fbpx
38.9 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

Cum ne protejăm de caniculă

Citește și:

Căldura extremă este un pericol important pentru mediu și pentru sănătatea muncii. Stresul termic este cauza principală a deceselor cauzate de vreme și poate exacerba bolile subiacente, inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul, sănătatea mintală, astmul și poate crește riscul de accidente și transmiterea unor boli infecțioase. Codurile galben și, mai ales, portocaliu sub care se află întreaga țară sunt avertismente serioase pentru fiecare dintre noi. Iată niște sfaturi practice despre cum ne putem proteja de efectele caniculei, notează Libertatea.ro.

Stați departe de căldură 

Evitați să ieșiți afară și să faceți activități intense în cea mai caldă perioadă a zilei. Rămâneți la umbră. Amintiți-vă că temperaturile percepute la soare pot fi cu 10.. 15˚C mai mari. Petreceți cel puțin 2-3 ore în timpul zilei într-un loc răcoros. Dacă vă aflați la plajă fiți conștienți de riscul de înec. Nu înotați niciodată singuri. Rămâneți la curent cu avertismentele oficiale de căldură.

Mențineți casa răcoroasă 

Folosiți aerul nopții pentru a vă răcori casa, deschizând ferestrele după lăsarea întunericului, când temperatura exterioară este mai mică decât temperatura interioară. În timpul zilei, când temperaturile exterioare sunt mai ridicate decât în interior, închideți ferestrele și acoperiți-le cu jaluzele sau obloane pentru a bloca lumina directă a soarelui. Opriți cât mai multe dispozitive electrice. Utilizați ventilatoare electrice numai când temperaturile sunt sub 40˚C. La temperaturi peste 40˚C, ventilatoarele vor încălzi corpul. Dacă utilizați aer condiționat, setați termostatul la 27˚C și porniți un ventilator electric – acest lucru va face ca mediul din cameră să se simtă mai rece cu 4˚C. De asemenea, poate economisi până la 70% din factura de energie electrică pentru răcire. Amintiți-vă că poate fi mai răcoare în aer liber, la umbră.

Păstrați-vă corpul rece și hidratat 

Folosiți îmbrăcăminte ușoară și lejeră și lenjerie de pat. Faceți dușuri sau băi reci. Udați-vă pielea folosind o cârpă umedă, spray sau îmbrăcăminte udă ușoară. Beți apă în mod regulat (o cană de apă pe oră și cel puțin 2-3 litri pe zi). Verificați în mod regulat starea persoanelor vulnerabile din cercul dumneavoastră – în special cele de peste 65 de ani și cu afecțiuni cardiace, pulmonare sau renale, cu dizabilități și care trăiesc singure.

Protejați sugarii și copiii

Nu lăsați niciodată copiii sau animalele în vehicule parcate, deoarece temperaturile pot deveni rapid periculos de ridicate. Evitați expunerea directă la soare în orele de vârf, căutați umbră sau rămâneți în casă. Umbra poate reduce căldura cu mai mult de 10 °C. Nu acoperiți niciodată un cărucior cu țesătură uscată – aerul va deveni mai fierbinte în interiorul căruciorului. În schimb, utilizați o cârpă umedă, subțire și reudați după cum este necesar pentru a scădea temperatura. Combinați cu un ventilator portabil pentru o răcire și mai mare. Îmbrăcați copiii cu haine ușoare, largi, care să le acopere pielea și folosiți pălării cu boruri largi, ochelari de soare și protecție solară pentru a-i proteja de razele soarelui. Urmați instrucțiunile pentru menținerea rece a locuinței pentru a menține o temperatură interioară sigură.

Insolația. Simptome și ce putem face în cazul în care cineva suferă din cauza căldurii

Insolația este o urgență medicală potențial fatală. Solicitați imediat asistență medicală dacă dumneavoastră sau alții simțiți leșin, amețeli sau greață, încetați să transpirați sau vă pierdeți cunoștința. Este esențial să luați în serios insolația și să acționați rapid, deoarece întârzierile pot duce la tulburări severe, complicații grave ale unor boli existente sau chiar moarte. 

Apelați pentru ajutor medical de urgență 

Sunați la 112 pentru a obține asistență medicală profesională cu mult înainte de a face altceva.

Răcire agresivă 

Folosiți orice mijloace disponibile pentru a răci persoana afectată în timp ce așteptați ajutor medical. Slăbiți sau îndepărtați orice îmbrăcăminte care nu este necesară. Mutați imediat persoana într-un loc umbrit sau cu aer condiționat și aplicați-i pe corp cârpe sau prosoape umede. Folosiți pachete de gheață și ventilatoare, dacă sunt disponibile, sau scufundați-o într-o cadă cu apă rece dacă este posibil și sigur.

Monitorizați atent

Urmăriți îndeaproape starea persoanei în timp ce așteptați asistență medicală. Căutați semne de îmbunătățire sau deteriorare și raportați totul personalului calificat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor

Procuratura raionului Ialoveni anunță trimiterea în judecată a unei cauze penale de învinuire a unui deținut de 27 de...

/VIDEO/ Ce s-a ieftinit și ce s-a scumpit timp de o lună în Moldova

În luna iunie a anului curent, prețurile medii de consum au scăzut cu 0,1%, față de luna mai. Scăderea...
  sursa: cursbnm.md