fbpx
14.1 C
Бэлць
miercuri, aprilie 24, 2024

CRIZA GAZELOR. Consumatorii de gaze naturale, obligați să treacă la resurse alternative

Citește și:

În pofida asigurărilor că situația este sub control, guvernarea PAS se confruntă cu probleme majore în asigurarea Republicii Moldova cu un volum suficient de gaze naturale, prețul cărora între timp a ajuns la un nivel fără precedent.

Autorităţile dau asigurări că totul este sub control, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Joi, 30 septembrie, a fost ultima zi de valabilitate a contractului de achiziție a gazelor de la Gazprom și atmosfera de incertitudine privind asigurarea cu gaze domina agenda politică şi economică.

Abia în seara zilei respective, vicepremierul Andrei Spînu – iar ulterior și șeful Moldovagaz – a anunţat prin rețelele sociale că „pentru a nu periclita livrările de gaze pe termen scurt”, autorităţile au obținut prelungirea contractului între Moldovagaz și Gazprom, însă doar pentru o lună.

Primul pas: preţul crește

„Prelungirea contractului are loc în aceleași condiții la care Moldova a primit gaze în luna septembrie”, a specificat Andrei Spînu, care exercită și funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Și președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a vorbit despre extinderea cu o lună a termenului contractului, dar a menționat că vor continua negocierile privind semnarea unui contract pentru o perioadă mai lungă și prețul de achiziție a gazelor. Totodată, el a dat asigurări că totul va fi ok.

Vestea proastă, care era ușor de anticipat, a venit a doua zi. Vicepremierul Spînu a anunțat, în cadrul unei conferinţe de presă, că preţul de achiziție pentru Moldova va fi de circa 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. 

Suma este de şase ori mai mare decât în primul trimestru al anului în curs; este de fapt cel mai mare preţ plătit vreodată de Moldova pentru gaze naturale.

Gazprom, care a consimțit prelungirea contractului cu o lună, nu a confirmat dacă 790 de dolari este prețul final: în condițiile în care vecinii plătesc chiar mai mult, prețul acesta ar putea depăși pragul psihologic de 800 dolari.

Moldova nu are alternativă la livrările din Federația Rusă și un eventual import din alte surse ar putea să fie mai scump: România, de exemplu, cumpără gaze naturale de la Gazprom la preț mai mare de 1.000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Pe fundalul acestor evoluții, în Republica Moldova deja se întâmplau lucruri stranii, la prima vedere.

Al doilea pas: sistarea livrărilor

Pe 23 septembrie 2021, cu o săptămână înainte de expirarea contractului, Moldovagaz a informat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) despre riscurile ce apar în lipsa unui contract semnat cu Gazprom: „lipsa unei surse de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor, fapt ce ar declanșa o situație excepțională pe piața din Republica Moldova”.

Peste o săptămâna, pe 30 septembrie, Moldovagaz informa Termoelectrica și CET-Nord (cei mai mari consumatori de metan din Moldova) despre insuficiența resurselor de gaze în luna octombrie și „probabilitatea sporită a declanșării situației excepționale pe piața gazelor naturale”.

Administraţia Moldovagaz susţine că, din acest motiv, a solicitat întreprinderilor Termoelectrica şi CET-Nord să asigure din 1 octombrie „trecerea la producerea energiei electrice și termice din surse alternative de combustibil”. Mai mult! Centralei CET-Nord din Bălţi i s-a solicitat „să întrerupă consumul de gaze naturale pe o perioada de 10 zile calendaristice, începând cu data indicată”.

Vineri, 1 octombrie, la doar câteva ore după întrevederea vicepremierului cu presa, Chișinău-Gaz, o subsidiară a Moldovagaz, ar fi încercat să deconecteze instalațiile de transportare a gazelor din gestiunea Sursei 1 (fosta CET-2 din Chișinău) din cadrul Termoelectrica.

Sursa 1 este cel mai mare producător de energie electrică şi termică în Republica Moldova.

Potrivit Termoelectrica, angajații Chișinău-Gaz s-au pus pe treabă fără să aibă vreun preaviz de deconectare sau un alt tip de act în acest sens.

În același timp, Moldovagaz susţine că reprezentanţii Chișinău-gaz „au ieșit la fața locului pentru verificarea parametrilor tehnici ai echipamentelor de măsurare și disponibilitatea consumatorului de a trece la producerea energiei electrice și termice din surse alternative de combustibil”.

Singurul combustibil alternativ disponibil, cu care poate funcţiona Termoelectrica şi CET-Nord este păcura. Rezervele sunt însă minore, pentru maximum 15 zile şi la ele accesul este doar cu acordul Guvernului.

14 zile pentru încălzirea păcurii

„Trecerea la combustibil alternativ la moment este imposibilă și este necesară o perioadă de 14 zile pentru încălzirea păcurii, conform normativelor tehnologice”, explică administraţia Termoelectrica, lucru cu care nu sunt de acord unii specialiști în domeniul energetic, care spun că în astfel de situaţii de criză ar trebui să se acţioneze mai operativ.

Pe de altă parte, în viziunea Termoelectrica acţiunile Moldovagaz ar fi şi o încălcare flagrantă a clauzelor Contractului de furnizare încheiat între cele două companii, precum și a prevederilor Legii cu privire la gazele naturale și Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale.

Administraţia Termoelectrica spune că a sesizat despre acest lucru Moldovagaz, a informat Ministerul Infrastructurii și alte instituții competente ale statului despre riscurile ce pot apărea în cazul deconectărilor, solicitând suport pentru realizarea în termen a măsurilor ce se impun odată cu posibila sistare a livrării gazelor.

