fbpx
27.4 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

Hamas acceptă o propunere americană privind un acord pentru eliberarea ostaticilor

Citește și:

Hamas a acceptat o propunere a SUA de a începe discuţiile privind eliberarea ostaticilor israelieni, inclusiv a soldaţilor şi a bărbaţilor, la 16 zile după prima fază a unui acord care vizează încheierea războiului din Gaza, a declarat sâmbătă o sursă de rang înalt din gruparea islamistă palestiniană pentru Reuters, citată de hotnesw.ro

Gruparea militantă islamistă a renunţat la pretenţia ca Israelul să se angajeze mai întâi la o încetare permanentă a focului înainte de a semna acordul şi va permite ca acest lucru să fie obţinut prin intermediul negocierilor pe parcursul primei faze de şase săptămâni, a declarat sursa pentru Reuters, sub condiţia anonimatului, deoarece discuţiile sunt private.

Un oficial palestinian apropiat de eforturile de pace mediate la nivel internaţional a declarat că propunerea ar putea duce la un acord-cadru dacă este adoptată de Israel şi ar pune capăt războiului de nouă luni dintre Israel şi Hamas din Gaza.

O sursă din echipa de negocieri a Israelului, vorbind sub condiţia anonimatului, a apreciat că există acum o şansă reală de a ajunge la un acord. O astfel de apreciere vine în contrast puternic cu situaţiile anterioare din războiul de nouă luni din Gaza, când Israelul a declarat inacceptabile condiţiile formulate de Hamas. 

Decizia vine la o zi după ce liderul Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, și un oficial de la vârful Hamas, Khalil Al-Hayya, s-au întâlnit și au discutat despre ultimele evoluții din Fâșia Gaza și negocierile menite să ducă la o încetare a focului.

„Ei au discutat, de asemenea, despre ultimele evoluții ale negocierilor în curs de desfășurare în aceste zile, atmosfera acestora și propunerile prezentate pentru a pune capăt agresiunii perfide împotriva poporului palestinian din Fâșia Gaza”, se arată în declarație.

Un înalt oficial al administrației americane a declarat joi că Hamas a făcut o ajustare destul de semnificativă a poziției sale cu privire la un potențial acord de eliberare a ostaticilor cu Israelul, exprimându-și speranța că aceasta va conduce la un pact care ar fi un pas către o încetare permanentă a focului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Medvedev amenință cu un război mondial dacă Ucraina va adera la NATO

Fostul preşedinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a menționat că aderarea Ucrainei la forțele NATO ar însemna o declaraţie...

/VIDEO/ Seacă fântânile, lacurile și izvoarele din nordul țării. Cum se descurcă gospodarii și cum își apără culturile la Șofrîncani, Edineț

GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord: „Temperaturile caniculare de +40 de grade, înregistrate în ultima perioadă, au provocat seceta. Oamenii...
  sursa: cursbnm.md