fbpx
17.7 C
Бэлць
duminică, septembrie 24, 2023

Ziaristul Petru Bogatu s-a stins din viață

Citește și:

Doliu în lumea ziaristică. S-a stins editorialistul, publicistul și ziaristul Petru Bogatu. El a murit într-un spital din Capitală fiind răpus de unele complicații ce au fost provocate de o boală incurabilă de care suferea, și anume de cancer. Informația a fost confirmată de către administrația spitalului.

Bogatu a fost internat pe data de 16 martie 2020. Iar câteva zile mai târziu, pe 19 martie, a publicat pe rețelele de socializare ultimul său citat: „Când mergi prin infern, important e să nu te oprești (Winston Churchill)”.

După ce decesul jurnalistului a fost făcut public, pe pagina sa de Facebook au început să curgă zeci de mesaje de condoleanțe, amintiri și cuvinte de laudă.

Petru Bogatu s-a născut la data de 12 iulie 1951, în satul Sucleia, din Slobozia. A fost un jurnalist, eseist, analist politic și scriitor din Republica Moldova, de orientare unionistă și prooccidentală, editorialist la portalul Deschide.md, profesor la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Petru Bogatu a absolvit Institutul pedagogic din Bălți și Școala de înalte studii politice din Rostov-pe-Don, Rusia.

Este unul din fondatorii Frontului Popular, a fost vicepreședinte al FPM (1990-1992), din 1994 până în 2002 a condus publicația „Țara”. Ulterior, a fost columnist la cotidianului „Ziua” (București), editorialist și redactor șef al cotidianului național Flux (2004-2006). Din 2000 este profesor la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova, autor de articole, eseuri și studii în materie de jurnalism și teoria comunicării. Din 2006 până în septembrie 2013 a fost editorialist la Jurnal de Chișinău, iar din 2009 și la Radio Vocea Basarabiei. 

A semnat analize politice pentru site-ul agenției americane „Stratfor”. Din anul 2016, este autor și realizator al emisiunii „Cronica lui Bogatu” de la canalul TV Prime. Este autorul a patru cărți,inclusiv un roman polițist, un volum de proză și publicistică, un manual de jurnalism pentru școala superioară. Romanul Funia împletită în trei a fost transmis integral de Compania Teleradio Moldova în anul 2013.

Se menține constant în vârful topurilor jurnalistice. Din 1995 până în 2000 a fost desemnat cel mai popular jurnalist din Republica Moldova. 

A fost distins cu Ordinul Republicii în Republica Moldova (2010) și Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Comandor în România (2014).

Petru Bogatu este căsătorit cu jurnalista Viorica Cucereanu și au doi copii.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Avea 37 de tăieturi”. Ce spune fiul femeii ucise de cele două minore la Telenești

"Avea 37 de tăieturi și era toată despicată" spune fiul femeii de 67 de ani ucisă cu cruzime de...

Primul aeroport din lume care nu va mai cere pașapoarte

Începând din 2024, Aeroportul Changi din Singapore nu va mai cere pașapoarte. Aici se va introduce un sistem de...
  sursa: cursbnm.md