Astăzi, creștinii de rit vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae de Vară, cunoscut în calendarul iulian pe stil vechi ca făcător de minuni și protector al celor nevoiași. Sărbătoarea are o semnificație aparte pentru credincioși, fiind prilej de rugăciune, pelerinaje și acte de milostenie.
Sfântul Nicolae este sărbătorit de două ori pe an: o dată pe 19 decembrie, ca ierarh al Bisericii, și astăzi, pe 22 mai, în amintirea mutării moaștelor sale în orașul Bari, Italia, în anul 1087. Evenimentul este numit în popor și „Sfântul Nicolae de Vară” pentru a-l deosebi de sărbătoarea de iarnă.
În tradiția populară, această zi este considerată binecuvântată pentru agricultori, care obișnuiesc să se roage pentru roade bogate și vreme prielnică. Se spune că „Sfântul Nicolae de Vară” aduce liniște în natură și ocrotește drumurile și corăbierii, fiind un sfânt venerat nu doar de creștinii ortodocși, ci și de catolici.
În lăcașurile de cult se oficiază astăzi slujbe, iar mai multe localități din țară astăzi sărbătoresc hramul, inclusiv municipiul Bălți.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.