Mai mulți preoți din nordul țării au ajuns în vizorul poliției după ce au fost implicați în agitație electorală, deși, conform legii, biserica trebuie să rămână separată de stat și neutră din punct de vedere politic. Cazuri similare au fost înregistrate în municipiul Bălți și raionul Râșcani, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), pentru „Teleradio-Moldova”.
„Avem în prezent trei cazuri în nordul țării, în care preoți sau reprezentanți ai bisericii s-au implicat în campania electorală. Două dintre acestea au avut loc în municipiul Bălți, iar unul în raionul Rîșcani”, a precizat Cernăuțeanu.
Șeful IGP a declarat că oamenii legii au înregistrat și anchetează fiecare caz în parte: „În acest moment, ne sunt cunoscute trei cazuri, care sunt documentate de poliție. Dacă sunt și altele, unde în cadrul lăcașelor sfinte se desfășoară astfel de acțiuni, noi recomandăm cetățenilor, reprezentanților mass-media să ne comunice, să ne sesizeze, pentru a asigura procesul de documentare ulterior”.
Contactat pentru o reacție, episcopul Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei, nu a răspuns apelurilor. Recent, într-o declarație pentru „Teleradio-Moldova”, Moșneguțu a subliniat că Biserica Ortodoxă din Moldova condamnă implicarea preoților în politică, afirmând că amvonul trebuie să fie folosit exclusiv „pentru a vorbi despre Hristos, Evanghelie și cele sfinte”. El a reiterat că preoții au o interdicție clară de a se implica în politică și nu au nicio binecuvântare pentru asemenea acțiuni.
Premierul Dorin Recean a reacționat la cazurile de implicare a instituțiilor ecleziastice în campanie, subliniind că biserica ar trebui să se concentreze pe „sufletele oamenilor”, și nu pe politică. „Biserica este o instituție aparte. Noi suntem un stat laic și ne dorim foarte mult biserica să se ocupe de proiecte sociale, îngrijirea de sufletele oamenilor. Cu siguranță, noi nu ne dorim ca biserica să se implice în politică sau alte lucruri decât cele pentru care biserica este menită să se ocupe.”
Menționăm că, pe 21 septembrie, la o zi de la lansarea campaniei electorale pentru scrutinele din octombrie, părintele Pavel Petrov, care este parohul Bisericii „Sfântul Mina” din Bălți, a fost filmat în timp ce făcea campanie împotriva referendumului privind aderarea la UE în timpul predicii de după Liturghie. La câteva zile distanță, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, s-a angajat deschis să facă campanie electorală pentru un candidat la alegerile prezidențiale. Acesta a îndemnat clericii din regiune să susțină un candidat anume, în timpul unui sobor preoțesc.
Reamintim în acest context că, recent, mai mulți preoți din Republica Moldova au plecat în pelerinaje în Federația Rusă. Se presupune că acestea ar fi fost finanțate de Patriarhia de la Moscova și oligarhul fugar Ilan Șor. O investigație jurnalistică arată că aceștia ar fi mers în pelerinaje pentru „instrucțiuni” și bani pentru biserică, în schimbul promovării mesajelor anti-UE și anti-guvernare. Mitropolia Moldovei a negat că pelerinajele ar avea substrat politic.
Ce prevede Codul contravențional
Efectuarea agitației electorale inclusiv de către reprezentanții cultelor religioase sau reprezentanții acestora, desfășurată inclusiv în lăcașele de cult, în cadrul campaniei electorale, se sancționează cu amendă de 3500 de lei.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.