fbpx
26.8 C
Бэлць
vineri, iunie 21, 2024

De 8 martie, femeile sunt îndemnate să nu accepte violența asupra lor

Citește și:

Campanie lansată de PNUD cu ocazia zilei de 8 martie: Generația egalitate pledează contra violenței în bază de gen.

Opt persoane publice, femei și bărbați, s-au alăturat unei campanii antiviolență, lansată de PNUD cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Prin mesajele pe care le-au transmis, ei pledează pentru egalitatea de gen și îndeamnă oamenii să nu tolereze violența.

Astfel, în perioada 8-15 martie, pe rețelele de socializare vor fi difuzate opt spoturi video în care oameni de afaceri, actori, jurnaliști, activiști ne îndeamnă să contribuim la stoparea violenți.

„Locul femeii nu e doar la bucătărie și nu doar ea este responsabilă de educația și creșterea copiilor. Trăim în secolul XXI, iar stereotipurile trebuie să rămână în trecut. E important să conștientizam – bărbații și femeile trebuie să fie pe picior de egalitate”, spune unul dintre protagoniștii campaniei, jurnalistul Dorin Galben.

Potrivit Valentinei Casian, primara orașului Strășeni, lecția pe care trebuie să o învețe societatea noastră referitor la egalitatea de gen este una simplă, dar foarte importantă: „Femeile sunt o forță. Țările unde s-a conștientizat acest lucru, au avansat. Totodată, societatea unde vocea femeii nu este auzită este mai puțin umană. Cu prilejul zilei de 8 martie îndemn toți factorii de decizie să se implice în acțiuni de promovare a femeii pentru a elimina cazurile de discriminare și de violență”.

La rândul său, activista civică Alina Andronache, consideră că violența în bază de gen poate fi eliminată doar cu efortul întregii societăți: „Mesajul meu către femei este să nu tacă, să știe că ele nu sunt singure, că noi, cei din societate le susținem, dar ele trebuie să vorbească în voce tare, ca noi să le auzim și să le fim alături. Ca să reducem violența, societatea trebuie să nu mai fie indiferentă, să nu mai tolereze violența și să fie solidară cu cei și cu cele care suferă”.

Un alt participant la campanie, Vlad Șuleanschi, om de afaceri din capitală, este de părere că oamenii au nevoie de mai multă informație pentru a se implica în prevenirea violenței: „Fenomenul violenței în bază de gen există în Moldova. Noi nu putem să ne ascundem, să spunem că el nu există și că oamenii nu suferă. Și nu trebuie să ne amintim numai de sărbători, ci să abordăm această problemă cât mai des posibil. Zilnic oamenii aceștia trăiesc o teroare, pe care mulți dintre noi nu o cunosc”.

PNUD Moldova, alături de celelalte Agenții ONU în Moldova, sprijină Guvernul în revizuirea și consolidarea cadrului legal în domeniul prevenirii și combaterii violenței, crearea serviciilor și echipelor multidisciplinare de asistență pentru supraviețuitoarele violenței, instruirea profesorilor, medicilor și poliției în recunoașterea semnelor de abuz sau violență și acțiunile care urmează a fi întreprinse după depistarea acestora.

PNUD a mobilizat fonduri de la Republica Coreea și autoritățile regionale din UTA Găgăuzia, astfel că din anul 2020 în regiune va funcționa un centru de sprijin pentru supravieţuitoarele violenţei în bază de gen. Acolo femeile vor putea locui împreună cu copiii lor pentru o perioadă de până la şase luni şi vor beneficia de consiliere psihologică, asistență socială şi juridică. Totodată, beneficiarele vor fi consiliate pentru ca să se angajeze în câmpul muncii sau să îşi lanseze o afacere.

Potrivit unui studiu OSCE din iulie 2019, trei din patru femei (76%) consideră că violența împotriva femeilor este un fenomen răspândit în Moldova. Conform sondajului, o treime (33%) dintre femei cunosc personal pe cineva care a fost supus violenței domestice în rândul familiei și al prietenilor, iar aceeași pondere de persoane afirmă că cunosc victime din comunitatea lor locală. Două din cinci femei (40%) declară că au experimentat violență fizică sau sexuală de la vârsta de 15 ani din partea unui partener sau unui bărbat necunoscut.

Pe data 20 februarie curent Republica Moldova a prezentat progresul în implementarea obligațiilor asumate prin ratificarea Convenției ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare a femeilor (CEDAW). După examinarea raportului prezentat de autoritățile naționale, Comitetul pentru eliminarea discriminării față de femei a făcut un șir de constatări și recomandări. Comitetul s-a arătat preocupat de incidența sporită a cazurilor de violență în bază de gen, inclusiv de violență în familie, dar și de măsura în care este aplicat cadrului legislativ pentru combaterea violenței în bază de gen.

În constatările comitetului se mai arată că în Republica Moldova nu sunt suficiente adăposturi și servicii de sprijin pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen, unde acestea să beneficieze de consiliere psihologică și socială, dar și de reabilitate. Totodată, în document se mai spune că Republica Moldova încă nu a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Acesta este tratatul internaţional cel mai cuprinzător, care recunoaște fenomenul violenţei împotriva femeilor drept o violare a drepturilor omului şi o formă de discriminare. Republica Moldova a semnat Convenția în 2017, următorul pas fiind ratificarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

De ce este importantă monitorizarea bugetului public în bugetare participativă?

Într-un oraș mic și primitor, locuitorii își doresc să se implice mai activ și să contribuie la proiectele de...

/VIDEO/ „Roadă avem, preț nu avem”. Agricultorii din nordul țării au început recoltarea grâului și orzului

În nordul țării au pornit combinele. https://youtu.be/TbPWYkR3JeA DORIN RUSU, jurnalist TVN: „În nordul țării recoltarea orzului este în plină desfășurare, iar...
  sursa: cursbnm.md