fbpx
16.3 C
Бэлць
duminică, septembrie 15, 2024

/FOTO/La vot intră cine poate. Doar 1% dintre secțiile de votare le garantează acces egal alegătorilor

Citește și:

De la neglijarea existenței și, respectiv, problemelor persoanelor cu dizabilități, trăsătură distinctivă a regimului totalitar, prin care a trecut și țara noastră, la soluționarea acestora „după cum înțeles de specialiști” a fost cale lungă, dar insuficientă pentru a spune că abordarea lor este una corectă, individualizată, dar îndeosebi – potrivită. O societate democratică rimează și cu incluziunea, și cu echitatea, și cu diversitatea, recunoscută fără condiționalități.

O cale eficientă pentru identificarea răspunsurilor potrivite la întrebările cu care se confruntăpersoanele cu dizabilități s-a dovedit a fi implicarea lor  pentru soluționarea problemele lor, esențială din mai multe motive. În primul rând, evident că persoanele cu dizabilități au o perspectivă unică și detaliată asupra propriilor lor nevoi și provocări, experiența lor directă oferind informații valoroase cu privire la ceea ce funcționează sau nu în situațiile reale de viață. În plus, abordarea colaborativă cu persoanele cu dizabilități sporește eficacitatea soluțiilor implementate, având în vedere că acestea sunt adaptate la nevoile reale ale beneficiarilor.

Convinși, experimental sau intuitiv, de aceste adevăruri, cei de la Asociația Părinților Persoanelor cu Dizabilități (APPD) „Eternitate” (înregistrat în satul Obreja Veche, raionul Fălești)  au tins mult să pună în pratică principiile evocate. Așa, au dezvoltat o idee, care a îmbrăcat haina unui proiect dedicat susținerii și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități în cadrul alegerilor, anume cu implicarea lor la toate etapele.

Implementat în scopul sporirii nivelului de participare electorală informată și responsabilă a persoanelor cu dizabilități, proiectul „Acces egal în cadrul alegerilor locale 2023”, se desfășoară în perioada august-decembrie 2023, în raioanele Fălești, Glodeni și Edineț.

„Incluziunea persoanelor cu dizabilități rămâne o prioritate la nivel național. Urmărim, prin intermediul proiectului, să oferim informațiile necesare, care reflectă aspecte ale drepturilor politice și de participare electorală a persoanelor cu dizabilități, parte integrantă a unei societăți unitare, incluzive. Or, proiectul are menirea să sporească, pe de o parte – nivelul informării electorale a persoanelor cu dizabilități, iar pe de alta – gradul de conștientizare de către actorii publici a necesității de a asigura un proces electoral accesibil.”, menționează directoare de proiect, dna Natalia Negură.

Plus valoarea proiectului se măsoară prin impactul activităților desfășurate în cadrul lui. „Acces egal în cadrul alegerilor locale 2023” a prevăzut activități de instruire a formatorilor din rândurile persoanelor cu dizabilități, activități de multiplicare, prin informare de la egal la egal, și de monitorizare în ziua alegerilor. Or, după ce au fost instruite trei persoane cu dizabilități și trei persoane de suport ale lor, din raioanele vizate, dumnealor au informat la rândul lor, de la egal la egal, alte circa 300 de persoane, oferind detalii importante despre drepturile politice ale persoanelor cu dizabilități, organizații apărătoare ale drepturilor, partide politice, procedura de candidare la alegeri, specificul procedurii de vot, în dependență de dizabilitate, acte reglatorii în domeniu, motivația de a participa la alegeri, structura unei secții de votare, urna mobilă, posibilitatea de a cere și de a-și alege însoțitorul, dacă necesar, etc. Iar unul dintre drepturi, cel de a fi observator la alegeri, l-au testat imediat după instruiri.

Turul I al alegerilor locale generale a avut loc. Observatorii și observatoarele și-au făcut concluziile asupra accesibilității în secțiile de votare pentru persoanele cu dizabilități și atitudinea generală față de acestea în procesul de exercitare a dreptului la vot.

În linii generale, instruirea misiunii de observare a alegerilor locale generale 2023 a Asociației Obștești „Eternitate” trebuie privită ca o misiune a persoanelor cu dizabilități cu titlul de advocacy, cu scopul de a-și cere drepturile și așa cuvenite prin lege, dar defectuos aplicate.

