Amenințarea poliomielitei crește rapid în Fâșia Gaza, determinând grupurile umanitare să solicite o pauză urgentă în război pentru a putea intensifica vaccinările și a preveni o epidemie în toată regula. Un caz a fost confirmat, altele sunt suspectate, iar virusul a fost detectat în ape reziduale în șase locații diferite în luna iulie, notează AP.
Poliomielita a fost eradicată în Gaza în urmă cu 25 de ani, însă vaccinările au scăzut vertiginos după începerea războiului, în urmă cu 10 luni, iar teritoriul a devenit un teren propice pentru răspândirea virusului, susțin grupurile umanitare. Sute de mii de palestinieni strămutați sunt înghesuiți în tabere de corturi în care nu există apă potabilă și nu se pot evacua corespunzător apele uzate și gunoaiele.
Pentru a evita o epidemie generalizată, grupurile umanitare se pregătesc să vaccineze peste 600 000 de copii în următoarele săptămâni. Acestea spun însă că planurile ambițioase de vaccinare sunt imposibile fără o pauză în luptele dintre Israel și Hamas.
Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, agenția Națiunilor Unite pentru copii, au declarat vineri că este nevoie de o pauză de cel puțin șapte zile pentru a realiza un plan de vaccinare în masă.
ONU intenționează să aducă 1,6 milioane de doze de vaccin împotriva poliomielitei în Gaza, unde sistemele sanitare și de apă au fost distruse, lăsând gropi deschise cu deșeuri umane în taberele de corturi aglomerate. Familiile care locuiesc în tabere au puțină apă curată sau chiar săpun pentru a-și menține igiena și uneori folosesc apa reziduală pentru a bea sau a curăța hainele și vasele.
Poliomielita, care este foarte contagioasă și se transmite în principal prin contact cu fecale, apă sau alimente contaminate, poate provoca dificultăți de respirație și paralizie ireversibilă, de obicei la nivelul picioarelor. Ea afectează în special copiii mici și este uneori fatală.
Grupul umanitar Mercy Corps estimează că aproximativ 50 000 de copii născuți de la începutul războiului nu au fost imunizați împotriva poliomielitei.
OMS și UNICEF au declarat vineri că trei copii sunt suspectați de a fi infectați și că probele lor de scaun au fost testate de un laborator din Iordania. Ministerul Sănătății din Ramallah, în Cisiordania, a declarat vineri târziu că testele efectuate în Iordania au confirmat un caz la un copil în vârstă de 10 luni din Gaza.