fbpx
18.2 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

Bruxelles, sub asediu. Fermierii au aprins focuri în fața Parlamentului European

Citește și:

Bruxelles e sub asediu. Fermierii au aprins focuri, dau cu petarde și au blocat bulevardele cu peste o mie de tractoare chiar în timp ce șefii de state și de guverne s-au reunit în ședința Consiliului European. Furia agricultorilor europeni nu s-a potolit, în ciuda concesiilor făcute de Bruxelles. Protestatarii au încercat să forțeze intrarea în Parlamentul European, iar scutierii au intervenit cu tunuri cu apă și grenade lacrimogene.

Von der Leyen: „Fermierii pot conta pe sprijinul european”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prim-miniștrii Belgiei și Olandei se vor întâlni astăzi cu reprezentanții grupurilor agricole care protestează la Bruxelles.

„Fermierii pot conta pe sprijinul european”, a spus Von der Leyen.

Ea a vorbit într-o conferință de presă despre fermierii care protestau la câteva străzi distanță. Șefa CE a spus că fermierii joacă un rol esențial în economia și societatea Europei, iar munca lor contribuie în mare măsură la securitatea alimentară a europenilor.

„Fermierii europeni sunt dinamici. În 2022, productivitatea s-a îmbunătățit cu 13%, datorită eforturilor lor. Și contribuie pozitiv la comerțul nostru exterior: anul trecut, exporturile agroalimentare au crescut cu 5%”, a spus von der Leyen.

„Cred că este corect să spun că fermierii noștri au dat dovadă de o rezistență remarcabilă în fața crizelor recente, dar rămân multe provocări. De exemplu, tensiunea asupra prețurilor agroalimentare sau a pieței globale foarte competitive, care duce la incertitudine și, desigur, nevoia de a rămâne competitivi în timp ce au standarde înalte pentru protecția mediului. Este un efort foarte complex. Fermierii pot conta pe sprijinul european”, a continuat ea.

Bugetul Politicii Agricole Comune alocă agriculturii aproape 390 de miliarde de euro – adică aproape o treime din bugetul european. Și numai în 2023, Europa a oferit asistență excepțională de peste 500 de milioane de euro fermierilor afectați de criză.

„Știm că acest sprijin este crucial. Și știm că fermierii îl folosesc bine. Dar, în paralel, Comisia lucrează acum cu statele membre pentru a aborda provocările immediate”, a mai spus Von der Leyen.

„Desigur, trebuie să apărăm interesele legitime ale fermierilor noștri în negocierile noastre comerciale, în special prin asigurarea unor condiții de concurență echitabile în ceea ce privește standardele atunci când avem acorduri comerciale. Știu că fermierii sunt preocupați de povara administrativă. Comisia va colabora cu președinția belgiană a Consiliului UE pentru o propunere de reducere a sarcinii administrative”, a mai spus Von der Leyen.

Vezi mai multe pe Digi24.ro. 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md