Pasul trei: scăderea presiunii în reţelele de gaze

Din 4 octombrie 2021, potrivit Termoelectrica „în lipsa unui aviz prealabil, presiunea gazelor naturale a fost redusă semnificativ, care este la limita funcționării utilajului tehnologic”.

„În acest caz va fi stopată activitatea Sursei 1, deoarece pune în pericol funcționarea utilajului energetic, cât și funcționarea sistemului hidraulic de distribuție a agentului termic către consumatori”, explică Termoelectrica.

Până şi Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de ruși, a fost afectată de evoluțiile respective. Ea a trecut deja la folosirea cărbunelui la o parte din instalaţiile care generează electricitate, pentru a evita stoparea procesului de producție.

Potrivit surselor Mold-Street.com, întreprinderea din regiunea transnistreană şi-a făcut rezerve de cărbune din timp, cel mai probabil fiind avertizată de Moscova. De altfel, o măsură logică în condiţiile în care preţujl gazelor a ajuns la cote astronomice.

Scăderea presiunii în reţeaua de gaze a fost confirmată şi de administraţia Moldovagaz, dar şi de ministrul Spînu, ceea ce arată cât de gravă este situaţia.

„Presiunea în rețelele de gaze este în continue scădere, deoarece volumul de gaze consumat ăl depășește pe cel livrat de Gazprom… În situația respectivă deficitul de gaze este acoperit din stocul conductei magistrale a gazelor naturale. 

Dacă consumul de gaze va merge în tendința respectivă, situația dată poate pune în pericol funcționarea sigură și fiabilă a sistemului de gaze naturale, cu respectarea parametrilor de calitate și a indicatorilor de calitate stabiliți”, susţine Moldovagaz.

Primim cu 35% mai puţine gaze

Conform prevederilor contractuale, Moldovagaz trebuia cu cel puţin o săptămână înainte de sfârşitul lunii septembrie să anunţe Gazprom despre volumul de gaze ce urmează a fi achiziţionat în octombrie. Aceasta pentru ca gigantul rus să poată solicita din timp o creştere a capacităţii de transportare prin sistemul ucrainean spre Moldova.

În condiţiile în care abia pe 30 septembrie autorităţile de la Chişinău au dat acordul pentru a prelungi contractul vechi, Gazprom nu a rezervat capacitate de transport în Ucraina, suficientă pentru necesităţile ţării noastre.

În consecinţă, primim un volum de gaze cu circa 35% mai mic decât cel necesar.

Astfel dacă pentru luna septembrie 2021, pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului, Moldovagaz a contractat 43 milioane metri cubi, apoi pentru octombrie au fost solicitate de două ori mai mult – 80 milioane metri cubi.

Din cauza tergiversărilor, Moldova are asigurată livrarea a 54 milioane metri cubi de gaze în octombrie sau câte 1,74 milioane metri cubi pe zi, pe când necesarul este de 2,6 milioane metri cubi.

Potrivit Moldovagaz, în cazul refuzului unor întreprinderi din sectorul energetic de a trecere la surse alternative de combustibil și reducerea consumului de gaze de către unii consumatori industriali, există riscul punerii în pericol a funcționării sigure și fiabile a sistemului gazier, la parametrii de calitate.

La Gazprom, pentru a negocia majorarea livrărilor

Vicepremierul Andrei Spînu spune că este la curent cu toate aceste probleme şi a dat asigurări că s-au luat măsurile necesare pentru a evita un scenariu negativ, fără însă a oferi detalii.

„Cunosc această situaţie. Am discutat despre ea înainte ca să expire contractul cu Gazprom. Au fost luate nişte măsuri pentru orice eventualitate, în cazul în care nu se prelungea contractul cu Gazprom. Acum, când avem contractul, deja este un risc mai mic. În acelaşi timp, înţelegem că la moment nu este o presiune suficientă. 

Din acest motiv, eu voi fi pe final de săptămână la Sankt Petersburg, unde voi discuta inclusiv şi acest subiect”, a declarat Andrei Spînu pentru Mold-Street.com.

Vicepremierul se arată încrezut că după discuţia la sediul Gazprom de la Sankt Petresburg situaţia se va debloca.

În cazul în care nu se va reuşi obţinerea de la Gazprom o majorare a livrărilor, ministrul susţine că se va trece la un alt scenariu şi că în acest sens au fost negocieri cu Ucraina şi România, pentru ca Moldova să primescă cantitatea necesară de metan.

Măsuri pentru a preveni sistarea/reducerea livrărilor de gaze

– Negocieri cu Gazprom privind majorarea volumului gazelor livrate pentru luna octombrie 2021;

– Centralelor termoelectrice şi termice li s-a propus producerea energiei electrice și termice din surse alternative de combustibil;

– Consumatorilor mari industriali le-a fost solicitată reducerea consumul de gaze. Mai multe întreprinderi au dat curs apelului și au redus consumul de metan;

– S-a solicitat de la fabricile de zahăr, care pot stoca materia primă de producere o perioadă anumită, să reducă consumul de gaze naturale.

– S-a intensificat deconectarea consumatorilor, care au datorii pentru gaze față de furnizor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

sursă: mold-street.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ O tânără de 19 ani a murit, după ce mașina în care era s-a izbit într-un copac

Polițiștii din Hîncești investighează circumstanțele producerii unui grav accident rutier în urma căruia o tânără a decedat. Accidentul s-a...

/FOTO/ Norul de nisip saharian a ajuns și la Bălți

Mai mulți șoferi din Bălți și-au găsit în această dimineață automobilele pline de nisip Saharian, după ploaia din această...
  sursa: cursbnm.md