fbpx
14.7 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

În anul 2021 va fi o recoltă de struguri mai mare comparativ cu anul trecut

Citește și:

Recolta de struguri din Republica Moldova în anul curent va fi cu 15% mai mare decât anul trecut și va constitui aproximativ șase-nouă tone de struguri la hectar. Conform prognozelor specialiștilor, recoltarea strugurilor pentru vin va începe la mijlocul decadei a doua a lunii septembrie.

Conform datelor oferite de direcțiile raionale agricole, în anul 2021 se estimează la peste 200 de mii de tone (în anul 2020 au fost procesate 160 mii de tone). Specialiștii au menționat că recolta globală de struguri în anul curent va fi mai mare comparativ cu anul trecut, totuși roada se estimează a fi cu peste 20% mai joasă față de media pe ultimii cinci ani, din cauza secetei severe din anul 2020, a înghețurilor târzii din primăvara anului 2021, precum și din cauza ploilor abundente.

Totodată, producătorii au precizat că în anul 2021, cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole s-au majorat, urmare a efectuării unor lucrări suplimentare de tratare chimică a viței de vie împotriva bolilor/dăunătorilor, a efectuării lucrărilor în verde, precum și urmare a creșterii prețurilor la inputuri (combustibil, pesticide, fertilizanți). Din acest considerent, prețurile de achiziție a strugurilor urmează a fi, cel puțin, la nivelul prețurilor de cost a acestora, iar pentru a stimula obținerea unei materii prime calitative, prețurile de achiziție vor fi diferențiate în funcție de soi și calitatea strugurilor.

O altă problemă este faptul că în ultima perioada, comercianții de inputuri agricole (tractoare, combustibil, pesticide, fertilizanți) au majorat neargumentat costul la produse, fapt ce generează un cost non-competitiv al prețului la struguri și la produsele vitivinicole moldovenești.

La capitolul export de produse vitivinicole, în 12 luni ale anului 2020 – în volum au constituit 13,7 milioane dal și în valoare 2,7 miliarde de lei. Raportat la anul 2019, urmare a consecințelor pandemiei COVID-19, exportul de vin în expresie naturală a fost diminuat cu peste 10%, iar în valoare cu peste 7%.

Totodată, raportul vin îmbuteliat la cel în vrac a crescut cu peste 6% în volum și peste 8% în valoare, iar a produselor pe bază de vin cu peste 7% în volum și aproximativ 6% în valoare.

Exportul de produse vitivinicole se realizează în 63 țări ale lumii. Top 10 țări importatoare de produse vitivinicole din Republica Moldova sunt: România, Federația Rusă, Polonia, Belarus, China, Georgia, Cehia, Ucraina, Germania, Kazahstan.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ E timpul de mers la biserică. Creștinii și-au pregătit coșul cu bucatele pe care le vor sfinți

Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului sunt pe sfârșite. După ce au pregătit totul pentru masa de...

Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur. Avantaje și dezavantaje explicate de specialiști

Dintotdeauna, aurul a fost considerat cea mai bună opțiune pentru investiții, al căror scop principal e protejarea valorică, fiind...
  sursa: cursbnm.md