fbpx
16.1 C
Бэлць
miercuri, aprilie 24, 2024

/FOTO/ Două eleve din Florești vor reprezenta Republica Moldova la Concursul Internațional de Aplicații Mobile din Coreea de Sud

Citește și:

Republica Moldova participă pentru al doilea an consecutiv la cea mai renumită competiție de nivel internațional dedicată dezvoltatorilor de aplicații mobile – „e-ICON World Contest”, care va avea loc în luna august curent în Coreea de Sud. La concurs participă elevi și eleve din întreaga lume, care au elaborat aplicații mobile în domeniul educațional pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite. 

În anul 2022, echipa „Green Energy” formată din doi  elevi –  Irina Grosu și Gheorghe Manulache, a adus victorie Republicii Moldova, obținând locul III la nivel internațional cu o aplicație mobilă pentru combaterea obiceiurilor alimentare greșite (Poor Eating Habits). Aplicația a avut la bază obiectivul global „Good Health and Well Being” și le oferă utilizatorilor o listă de  sarcini zilnice cu privire la obiceiurile alimentare corecte. 

Irina Grosu, elevă la Liceul Teoretic „Miron Costin” din or. Florești, care a adus prima victorie pentru Republica Moldova în cadrul competiției, va participa și în anul curent la competiția din Coreea de Sud, alături de sora ei, Daniela Grosu. Elevele au studiat proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile în cadrul programului „Tekwill în Fiecare școală”, implementat în 333 instituții de învățământ din țară datorită parteneriatului cu Ministerul Educației și Cercetării. 

„Aplicația noastră ajută elevii să obțină performanțe academice mai mari prin generarea unei rutine de studiu înainte de orice test sau examen. Aplicația noastră folosește metoda de revizuire. Dacă ați avut 2-4 săptămâni înainte de examen, aplicația utilizează metoda de revizuire 2, 3, 5, 7. De exemplu, dacă examenul este pe 19 septembrie, aplicația ar putea recomanda sesiuni de studiu pe 18 (ziua dinaintea examenului), 16, 13-14 (weekend-uri), 8 și 1 septembrie ca zile cruciale pentru o pregătire intensivă. În plus, aplicația oferă o varietate de sfaturi, quiz-uri și maratoane pentru a stimula implicarea elevilor și pentru a face mai distractiv procesul de studiu”, ne spun Irina și Daniela Grosu. 

„Proiectul Tekwill în Fiecare Școală a reușit, în ultimii ani, să aducă mai multe victorii pe plan internațional Republicii Moldova atât în domeniile inteligenței artificiale, cât și a aplicațiilor mobile. Avem elevi talentați care reușesc să ofere soluții la problemele cotidiene prin intermediul instrumentelor digitale și să obțină premii pentru efortul pe care îl depun. Le dorim mult succes participantelor la etapa internațională a concursului”, spune Tatiana Alexeev, manageră de proiect „Tekwill în Fiecare Școală”. 

În acest an patru echipe din Republica Moldova au expediat proiecte către Comitetul juriului, iar echipa formată din cele 2 fete a fost singura din țara noastră selectată să participe la etapa finală care va avea loc în Coreea de Sud în august 2023. 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...

Parcul central din municpiul Bălți îi va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele lui Mihai Volontir. Decizia fost votată astăzi la ședința consiliului. Pentru...
  sursa: cursbnm.md