11.4 C
Бэлць
joi, martie 20, 2025

Cybersecuritate – ce trebuie să știi pentru a-ți proteja economiile în mediul online

Citește și:

Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, unde tranzacțiile financiare se desfășoară în mare parte online, protejarea economiilor noastre devine o prioritate. Cybersecuritatea și educația financiară merg mână în mână în această eră a informației, oferind instrumentele necesare pentru a naviga în siguranță pe internet.

La nivel global, numărul de utilizatori ai aplicațiilor de mobile banking este în continuă creștere. Până în 2024 peste 3,6 miliarde de persoane au utilizat măcar o  dată serviciile digitale bancare, inclusiv aplicații de mobile banking. În Republica Moldova conform celor mai recente date, circa 43% dintre utilizatorii de internet utilizează aplicații bancare mobile, ceea ce indică un interes în creștere pentru digitalizarea finanțelor personale.

„Evoluția tehnologică pătrunde în toate sferele de activitate. Majoritatea entităților atât publice cât și private își implementează tehnologiile digitale în procesele interne. Beneficiul tehnologiilor digitale este enorm, prin economisirea timpului, banilor dar și a resurselor umane. Totodată, tehnologiile digitale implică folosirea datelor de diferit caracter. În asemenea condiții, cu atât mai sensibile sunt datele cu caracter personal care sunt stocate în bazele de date financiare. Bazele mari de date care sunt deja existente, sunt ținta unor persoane răuvoitoare. De aceea protecția acestor date este un lucru deosebit de important”, susține directorul executiv ACETI și doctorul în informatică Mircea Petic.

- Advertisement -

Majoritatea consumatorilor aleg să facă cumpărăturile online cu ajutorul cardurilor sau aplicațiilor disponibile, iar aici este important ca să conștientizeze care sunt riscurile pe care și le asumă.

„O încălcare sau eșec în securitatea cibernetică poate avea consecințe grave, inclusiv pierderi financiare, daune reputației și răspunderi legale. Pornind de la unele amenințări cu scopuri individuale, acestea pot fi și cu caracter de masă. În așa situații atacurile cibernetice asupra acestor sisteme pot avea efecte în cascadă, impactând piețele, instituțiile și consumatorii din întreaga lume. Prin urmare măsuri de protecție a datelor financiare trebuie să fie luate atât la nivel personal, cât și la nivel național și internațional. Măsurile eficiente garantează nu doar protecția datelor dar și încrederea în instituțiile care dețin datele sensibile existente în gestiune”, a adăugat directorul executiv ACETI, Mircea Petic.

Importanța protejării datelor financiare online

Datele financiare personale, precum informații despre cardurile de credit, parolele conturilor bancare și istoricul tranzacțiilor sunt elementele de securitate care nu trebuie împărtășite persoanelor necunoscute sau site-urilor nesigure. Se întâmplă adesea că un utilizator introduce datele cardului pe un site nesecurizat, de cele mai multe ori pentru a cumpăra ceva, iar informațiile sunt furate prin atacuri de tip man-in-the-middle, adică atacatorul interceptează comunicarea dintre două părți, de exemplu, un utilizator și un site web, adesea prin rețele Wi-Fi nesecurizate. În acest caz este important să evitați accesarea site-urilor necunoscute, dar și a rețelelor publice Wi-Fi. De asemenea este recomandată activarea autentificării în doi pași. Acest lucru îți va permite să îți securizezi cardul și să limitezi tranzacțiile dubioase.

Phishing și frauda online

Phishing-ul este una dintre cele mai comune metode prin care utilizatorii își pierd economiile online. De obicei, primești un email care pare a fi prezentat ca de la banca ta, cerând să „verifici” datele contului. Accesând un link fals, introduci datele pe o platformă frauduloasă, astfel oferi acces liber escrocilor la banii tăi. Pentru a-ți proteja finanțele, verifică mereu expeditorul și nu da click pe linkuri nesolicitate. Utilizează programe de securitate care detectează site-urile de phishing. Niciodată nu oferi datele personale la cerere, mai ales prin email sau SMS.

Protecția împotriva malware-ului și ransomware-ului

Malware și ransomware sunt tipuri de programe software, create cu scopul de a cauza daune sistemelor informatice, de a fura date sau de a perturba funcționarea dispozitivelor.

Malware este un termen general care include diverse tipuri de software rău-intenționat. Printre cele mai comune tipuri de malware se numără:

Viruși care deseori se atașează fișierelor și se răspândesc atunci când fișierul este deschis. Pot corupe sau șterge date.

Troieni care de regulă par a fi programe legitime, dar ascund funcții malițioase care permit hackerilor acces neautorizat la dispozitive.

Spyware care are scopul de a spiona utilizatorii, colectând date precum parole, informații bancare sau activitatea pe internet.

Adware care se manifestă prin afișarea reclamelor invazive și poate redirecționa utilizatorul către site-uri dăunătoare.

Worms sau așa numiții viermi care se răspândesc de la un dispozitiv la altul fără a avea nevoie de interacțiunea utilizatorului.

Ransomware care este un tip specific de malware ce criptează datele utilizatorului, blocând accesul la ele și cere o răscumpărare pentru a le debloca. „Infectarea dispozitivului” poate avea loc prin emailuri de phishing, descărcarea fișierelor infectate sau accesarea unor site-uri compromise. Toate fișierele importante de pe dispozitiv sunt criptate cu o cheie pe care doar atacatorii o cunosc. Utilizatorul primește un mesaj care solicită plata în schimbul deblocării datelor.

Pentru a nu nimeni în capcanele escrocilor pe online, există câteva reguli de urmat care te pot proteja de malware-ului și ransomware-ului.

În primul rând, este recomandat să actualizezi regulat software-ul de pe dispozitivul tău. Vulnerabilitățile neacoperite din sistemele vechi sunt ținte ușoare. De asemenea, trebuie să utilizezi un antivirus sigur și licențiat. Fii vigilent cu emailurile și linkurile, evită să deschizi atașamente sau linkuri din surse necunoscute. De asemenea poți salva datele importante de acces pe medii externe sau în cloud.

Monitorizarea constantă a conturilor financiare

Băncile comerciale din Republica Moldova au dezvoltate aplicații mobile, care îți permit să urmărești orice tranzacție financiară efectuată în contul tău bancar. Dacă îți dorești să fii mereu la curent cu operațiunile tale financiare, creează-ți un cont și activează alertele pentru tranzacții. Așa vei putea identifica tranzacțiile necunoscute din contul tău. De asemenea poți revizui periodic extrasele conturilor bancare.

Sfaturi generale pentru protejarea economiilor în mediul online

  • Nu salva detalii bancare pe dispozitive sau în browser
  • Evită să partajezi public informații despre achiziții valoroase sau economii mari
  • Fii sceptic față de ofertele „prea bune pentru a fi adevărate”

„Acest material este posibil datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul este responsabilitatea AO „Nord Press Club” (TV Nord) și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al Guvernului Statelor Unite.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Deputatul Alexandr Nesterovschi este dat în căutare internațională

Deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, este dat în căutare internațională. Informația a fost confirmată pentru agenția...

13 familii din raioanele Briceni și Sîngerei vor beneficia de sprijin pentru renovarea energetică a locuințelor prin intermediul Programului FEERM

13 familii din raioanele Briceni și Sîngerei vor beneficia de sprijin financiar pentru renovarea energetică a locuințelor prin intermediul...
  sursa: cursbnm.md