fbpx
38.7 C
Бэлць
luni, iulie 15, 2024

De ce este importantă monitorizarea bugetului public în bugetare participativă?

Citește și:

Într-un oraș mic și primitor, locuitorii își doresc să se implice mai activ și să contribuie la proiectele de dezvoltare a localității sau al cartierului unde locuiesc, prin alocarea de resurse proprii sau influențarea priorităților în procesul de bugetare. Acțiunea este una complicată, ce presupune documentare și monitorizare.

„Salutare dragi prieteni! Astăzi vreau să vă vorbesc despre importanța monitorizării bugetului public, adică cel gestionat de Primărie și Consiliul local, care sigur te afectează direct.”

„Într-un stat democratic, fiecare dintre noi are un rol esențial în influențarea deciziilor autorităților pentru a ne asigura că acțiunile lor sunt îndreptate către îmbunătățirea vieții noastre.”

„Bugetele publice sunt împărțite în două categorii:

  1. Finanțele publice administrate de Guvern și
  2. Finanțele publice administrate de autoritățile administrației publice locale

„Pentru noi, cetățenii, e mai simplu să monitorizăm cum sunt distribuiți banii publici de Primărie sau Consiliul local, și în ce măsură aceștia acoperă necesitățile noastre. De exemplu, putem crea o coaliție, care să reprezinte majoritatea opiniei, să participăm proactiv la ședințele publice organizate de autorități și să venim cu propuneri concrete pentru rezolvarea problemelor. Însă primul pas, este să ne documentăm de modul în care sunt distribuite resursele financiare și care companii execută lucrările.”

„De exemplu, putem analiza cum angajații de la Primărie au repartizat banii și au luat în calcul propunerile noastre, de exemplu cele de a repara drumul spre școală și de a ilumina localitatea din surse regenerabile, dar nu este suficientă informație despre sistemul de canalizare și dacă resursele alocate sunt suficiente. În acest caz, suntem în drept să solicităm informații suplimentare, utile pentru toți locuitorii!”

„Implicarea noastră este vitală pentru ca autoritățile să devină mai transparente, iar așa prevenim corupția și contribuim la promovarea unei discipline fiscale sănătoase, iar aleșii locali vorprioritiza nevoile noastre.”

„Tu și comunitatea din care faci parte, este la fel de responsabilă de modul în care sunt cheltuiți banii publici.”

„Noi decidem dacă înconjurăm gropile de gunoi neautorizate din localitatea noastră sau le lichidăm și construim în locul lor un parc, iar în continuare ne implicăm într-un proces de colectare selectivă a deșeurilor și devenim un exemplu pentru alte comunități. Iar dacă în localitate avem cetățeni cu nevoi speciale sau cu dizabilități, fie vârstnici ori mame cu bebeluși, ne îngrijim de integrarea lor socială, și schimbăm izolarea pe implicare activă și utilă. Cu fiecare om implicat, toată comunitatea va avea de câștigat.”

Prin implicare și colaborare, o comunitate poate deveni mai puternică și mai prosperă. Haideți să ne unim și să facem schimbări pozitive împreună!

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Programul Național de accelerare a dezvoltării mun. Bălți

Municipiul Bălți va putea deveni un centru urban competitiv și sustenabil, grație noului Program Național de accelerare a dezvoltării...

/VIDEO/ Unde își petrec timpul liber bălțenii: „Tufari de jur împrejur”

Vara, odată cu perioada vacanțelor și concediilor, bălțenii spun că simt mai mult ca niciodată lipsa locurilor amenajate pentru...
  sursa: cursbnm.md