„Pentru mine, a fost mai mult decât muncă, deoarece am atestat un act de curaj al dumnealor. Tocmai de aceea, în acest parcurs, i-am numit „ambasadori ai accesibilității/ incluziunii”, cu gândul că se îngrijesc nu doar de drepturile personale, dar de drepturile omului, în general. Ceea ce este extrem de important să accentuăm este decizia corectă de a organiza activități de la egal la egal și cu implicarea persoanelor cu dizabilități. Or, nimeni nu cunoaște mai bine decât ei personal problemele cu care se confruntă.”, menționează expertul proiectului, dl Victor Koroli.

Drept context pentru proiect și necesitatea activităților sale a servit inclusiv ultimul audit al accesibilității clădirilor desfășurat în raionul Fălești, care a relevat un număr minim de clădiri accesibile și un grad minim de accesibilitate pentru clădirile analizate. Amintim, că responsabilitatea amenajării spațiilor instituțiilor publice revine autorităților administrației publice locale, inclusiv în ziua alegerilor, care, de obicei, sunt organizate în secții de votare găzduite de clădirile instituțiilor publice, Comisia Electorală Centrală într-un mod sau altul este „în ospeție”, în spațiile respective. Or, dacă clădirea unei instituții publice nu este accesibilă, evident, secția de votare (organizată aici) tot nu este accesibilă.

„Conceptul de „design universal”, adică, potrivit tuturor, trebuie să devină o parte a cotidianului și în Republica Moldova, după exemplul țărilor europene. Formularul de monitorizare a fost conceput astfel, încât prevede atât analiza specificațiilor tehnice ale clădirilor și respectarea drepturilor în timpul votului, cât și aspecte personalizate, evaluând și cum s-au simțit persoanele la secția de votare, ceea ce pare subiectiv, dar, adesea, relevă mai mult decât cifrele sau datele exacte.”, adaugă expertul.

Indicatorii prin care observatorii au analizat corespunderea clădirilor cu normele, se rezumă la calitatea drumului de acces; prezența în preajma secției de votare a unui loc de parcare, inclusiv, loc amenajat pentru persoane cu dizabilități (semnalată cu indicator / marcaj rutier); specificul intrării în secția de votare și disponiblilitatea unei persoane cu dizabilități / utilizator de scaun rulant de a intra de sine stătător în incinta secției de votare; spațiul nemijlocit al secției; prezența grupului sanitar, dar și accesibilitatea informațională, etc.

„M-am simțit valoroasă, am contribuit la o mai bună situație pentru semeni. Am cules cu atenție mărturiile fiecăruia. Cum să ajuți, dacă nu știi cu ce? Tot întrebând, am aflat de mai multe cazuri. Unul m-a impersionat în mod deosebit. Chiar și mie mi-a fost greu să urc treptele. O bătrânică în cârje, bucuroasă că a venit la vot, povestea că un an întreg nu a ieșit din ogradă. Zicea că este a doua oară de când se plimbă. La întrebarea mea de ce nu a dorit să solicite urma mobilă la domiciliu, ea a răspuns că mai bine singurică, decât să i se arate cu degetul cu cine să voteze…”, relatează observatoarea alegerilor locale în orașul Edineț, Svetlana Codreanu.

„A fost o provocare, dar o provocare la care visam, ca să fim văzuți în rând cu toți, ocupați și noi de lucruri serioase. Facem acum și imagine persoanelor cu dizabilități, dar și un fel de campanie de advocacy. Pentru mine, este de mare importanță că se acordă atenție persoanelor cu dizabilități, la fel precum altor cetățeni. Avem drept de vot, mai mult ca atât, cei dintre noi care înregistrează un venit, plătesc impozite la stat, dar principalul – deciziile actorilor politici ne influențează și viața noastră. De aceea, am acceptat provocarea și am devenit formatoare pentru alte persoane cu dizabilități și, apoi, observatoare. Am descoperit și lucruri progresive, dar și neajunsuri. Faptul că le vom raporta deja este un rezultat, ceva se va rezolva.”, concluzionează Tamara Andrieș, observatoare, satul Ilenuța, raionul Fălești.

