fbpx
25.8 C
Бэлць
joi, mai 23, 2024

Franța a adoptat o lege care protejează sunetele și mirosurile de la țară

Citește și:

Franța a adoptat o lege care protejează „moștenirea senzorială” din zonele sale rurale, după mai multe plângeri legate de zgomotele și mirosurile tipice din mediul rural, scrie digi24.ro cu referire la CCN.com.

Senatorii au votat pentru aprobarea legii, care a trecut prin camera inferioară a parlamentului anul trecut, potrivit unei declarații a lui Joël Giraud, ministrul Afacerilor Rurale.

Giraud a declarat că a sărbătorit adoptarea legii, care are ca scop „definirea și protejarea moștenirii senzoriale a mediului rural francez”.

Înțelegerea mai bună a „sunetelor și mirosurilor” tipice zonelor rurale va fi utilă pentru „prevenirea dezacordurilor dintre vecini”, a mai declarat oficialul francez.

Autoritățile regionale vor fi însărcinate cu definirea „patrimoniului rural, inclusiv a identității sale senzoriale”, a spus Giraud.

„Este o adevărată victorie pentru comunitățile rurale. Hai să păstrăm acest peisaj”, a adăugat ministrul.

Franța a înregistrat în ultima perioadă o creștere a conflictelor pe această temă între rezidenții comunităților rurale și noii sosiți în aceste zone, care vin doar ocazional.

Un caz emblematic a implicat un cocoș numit Maurice, care a ajuns la tribunal în iulie 2019, după ce vecinii s-au plâns că sunt deranjați de cântatul său dimineața devreme.

Cu toate acestea, o instanță din Rochefort, vestul Franței, a respins plângerile vecinilor cu privire la poluarea fonică, în condițiile în care aceștia veneau în sat doar de câteva ori pe an. „Sper ca oamenii aceștia să înțeleagă cum e viața la țară”, a declarat atunci stăpâna lui Maurice în fața judecătorului.

Cazul a ajuns să simbolizeze diviziunile în creștere între Franța rurală și cea urbană, deoarece vecinii erau locuitorii orașelor care vizitau Saint-Pierre-d’Oléron doar de câteva ori pe an.

„Este un cocoș. Cocoșii au dorința de a cânta”, a declarat Corinne Fesseau, femeia care îl deținea pe Maurice. „Acesta este mediul rural. Trebuie să protejăm mediul rural”, a adăugat ea.

Christophe Sueur, primarul orașului Saint-Pierre-d’Oléron, a declarat pentru CNN că verdictul este „de bun simț”, adăugând: „Sunt toți pentru păstrarea tradițiilor franceze. Strigătul cocoșului este o tradiție franceză care trebuie păstrată”.

Maurice a decedat între timp, dar ministrul Giraud a menționat cocoșul într-un tweet care sărbătorește noua lege, scriind: „O victorie postumă pentru cocoșul Maurice, un simbol al vieții rurale!”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Sursa: Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Inginer cadastral din Elizaveta, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență

Un fost inginer cadastral de la primăria Elizaveta, municipiul Bălți, a fost reținut fiind suspectat de comiterea traficului de...

SUA critică decizia Spaniei, Irlandei şi Norvegiei de a recunoaşte Palestina ca stat

Casa Albă a dezaprobat, miercuri, decizia pe care Spania, Irlanda şi Norvegia au luat-o de a recunoaşte formal Palestina...
  sursa: cursbnm.md