fbpx
12.3 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

În 2021, 65% din exporturile agroalimentare au ajuns în UE

Citește și:

În anul 2021, proporția exporturilor din Republica Moldova în UE a înregistrat o cotă de 1,619 miliarde euro sau circa 65% din totalul exporturilor. Cele mai multe, au mers spre o singură țară UE – România (26,6%) sau în valoare de peste 670 milioane euro. Următoarele țări ale UE pe listă de exporturi din Republica Moldova se află Germania (8,5%), Italia (7,8%) și Polonia (3,6%).

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) Viorel GHERCIU, a declarat că, pe parcursul ultimilor șapte ani, țara noastră înregistrează o diversificare a exporturilor şi o reorientare masivă a exportului produselor agricole şi agroalimentare din Republica Moldova de la piețele tradiționale din est spre piața comunitară.

Totuși, Cele mai nesemnificative exporturi spre UE sunt exporturile de animale vii și produse de origine animală. Republica Moldova a exportat, în premieră, în anul 2020, în UE, carne și preparate din carne, produse lactate și ouă de păsări.

Produsele vegetale cu o valoare adăugată mică domină exporturile de produse agroalimentare. Astfel, conform estimărilor, circa 70 la sută dintre caisele, prunele și strugurii de masă exportați în țările din UE au fost certificate GLOBAL G.A.P. și GRASP.

Referitor la băuturile alcoolice, Republica Moldova exportă produse vitivinicole în 63 țări ale lumii. Cele mai mari exporturi fiind înregistrate în România, Federația Rusă, Polonia, Belarus, China, Georgia, Cehia, Ucraina, Germania și Kazahstan.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Muzică, dans și chiar împușcături. Cum a fost sărbătorită Ziua Ușilor Deschise la USARB

La Universitatea din Bălți s-a organizat Ziua Ușilor Deschise. https://youtu.be/FlwlFFUWYBQ NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „Ziua Ușilor Deschise o zi în care...

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că se fac pregătiri pentru primirea mai multor copii palestinieni...
  sursa: cursbnm.md