„Exercitarea funcției de observator la alegerile locale pentru mine a fost ca un experiment, dar productiv. Această experiență nu mi-a fost ca un obstacol, ba mai mult: m-a învățat să am curajul de a putea învinge propriul eu, dovedind celorlalți că toți avem aceleași drepturi, indiferent de starea socială. Lucrul observatorului nu e deloc ușor, necesită un sacrificiu, o atitudine promptă față de tot ce se petrece în jurul nostru, dar cu mult entuziasm și dărnicie am putut face față. Această oportunitate (de observator) pe parcurs mi-a reflectat răspunsul multor întrebări ce mă nelinișteau la început. La fel ca și alți observatori desemnați, am pus punctul pe „i” într-un proces transparent și fără careva divergențe majore, ca prin urmare fiind unul pașnic.·Exercitându-mi dreptul meu de a vota, am observat , sugerând că e necesară asigurarea mai eficientă a votului secret.”, menționează Ricu Livițchi, observator în Glodeni.

Un proiect, în care persoanele cu dizabilități au căpătat poziția de parteneri activi, nu doar de beneficiari, iar implicarea directă le-a conferit și un sentiment de autonomie și control asupra propriei vieți –  lucru esențial pentru respectarea demnității și drepturilor individuale.

„Diferiți, dar egali!” – este unul dintre sloganele promovate de democrația europeană. Prin proiectul evocat, s-a încercat atingerea acestui obiectiv, în domeniul accesului persoanelor cu dizabilități la alegeri și la viața comunitară per general, cum se procedează într-o democrație autentică, în care fiecare voce contează.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale pentru anul precedent, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilităţi în Republica Moldova constituie 168 mii, inclusiv 10,6 mii copii cu vârsta de 0-17 ani. Persoanele cu dizabilităţi au reprezentat 6,5% din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilităţi au constituit 1,9% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova.

De la neglijarea existenței și, respectiv, problemelor persoanelor cu dizabilități, trăsătură distinctivă a regimului totalitar, prin care a trecut și țara noastră, la soluționarea acestora „după cum înțeles de specialiști” a fost cale lungă, dar insuficientă pentru a spune că abordarea lor este una corectă, individualizată, dar îndeosebi – potrivită. O societate democratică rimează și cu incluziunea, și cu echitatea, și cu diversitatea, recunoscută fără condiționalități.

O cale eficientă pentru identificarea răspunsurilor potrivite la întrebările cu care se confruntăpersoanele cu dizabilități s-a dovedit a fi implicarea lor  pentru soluționarea problemele lor, esențială din mai multe motive. În primul rând, evident că persoanele cu dizabilități au o perspectivă unică și detaliată asupra propriilor lor nevoi și provocări, experiența lor directă oferind informații valoroase cu privire la ceea ce funcționează sau nu în situațiile reale de viață. În plus, abordarea colaborativă cu persoanele cu dizabilități sporește eficacitatea soluțiilor implementate, având în vedere că acestea sunt adaptate la nevoile reale ale beneficiarilor.

Convinși, experimental sau intuitiv, de aceste adevăruri, cei de la Asociația Părinților Persoanelor cu Dizabilități (APPD) „Eternitate” (înregistrat în satul Obreja Veche, raionul Fălești)  au tins mult să pună în pratică principiile evocate. Așa, au dezvoltat o idee, care a îmbrăcat haina unui proiect dedicat susținerii și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități în cadrul alegerilor, anume cu implicarea lor la toate etapele.

Implementat în scopul sporirii nivelului de participare electorală informată și responsabilă a persoanelor cu dizabilități, proiectul „Acces egal în cadrul alegerilor locale 2023”, se desfășoară în perioada august-decembrie 2023, în raioanele Fălești, Glodeni și Edineț.

„Incluziunea persoanelor cu dizabilități rămâne o prioritate la nivel național. Urmărim, prin intermediul proiectului, să oferim informațiile necesare, care reflectă aspecte ale drepturilor politice și de participare electorală a persoanelor cu dizabilități, parte integrantă a unei societăți unitare, incluzive. Or, proiectul are menirea să sporească, pe de o parte – nivelul informării electorale a persoanelor cu dizabilități, iar pe de alta – gradul de conștientizare de către actorii publici a necesității de a asigura un proces electoral accesibil.”, menționează directoare de proiect, dna Natalia Negură.

