fbpx
20.6 C
Бэлць
duminică, septembrie 24, 2023

Curtea Constituțională: Acordul de creditare cu Rusia a fost declarat neconstituțional

Citește și:

Acordul de creditare în valoare de 200 milioane euro dintre Federația Rusă și Republica Moldova a fost declarat neconstituțional.

După mai bine de 10 ore de discuții și deliberări, magistrații Curții Constituționale (CC), au declarat înafara legii atât proiectul Acordului, Legea votată de Parlament, cât și Hotărârea aprobată de Guvern.

Potrivit contestatarilor, acordul atentează la suveranitatea naţională, există risc de îndatorare excesivă, iar unele prevederi contravin principiilor economiei de piaţă, fiind inclusiv în detrimentul agenților economici din Republica Moldova.

„În baza sesizărilor depuse de deputații Sergiu Litvinenco, Dinu Plîngău și Serghei Sîrbu, Curtea Constituțională hotărăște: Se admit sesizările depuse de deputații în Parlamentul Republicii Moldova. Se declară neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut de stat, Hotărârea Guvernului pentru inițierea negocierilor între Guvernele celor două țări, Ratificarea Acordului și Legea privind ratificarea între Guvernul R. Moldova și Federația Rusă privind acordarea unui împrumut de stat. Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababei a depus cerere de abținere din motiv că este rudă cu ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța.

Precizăm că deputații PSRM-PDM au ratificat acordul de credit la data de 23 aprilie, însă CC a suspendat prevederile documentului până la examinarea în fond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Avea 37 de tăieturi”. Ce spune fiul femeii ucise de cele două minore la Telenești

"Avea 37 de tăieturi și era toată despicată" spune fiul femeii de 67 de ani ucisă cu cruzime de...

Primul aeroport din lume care nu va mai cere pașapoarte

Începând din 2024, Aeroportul Changi din Singapore nu va mai cere pașapoarte. Aici se va introduce un sistem de...
  sursa: cursbnm.md