fbpx
31.1 C
Бэлць
duminică, iulie 14, 2024

Focar de infecție COVID-19 la azilul din Iabloana. Mai mulți bătrâni au fost infectați

Citește și:

Satul Iabloana din raionul Glodeni a devenit un focar de infecție cu Covid-19 după ce 35 de persoane au fost depistate pozitiv la noul tip de coronavirus. 20 dintre cei infectați sunt beneficiarii azilului de bătrâni Tabita Caritas din localitate, notează anticoruptie.md

Tamara Paiu, șefa Centrului de sănătate din satul Iabloana, a comunicat că epidemia a fost adusă în localitate de la spitalele din Glodeni și din Bălți.

„Au fost două focare. Primul este la azilul de bătrâni, unde au fost depistați pozitiv 20 de beneficiari. Tot acolo s-au contaminat și opt angajați, toți locuitori ai satului Iabloana. Virusul a fost adus în azil de la spitalul din Glodeni, unde s-a tratat un beneficiar. În total în Iabloana au fost depistați pozitiv 15 locuitori. Celălalt focar își are originea în Spitalul clinic din Bălți. O consăteancă de-a noastră, care lucrează acolo infirmieră, s-a infectat, iar ulterior și fiica și soțul său au fost confirmați pozitiv”, a precizat doctoreasa.

Potrivit Tamarei Paiu, două dintre persoanele infectate cu Covid-19 din Iabloana deja au învins boala, fiind externate din spital. Patru, cu simptome ușoare, se tratează la domiciliu, iar restul mai rămân internați.

Șefa Centrului de sănătate din Iabloana nu exclude că ar putea fi mai mulți infectați care nu au simptome.

„Cinci dintre angajații de la azil au refuzat să fie testați din motive religioase. Am testat încă 15 persoane din anturajul celor infectați și așteptăm rezultatele. Până acum toate testele ne-au fost achitate de administrația publică locală. Ar mai trebui să facem teste, sperăm să ne fie puse la dispoziție de minister. Acum nu mai este criză de teste”, a precizat Tamara Paiu.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Timofei Grama, directorul azilului din Iabloana, a comunicat că doi dintre beneficiarii infectați deja s-au tratat și au fost externați, iar ceilalți 18 mai rămân în spital, însă starea lor este satisfăcătoare. Grama a mai comunicat că azilul deservește 35 de beneficiari.

„Au fost 46, dar au decedat. Nu de coronavirus, dar de bătrânețe”, a precizat Timofei Grama.

Sursa: anticoruptie.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod Roșu de caniculă. Recomandările Ministerului Sănătății

În contextul Codului Roșu de caniculă în Republica Moldova anunțat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ministerul Sănătății vine cu...

/VIDEO/ Statul oferă milioane de lei pentru dezvoltarea localităților. Ce trebuie să facă primarii

APL-urile de nivelurile I și II pot obține finanțare de la stat pentru dezvoltarea localităților. Apelul competitiv de selectare...
  sursa: cursbnm.md