fbpx
19.6 C
Бэлць
sâmbătă, iunie 22, 2024

/FOTO/ Monument istoric în stare deplorabilă la Florești

Citește și:

Podul de Fier care unește în prezent orașul Florești și satul Vărvăreuca se află într-o stare deplorabilă.

Acesta a fost construit la șantierul naval din Nikolaev între anii 1909 și 1913. Cârmuirea de zemstvă din Soroca scria pe adresa guvernatorului Basarabiei despre necesitatea construcției unui pod încă la 11 iulie 1886.

 „Podul este necesar, pentru că aici e locul cel mai înviorat, lângă gară, iar la 30 de verste pe Răut în sus și 70 de verste în jos nu există niciun pod, așa că în timpul inundațiilor satele de pe cele două maluri ale Răutului din județele Soroca și Bălți rămân despărțite completamente unele de altele”

Construcția care datează înainte de Primul Război Mondial, nu a fost inclusă nici până astăzi într-o evidență sau registru al monumentelor din țară, iar careva acțiuni în vederea conservării obiectivului turistic cu valoare istorică evidentă, la fel nu au fost făcute.

Amintim că în programul de strategie locală a primăriei orașului Florești, pentru anii 2015 – 2020, este inclusă reabilitarea şi promovarea „Podului de Fier” de peste Răut în calitate de obiectiv turistic.

Foto: Sandu Tarlev

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

De ce este importantă monitorizarea bugetului public în bugetare participativă?

Într-un oraș mic și primitor, locuitorii își doresc să se implice mai activ și să contribuie la proiectele de...

/VIDEO/ „Roadă avem, preț nu avem”. Agricultorii din nordul țării au început recoltarea grâului și orzului

În nordul țării au pornit combinele. https://youtu.be/TbPWYkR3JeA DORIN RUSU, jurnalist TVN: „În nordul țării recoltarea orzului este în plină desfășurare, iar...
  sursa: cursbnm.md