Plus valoarea proiectului se măsoară prin impactul activităților desfășurate în cadrul lui. „Acces egal în cadrul alegerilor locale 2023” a prevăzut activități de instruire a formatorilor din rândurile persoanelor cu dizabilități, activități de multiplicare, prin informare de la egal la egal, și de monitorizare în ziua alegerilor. Or, după ce au fost instruite trei persoane cu dizabilități și trei persoane de suport ale lor, din raioanele vizate, dumnealor au informat la rândul lor, de la egal la egal, alte circa 300 de persoane, oferind detalii importante despre drepturile politice ale persoanelor cu dizabilități, organizații apărătoare ale drepturilor, partide politice, procedura de candidare la alegeri, specificul procedurii de vot, în dependență de dizabilitate, acte reglatorii în domeniu, motivația de a participa la alegeri, structura unei secții de votare, urna mobilă, posibilitatea de a cere și de a-și alege însoțitorul, dacă necesar, etc. Iar unul dintre drepturi, cel de a fi observator la alegeri, l-au testat imediat după instruiri.

Turul I al alegerilor locale generale a avut loc. Observatorii și observatoarele și-au făcut concluziile asupra accesibilității în secțiile de votare pentru persoanele cu dizabilități și atitudinea generală față de acestea în procesul de exercitare a dreptului la vot.

În linii generale, instruirea misiunii de observare a alegerilor locale generale 2023 a Asociației Obștești „Eternitate” trebuie privită ca o misiune a persoanelor cu dizabilități cu titlul de advocacy, cu scopul de a-și cere drepturile și așa cuvenite prin lege, dar defectuos aplicate.

„Pentru mine, a fost mai mult decât muncă, deoarece am atestat un act de curaj al dumnealor. Tocmai de aceea, în acest parcurs, i-am numit „ambasadori ai accesibilității/ incluziunii”, cu gândul că se îngrijesc nu doar de drepturile personale, dar de drepturile omului, în general. Ceea ce este extrem de important să accentuăm este decizia corectă de a organiza activități de la egal la egal și cu implicarea persoanelor cu dizabilități. Or, nimeni nu cunoaște mai bine decât ei personal problemele cu care se confruntă.”, menționează expertul proiectului, dl Victor Koroli.

Drept context pentru proiect și necesitatea activităților sale a servit inclusiv ultimul audit al accesibilității clădirilor desfășurat în raionul Fălești, care a relevat un număr minim de clădiri accesibile și un grad minim de accesibilitate pentru clădirile analizate. Amintim, că responsabilitatea amenajării spațiilor instituțiilor publice revine autorităților administrației publice locale, inclusiv în ziua alegerilor, care, de obicei, sunt organizate în secții de votare găzduite de clădirile instituțiilor publice, Comisia Electorală Centrală într-un mod sau altul este „în ospeție”, în spațiile respective. Or, dacă clădirea unei instituții publice nu este accesibilă, evident, secția de votare (organizată aici) tot nu este accesibilă.

„Conceptul de „design universal”, adică, potrivit tuturor, trebuie să devină o parte a cotidianului și în Republica Moldova, după exemplul țărilor europene. Formularul de monitorizare a fost conceput astfel, încât prevede atât analiza specificațiilor tehnice ale clădirilor și respectarea drepturilor în timpul votului, cât și aspecte personalizate, evaluând și cum s-au simțit persoanele la secția de votare, ceea ce pare subiectiv, dar, adesea, relevă mai mult decât cifrele sau datele exacte.”, adaugă expertul.

Indicatorii prin care observatorii au analizat corespunderea clădirilor cu normele, se rezumă la calitatea drumului de acces; prezența în preajma secției de votare a unui loc de parcare, inclusiv, loc amenajat pentru persoane cu dizabilități (semnalată cu indicator / marcaj rutier); specificul intrării în secția de votare și disponiblilitatea unei persoane cu dizabilități / utilizator de scaun rulant de a intra de sine stătător în incinta secției de votare; spațiul nemijlocit al secției; prezența grupului sanitar, dar și accesibilitatea informațională, etc.

