fbpx
12.3 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

/FOTO/ China și India îi cer Rusiei să negocieze încheierea războiului din Ucraina

Citește și:

Rusia s-a văzut aproape complet izolată la ultima Adunare Generală a ONU, acolo unde niciuna dintre țările importante nu i-a luat apărarea, scrie The Guardian. China și India au cerut ca încheierea războiului din Ucraina să fie negociată cât mai repede și s-au abținut să își arate sprijinul pentru aliatul lor tradițional, Rusia, scrie digi24.ro.

Până când ministrul rus de externe Serghei Lavrov a urcat pe scena Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută, atât el, cât și țara sa au ajuns să fie priviți cu dispreț de majoritatea participanților. Fiecare lider mondial care a preluat cuvântul la această întâlnire anuală și-a exprimat neliniștea – dacă nu chiar condamnarea – față de acțiunile Rusiei în Ucraina.

Chiar și unele țări care au păstrat relații bune cu Kremlinul au cerut un armistițiu sau alte căi de încheiere a crizei. Puțini au fost aceia care au avut cuvinte calde de adresat Rusiei. Vladimir Putin, care nu a fost prezent la reuniune, nu și-a făcut nicidecum situația mai ușoară când a anunțat la mijlocul săptămânii trecute că Rusia ia în considerare utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Atitudinea ostilă față de Rusia a întregii planete ar fi fost greu de ignorat la întâlnirea ONU. Un diplomat american de rang înalt a spus că mai mulți oficiali străini au refuzat invitația rușilor de a se întâlni pe marginea evenimentului, potrivit Politico. „Cartea [rușilor] cu invitațiile la dans nu a fost prea plină”, a spus diplomatul.

China refuză să sprijine eforturile militare ale Rusiei în Ucraina China, care cu câteva zile înainte de declanșarea invaziei de către

Putin în luna februarie anunța formarea unei legături „indestructibile” între Beijing și Moscova, a cerut Rusiei și Ucrainei să „nu lase criza să se reverse” peste țările în dezvoltare. „China sprijină toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a crizei din Ucraina”, a spus ministrul chinez de externe Wang Yi. „Prioritatea urgentă este de a facilita discuțiile de pace”.

În timpul vizitei sale la ONU, Wang s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, acestea fiind primele discuții dintre cei doi oficiali de când a izbucnit războiul. În prima parte a lunii septembrie, Putin a recunoscut că Beijingul are „îngrijorări” cu privire la situația din Ucraina în timpul întâlnirii sale cu Xi Jinping.

Oficialii americani privesc cu ochi buni ceea ce ei descriu a fi refuzul Chinei de a oferi Rusiei sprijin direct în războiul din Ucraina, situație ce a obligat Moscova să se bazeze pe echipamente militare cumpărate din Coreea de Nord și Iran pentru a-și suplimenta propriile rezerve aproape epuizate.

India, spre deosebire de China, are o relație bună cu Statele Unite, dar are și legături istorice cu Rusia, furnizorul său tradițional de echipament militar. „În timp ce conflictul din Ucraina continuă, suntem întrebați de multe ori de ce parte suntem”, a spus ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar.

„Răspunsul nostru este de fiecare dată direct și onest: India este de partea păcii și va rămâne cu fermitate acolo”. „Suntem de partea celor care spun că dialogul și diplomația sunt singura cale de rezolvare”, a încheiat Jaishankar. Pentru moment, declarațiile aliaților tot mai reținuți ai Rusiei par să semnaleze doar o schimbare de ton și nu anunță adoptarea unor măsuri mai concrete care să pună presiune economică sau militară asupra Kremlinului – multe țări se bazează în continuare pe livrările de petrol și gaze din Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Prim-Ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu reprezentanții organizației Crucea Roșie

Sprijinul oferit de organizația Crucea Roșie persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiaților, a fost discutat de prim-ministrul Dorin...

/METEO/ Cer noros, dar fără precipitații. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 18 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...
  sursa: cursbnm.md