fbpx
23.1 C
Бэлць
miercuri, iunie 19, 2024

În Letonia ar putea fi introdus serviciul militar obligatoriu pentru toți cetățenii țării, indiferent de gen

Citește și:

Preşedintele Letoniei, Egils Levits, vrea creşterea bugetului pentru apărare şi extinderea serviciului militar obligatoriu pentru toți cetățenii, indiferent de gen, relatează Reuters. Declarația a fost făcută, luni, după ce recent ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a anunţat reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină şi a războiului din Ucraina.

„Securitatea este prioritatea politicii noastre în ziua de azi. 2,5% (din PIB) pentru apărare sunt deja angajaţi, dar s-ar putea să nu fie suficient şi trebuie să fim pregătiţi”, a declarat Levits pentru Reuters, citat de Digi24.ro.

Letonia, membră a NATO şi UE, a anunţat că intenţionează să-şi majoreze bugetul apărării la 2,5% din PIB până în 2025, de la circa 2% în prezent, în cadrul eforturilor de creştere a securităţii după invazia rusă din Ucraina. Potrivit lui Levits, cheltuielile avute în vedere includ construirea de noi baze militare pentru a putea găzdui un număr sporit de trupe ale NATO, după cum s-a convenit la summitul de la Madrid de luna trecută, însă Letonia ar putea fi nevoită să aloce un buget şi mai mare.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a propus la rândul său recent creşterea bugetului apărării la 3% din PIB, după ce Polonia a introdus o ţintă similară, aminteşte Reuters, citat de Agerpres. De asemenea, după ce ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a anunțat săptămâna trecută reintroducerea serviciului militar obligatoriu, preşedintele Levits a sugerat, luni, ca serviciul militar să fie o îndatorire pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.

„Consider că este nevoie de egalitate în acest sens şi susţin această idee pentru toţi cetăţenii letoni cu vârsta specifică – acest lucru trebuie făcut independent de sex”, a spus Levits, ceea ce ar permite creşterea numărului letonilor cu aptitudini militare în rezervă.

Atât reintroducerea serviciului militar, cât şi majorarea bugetului apărării trebuie analizate de parlament înainte de a putea intra în vigoare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un șofer băut și fără permis, a intrat cu mașina într-o casă, la Briceni

Un bărbat de 42 de ani din raionul Briceni a intrat cu mașina într-o casă, după ce a urcat...

/VIDEO/ Fericire mare pentru copii: S-a deschis tabăra din Cuhureștii de Sus

Tabăra prietenia din comuna Cuhureștii de Sus și-a deschis larg porțile pentru copii.  SEVIVI AIVOVA, elevă: „Mi-a plăcut că am...
  sursa: cursbnm.md