit la o distanță de câțiva kilometri. Totodată, armata ucraineană acuză forțele separtiste că au comis, duminică, 80 de încălcări de încetare a focului.

Kremlinul susține că nu există planuri concrete pentru un nou summit Biden-Putin

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a transmis că este „prematur să discutăm despre planuri specifice pentru un summit între președintele rus și Joe Biden”.

”Există o înţelegere cu privire la faptul că este necesar să se continue dialogul la nivel de miniştri (de Externe). Să se vorbească despre planuri concrete de organizarea unor summituri este prematur”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, biroul lui Emmanuel Macron a declarat că președintele rus a acceptat, „în principiu”, să participe la un summit cu Joe Biden, menit să reducă criza din Ucraina, pe fondul avertismentelor suplimentare ale SUA că războiul este iminent.

„Situația este într-adevăr extrem de tensionată, iar până acum nu vedem semne de dezescaladare. Provocările și bombardamentele devin din ce în ce mai intense, iar acest lucru provoacă îngrijorare foarte profundă”, transmite Kremlinul.

UE sprijină orice noi discuţii între SUA şi Rusia despre Ucraina, afirmă Borrell

Uniunea Europeană sprijină cea mai recentă încercare de organizare a unor noi discuţii între Washington şi Moscova pentru a găsi o soluţie diplomatică în contextul concentrării de trupe ruse la graniţele Ucrainei, a declarat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit Reuters.

„Summituri, întâlniri la nivel de lideri sau la nivel de miniştri, orice format şi orice cale de discuţii şi de negocieri în încercarea de a evita un război sunt extrem de necesare”, a declarat Borrell presei la Bruxelles înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE. „Vom sprijini orice încercare de a face ca discuţiile diplomatice să fie cea mai bună cale, singura cale de a găsi o soluţie la criză”.

Ce sancțiuni ar putea primi Rusia în cazul unei eventuale invazii

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit unele detalii despre sancţiunile ce ar fi impuse Rusiei dacă aceasta ar invada Ucraina, şefa executivului european arătând că Moscovei i-ar fi tăiat accesul pe pieţele financiare internaţionale şi la produse de export importante pentru economia sa.

„Rusiei i-ar fi, în principiu, tăiat accesul pe pieţele internaţionale”, a afirmat Ursula von der Leyen duminică seara la postul public german ARD.

Potrivit şefei Comisiei, ar fi impuse sancţiuni „la toate bunurile pe care noi le producem şi de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-şi moderniza şi diversifica economia, acolo unde suntem dominanţi la nivel mondial şi ei nu au înlocuitor”.

Rusia ar fi întocmit o listă neagră cu ucraineni pe care vrea să-i elimine în caz de invazie

Statele Unite ale Americii au avertizat ONU cu privire la existenţa unei liste negre, întocmită de Rusia, cu ucraineni de „eliminat” în cazul unei invazii.

Washingtonul citează ”informaţii credibile” cu privire la o folosire a forţei în vederea ”dispersării unor manifestaţii paşnice” sau a oricărei forme de opoziţie a societăţii civile ucrainene în această scrisoare semnată de de către Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, la Geneva, Bathsheba Nell Crocker.

Diplomaţia americană avertizează că o invazie rusă a Ucrainei ar putea conduce la abuzuri, ca de exemplu răpiri sau acte de tortură, şi ar putea ţinti disidenţi politici. Kremlinul a denunţat, la mijlocul lui februarie, o ”isterie” americană privind Ucraina.

CBS News: „Comandanţii ruşi au primit ordinele de atac pentru invadarea Ucrainei”

După săptămâni de avertismente că invadarea Ucrainei de către Rusia este iminentă, preşedintele american Joe Biden le-a spus jurnaliştilor, vineri, că este convins că Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei şi că Statele Unite cred că atacul va avea loc zilele următoare. Pe de altă parte, Kremlinul afirmă că avansarea în mod repetat de către ţările occidentale a unor date pentru o eventuală invadare a Ucrainei este provocatoare şi poate avea efecte adverse.

Serviciile americane susţin că deţin informaţii conform cărora armata rusă e pregătită şi a primit ordine clare pentru efectuarea unui atac pe scară largă asupra Ucrainei, informează The Washington Post.

Lloyd Austin, secretarul Apărării, a declarat sâmbătă, 19 februarie, că armata rusă „e gata să lovească”, declaraţiile sale venind în completarea celor făcute vineri de preşedintele SUA, Joe Biden. Biden declara vineri că Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, „a luat decizia” de a ataca Ucraina. În cursul zilei de astăzi, 20 februarie, la Casa Albă va avea loc o întrunire a Consiliului Naţional de Securitate pentru a fi analizată situaţia din Ucraina.

Putin dă vina pe Ucraina pentru situaţia tensionată

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a plâns, duminică, în timpul unei discuţii cu omologul francez Emmanuel Macron, de “provocările” ucrainenilor în agravarea conflictului cu separatiştii din estul Ucrainei, precizând că ar vrea să se intensifice eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului, relatează Le Figaro. Potrivit Kremlinului, Putin ar fi cerut şi ca NATO şi SUA să “ia în serios” exigenţele Rusiei cu privire la securitate, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident.

Ambasada SUA la Moscova le cere cetăţenilor să aibă un plan de evacuare

Ambasada Statelor Unite în Rusia i-a avertizat duminică pe americani să aibă pregătite planuri de evacuare, invocând ameninţarea cu atacuri la Moscova şi de-a lungul graniţei cu Ucraina şi atrăgându-şi critici din partea ministerului rus de externe pentru difuzarea acestui mesaj, informează Reuters.

„Au existat ameninţări cu atacuri împotriva centrelor comerciale, a staţiilor de cale ferată şi de metrou şi a altor locuri publice de întrunire din marile zone urbane, inclusiv la Moscova şi Sankt Petersburg, precum şi în zonele de tensiune crescută de-a lungul graniţei Rusiei cu Ucraina”, a spus ambasada„Revizuiţi-vă planurile personale de securitate. Să aveţi planuri de evacuare care nu se bazează pe asistenţa guvernului SUA”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md