fbpx
19.5 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

Înălțarea Domnului: Tradiții și superstiții în ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc urcarea lui Iisus la cer

Citește și:

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului sau Ispasul, una din cele mai importante sărbători religioase care amintește de ziua în care Iisus Hristos a urcat la cer. Denumirea populară a sărbătorii – Ispasul – vine din slavă și înseamnă Mântuitor, scrie tv8.md.

Ispasul este sărbătorit în joia din a șasea săptămână după Paște, adică în a patruzecea zi după Înviere. Tradiţia creştină spune că 40 de zile după Înviere Iisus Hristos s-a aflat pe pământ printre apostoli, apoi s-a înălţat spre ceruri.

Potrivit tradiției populare, în noaptea dinaintea Înălțării Domnului, fetele și flăcăii se adunau sub aluni, existând credința că alunii înfloresc numai în această noapte și tot acum se și scutură. Aceste flori erau strânse și folosite peste an ca plante de leac și pentru farmece de dragoste. De altfel, plantele culese în această zi ar avea puteri vindecătoare sporite.

Un alt obicei legat de sărbătoarea de Ispas este acela potrivit căruia nu se dau lucruri cu împrumut în această zi, mai ales bani, sare și chibrituri și nu se înstrăinează nimic din gospodărie ca să nu se piardă sporul casei.

La Înălțare, vitele se ating cu leuștean pentru a se îngrășa și pentru a fi sănătoase peste an. Tradiția spune că fetele și femeile trebuie să poarte la brâu frunze de leuștean ca să nască prunci sănătoși. În unele sate se poartă la brâu frunze de nuc, pentru că așa ar fi avut Iisus când s-a înălțat la cer. 

De asemenea, tot azi este bine să mergi la biserică. Pentru această zi, gospodinele coc pască, vopsesc ouă şi le dau de pomană, crezând că sunt folosite de spiritele morţilor în timp înălţării lor spre cer. În unele localităţi, pomenile acestea se numesc Moşii de Ispas.

Ca și de Paşte, creştinii acordă o deosebită atenţie mesei ritualice din ziua de Ispas. Se mănâncă pască, se ciocnesc ouă și se salută cu sintagma: „Hristos s-a Înălţat!” – „Adevărat s-a Înălţat!”.

Dacă nu vrei să ai parte de ghinion și de rele pe parcursul acestui an, pe data de 25 mai nu trebuie să coși sau să torci. De asemenea, gospodinele nu au voie să facă treburi casnice, să spele ori să lucreze. Tot azi, este interzis să împrumuți sare sau să dai foc la ceva, fiindcă îți va vui casa tot restul anului, iar vitele nu vor face pui.

Ca şi la alte sărbători de peste an, la Ispas oamenii observă semnele timpului. Se spune că așa cum va fi timpul de Ispas, aşa va fi toată vara. Abia în ziua de Ispas gospodinele culeg frunze de viță-de-vie pentru sarmale, merg în câmp să vadă semănăturile şi dacă cioara nu se vede din grâu, roadă va fi mănoasă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md