8.4 C
Бэлць
duminică, martie 16, 2025

Deputat PAS: „Gaze naturale gratuite pentru Transnistria nu vor mai fi”; Chișinăul vrea condiționalități

Citește și:

Suportul de 60 de milioane de euro, care ar putea veni de la Bruxelles pentru regiunea transnistreană, va fi în mod indiscutabil condiționat. Mai mult decât atât, nici „gaz degeaba” pentru Transnistria nu va mai fi de acum încolo, întrucât și cetățenii de pe malul stâng vor achita pentru consum la fel ca și cei de pe malul drept. Deputatul Radu Marian a explicat în platoul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, că decizia de a furniza gaz gratuit în Transnistria până pe 10 februarie a fost luată pentru a da timp autorităților centrale să identifice o soluție pe termen lung cu privire la aprovizionarea cu gaz a regiunii.

Parlamentarul a reiterat că potențialul ajutor de 60 de milioane pentru regiunea transnistreană, ce ar putea veni din Uniunea Europeană, va fi condiționat neapărat. Și deși Guvernul încă lucrează la formularea exactă a acestor condiționalități, deja se știe în mod sigur că acestea vor viza accesul la informație, respectarea drepturilor omului și plata tarifelor de piață de către agenții economici.

„Ceea ce am spus noi este că acest potențial ajutor din partea Uniunii Europene va fi condiționat de respectarea anumitor angajamente ce țin de drepturile omului și de ajustarea la condiții de piață în special a companiilor. E clar însă că la aceste condiții încă lucrăm și ele vor fi anunțate în cel mai scurt timp. Dar, din ceea ce înțeleg eu, lor li s-a dat de înțeles că trebuie să fie făcuți anumiți pași. Guvernul lucrează acum la aceste condiționalități. Ele au legătură cu drepturile fundamentale, cu accesul informațional, cu plata tarifului de piață de către agenții economici”, a precizat Marian.

- Advertisement -


Conform spuselor acestuia, Chișinăul a intenționat încă anul trecut, în 2024, să vină cu suport pentru administrația de la Tiraspol, pentru a facilita procesul de achiziție a gazelor naturale. Atunci, autoritățile neconstituționale din Transnistria au refuzat orice ajutor.

Vrem să venim cu un suport. Și am anunțat asta și în 2024, până să apară această situație. Atunci, i-am anunțat pe cei de la Tiraspol că putem să venim în ajutor, să-i ajutăm să procure gaze naturale. Dar acest ajutor a fost cumva refuzat la început. Abordarea este că noi, împreună cu partenerii europeni, putem să venim cu un anumit suport, dar acest suport nu poate fi discriminatoriu față de malul drept. Așa cum cetățenii de pe malul drept, cu anumite compensații, plătesc tarifele, așa și cei de pe malul stâng trebuie să fac excat același lucru”, a explicat deputatul.


Marian a spus tranșant că nu va mai exista „gaz gratuit” pentru cetățenii din stânga Nistrului și că aceștia vor achita, ca și cei de pe malul drept, un tarif corect, chiar dacă compensat. Potrivit lui Marian, transnistrenii mai primesc până pe 10 februarie gaz gratuit, o decizie care a fost luată pentru a da timp autorităților de la Chișinău să identifice soluția pertinentă pentru aprovizionarea pe termen lung cu gaz a Transnistriei.

„Gaze naturale gratuite, degeaba, nu vor mai fi. Au fost acum, timp de 10 zile (până pe 10 februarie – n. r.), ca o soluție temporară care să ne mai dea puțin timp pentru a găsi o soluție pe termen lung. Și asta înceercăm să facem acum, să identificăm soluția care să ne permită aprovizionarea pe termen lung cu gaz a regiunii transnistrene”, a încheiat Radu Marian.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Avertizare meteo în Italia: Furtuni și riscuri de inundații în regiunile Emilia-Romagna și Toscana

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova informează cetățenii moldoveni care se află în Italia sau intenționează să călătorească în...

Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în regiune. Cum ne protejăm copiii

Rujeola revine puternic în Europa, iar Republica Moldova nu face excepție. Potrivit unui raport comun OMS și UNICEF, anul...
  sursa: cursbnm.md