„M-am simțit valoroasă, am contribuit la o mai bună situație pentru semeni. Am cules cu atenție mărturiile fiecăruia. Cum să ajuți, dacă nu știi cu ce? Tot întrebând, am aflat de mai multe cazuri. Unul m-a impersionat în mod deosebit. Chiar și mie mi-a fost greu să urc treptele. O bătrânică în cârje, bucuroasă că a venit la vot, povestea că un an întreg nu a ieșit din ogradă. Zicea că este a doua oară de când se plimbă. La întrebarea mea de ce nu a dorit să solicite urma mobilă la domiciliu, ea a răspuns că mai bine singurică, decât să i se arate cu degetul cu cine să voteze…”, relatează observatoarea alegerilor locale în orașul Edineț, Svetlana Codreanu.

„A fost o provocare, dar o provocare la care visam, ca să fim văzuți în rând cu toți, ocupați și noi de lucruri serioase. Facem acum și imagine persoanelor cu dizabilități, dar și un fel de campanie de advocacy. Pentru mine, este de mare importanță că se acordă atenție persoanelor cu dizabilități, la fel precum altor cetățeni. Avem drept de vot, mai mult ca atât, cei dintre noi care înregistrează un venit, plătesc impozite la stat, dar principalul – deciziile actorilor politici ne influențează și viața noastră. De aceea, am acceptat provocarea și am devenit formatoare pentru alte persoane cu dizabilități și, apoi, observatoare. Am descoperit și lucruri progresive, dar și neajunsuri. Faptul că le vom raporta deja este un rezultat, ceva se va rezolva.”, concluzionează Tamara Andrieș, observatoare, satul Ilenuța, raionul Fălești.

„Exercitarea funcției de observator la alegerile locale pentru mine a fost ca un experiment, dar productiv. Această experiență nu mi-a fost ca un obstacol, ba mai mult: m-a învățat să am curajul de a putea învinge propriul eu, dovedind celorlalți că toți avem aceleași drepturi, indiferent de starea socială. Lucrul observatorului nu e deloc ușor, necesită un sacrificiu, o atitudine promptă față de tot ce se petrece în jurul nostru, dar cu mult entuziasm și dărnicie am putut face față. Această oportunitate (de observator) pe parcurs mi-a reflectat răspunsul multor întrebări ce mă nelinișteau la început. La fel ca și alți observatori desemnați, am pus punctul pe „i” într-un proces transparent și fără careva divergențe majore, ca prin urmare fiind unul pașnic.·Exercitându-mi dreptul meu de a vota, am observat , sugerând că e necesară asigurarea mai eficientă a votului secret.”, menționează Ricu Livițchi, observator în Glodeni.

Un proiect, în care persoanele cu dizabilități au căpătat poziția de parteneri activi, nu doar de beneficiari, iar implicarea directă le-a conferit și un sentiment de autonomie și control asupra propriei vieți –  lucru esențial pentru respectarea demnității și drepturilor individuale.

„Diferiți, dar egali!” – este unul dintre sloganele promovate de democrația europeană. Prin proiectul evocat, s-a încercat atingerea acestui obiectiv, în domeniul accesului persoanelor cu dizabilități la alegeri și la viața comunitară per general, cum se procedează într-o democrație autentică, în care fiecare voce contează.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale pentru anul precedent, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilităţi în Republica Moldova constituie 168 mii, inclusiv 10,6 mii copii cu vârsta de 0-17 ani. Persoanele cu dizabilităţi au reprezentat 6,5% din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilităţi au constituit 1,9% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ FOTO/ Două accidente rutiere cu implicarea camioanelor s-au produs în raionul Sîngerei

Condițiile meteorologice au dat astăzi mari bătăi de cap conducătorilor auto. În raionul Sîngerei s-au produs două accidente rutiere...

/FOTO/Mai mulți locuitori ai orașului Sîngerei au rămas fără apă, după o alunecare de teren

Din cauza unei alunecări de teren mai mulți locuitori ai orașului Sîngerei au rămas fără apă. “Din cauza condițiilor...
  sursa: cursbnm.md