fbpx
25.2 C
Бэлць
miercuri, iunie 19, 2024

/VIDEO/ Liceul Dimitrie Cantemir din Bălți eficientizat energetic cu suportul UE

Citește și:

Peste 900 de elevi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți își vor face studiile în săli de clase renovate și dotate cu sistem modern de ventilare. Lucrările de reconstrucție sunt în toi, iar până acum în instituție au fost montate geamuri și uși noi, instalat un sistem electric, iar fațada clădirii a fost izolată termic.

Renovarea edificiului este efectuată în cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți” finanțat de Uniunea Europeană, implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”. Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Totodată, elevii instituției au fost implicați într-o amplă campanie de informare și abilitate pe tema eficiența energetică în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de către UE și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Atât părinții copiilor care învață în instituție, cât și profesorii, au posibilitatea să monitorizeze personal lucrările efectuate pe șantier. Aceștia sunt mulțumiți că elevii își vor face studiile în condiții europene.

Ana Sivun, părinte: „Va fi schimbat în totalitate acoperișul, vor fi instalate baterii solare, în fiecare clasă va fi instalat un sistem de ventilare, va fi înlocuit sistemul electric și de iluminare. În calitate de părinți, noi ne facem griji ca lucrările să fie finisate la timp.”

Irina Driga, părinte: „Noi vrem să vedem într-un sfârșit varianta finală. Se apropie 1 septembrie și noi înțelegem că copiii noștri vor reveni într-o școală noua, în clase noi. Contăm pe lucrări calitative din partea tuturor celor implicați.

Natalia Pancenco, profesor: „Sperăm la condiții mai bune, condiții europene în ceea ce privește și sistemul de iluminare, și sistemul de ventilare, condiții mai confortabile pentru elevi, crearea condițiilor speciale pentru elevii cu CES. Ceea ce se face, se face foarte bine și sperăm ca lucrările finale să fie pe măsura așteptărilor noastre. Sperăm că reușita elevilor va fi pe măsura contribuțiilor pe care le face Uniunea Europeană.

Proiectul care prevede eficientizarea energetică a clădirii Liceului „Dimitrie Cantemir” din Bălți presupune instalarea rampelor și a blocurilor sanitare pentru copiii cu nevoi speciale. 

Larisa Guza, coordonator local de proiect: „Este vorba despre schimbarea acoperișului, va fi schimbat tot sistemul de electricitate, cel de încălzire, fațada clădirii va fi izolată cu vată minerală, vor fi schimbate geamurile și ușile de la intrare vor fi instalate veceuri pentru copii cu dizabilități. Va fi instalat și un rampe, ei vor avea acces până la veceu și până la cantină.”

Directoarea instituției, Angela Murzac susține că pentru elevi și profesori va fi o plăcere să activeze în asemenea condiții. Aceasta spune că grație acestor lucrări se vor reduce cheltuielile pentru energia termică și electrică:

„Calitatea produselor, materialelor de construcție, calitatea gemurilor, calitatea faianței, totul este monitorizat, verificat, totul este de înaltă calitate. Copii vor avea mai mult oxigen, acest lucru se reflectă direct asupra stării de sănătate și de bine a copilului în instituția noastră.”

Costul total al lucrărilor de renovare efectuate în cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți” se cifrează la 19,70 milioane lei.

Iar abilitarea și informarea elevilor a fost posibilă grație proiectului „Eficiența energetică – șansa Pământului” implementat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un șofer băut și fără permis, a intrat cu mașina într-o casă, la Briceni

Un bărbat de 42 de ani din raionul Briceni a intrat cu mașina într-o casă, după ce a urcat...

/VIDEO/ Fericire mare pentru copii: S-a deschis tabăra din Cuhureștii de Sus

Tabăra prietenia din comuna Cuhureștii de Sus și-a deschis larg porțile pentru copii.  SEVIVI AIVOVA, elevă: „Mi-a plăcut că am...
  sursa: cursbnm.md