fbpx
20.5 C
Бэлць
joi, iunie 13, 2024

Incendiu la Spitalul din Suceava. Au fost evacuați 329 de pacienţi, un sfert dintre ei- copii şi nou-născuţi

Citește și:
Un incendiu puternic a izbucnit, noaptea trecută, la salonul de Obstetrică-Ginecologie a Spitalulului Județean Suceava. Cauza probabilă – un scurtcircuit la un cablu electric. Din cauza fumului gros, 329 de pacienţi au fost evacuaţi, un sfert dintre ei fiind copii şi nou-născuţi. Autorităţile au activat imediat planul roşu de intervenţie, toţi pompierii din oraş acţionând pentru lichidarea incendiului. Din fericire, n-au fost victime, scrie observatorulnews.ro.

Un incendiu puternic a izbucnit, noaptea trecută, la salonul de Obstetrică-Ginecologie a Spitalulului Județean Suceava. Cauza probabilă – un scurtcircuit la un cablu electric. Din cauza fumului gros, 329 de pacienţi au fost evacuaţi, un sfert dintre ei fiind copii şi nou-născuţi. Autorităţile au activat imediat planul roşu de intervenţie, toţi pompierii din oraş acţionând pentru lichidarea incendiului. Din fericire, n-au fost victime.

Reporter: Eraţi în secţie, sau unde eraţi?

Medic: Da, da. De gardă.

Reporter: Era fum, sau…

Medic: Fum.

Medicul a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a inhalat fum. Se pare că nu e singurul om din spital care a ajuns la UPU pentru evaluare.

Era fum mare. La etajul 4, dar s-a extins în sus fumul.

Incendiul a fost anunțat aproape de miezul nopții. Imediat s-a activat planul roşu de intervenţie

Era în jurul orei 24.45 când s-a dat alarma la 112 şi s-a anunţat incendiul. Imediat s-a activat planul roşu de intervenţie, iar toate forţele de la ISU Suceava au plecat spre spital. La fel şi autorităţile, dar şi rudele pacienţilor.

Gheorghe Flutur – președinte CJ Suceava: Probabil un consumator electric, un cablu. Acolo s-a făcut intervenţia. Sistemele de alarmă au funcţionat şi au depistat fumul.  Au acţionat local, la etajul 4, angajaţii din spital, asistente, medici. Dar a fost fum foarte dens şi atunci au fost evacuaţi imediat copiii, mamele din zonă, la alte etaje.  

Ion Lungu, primar Suceava: Un scurt circuit la instalaţia electrică. Spitalul este renovat, totuşi. Instalaţia este una nouă.

Cristian Șologon, subprefect Suceava: Este vorba despre un scurt-circuit care s-a manifestat undeva la un tavan fals.

Era haos înăuntru. Intra cine vrea, ieşea. Care cum putea fugi cu copilul în braţe

Tatăl unui pacient: Dar toţi copiii, cu nou născuţi, al meu are 5 ani, era în perfuzii, aşa l-a luat şi au fugit. N-avea cum să fugă, era şi fum, nu se vedea nimic. Cu mare greu a ajuns aici jos, nu ştiu. 

Medic: S-a extins fumul în sus.

Martor: Era haos înăuntru. Intra cine vrea, ieşea. Care cum putea fugi cu copilul în braţe. Am văzut că a ieşit din spital cu copiii mici în pături, băgaţi. Erau adunate toate cadrele medicale în hol, pe jos, era plin. Pacienţi, cadre medicale, toţi strânşi în holul de jos, la intrare. 

Au fost evacuati 329 de pacienţi, dintre care 102 sunt copii

Au fost evacuati 329 de pacienţi, 40 doar de la etajul patru, spitalul având 9 etaje.

Bolnavii au fost relocati pe alte secţii din spital. Din totalul pacienţilor evacuaţi, 102 sunt copii, 57 dintre ei nou-născuţi.

Alin Găleată – purtător de cuvânt SU Suceava: La sosirea noastră era o parte dintre pacienţi evacuaţi şi autoevacuaţi. De asemenea, şi noi am evacuat o parte dintre aceştia.

Incendiul de la Spitalul Suceava a fost lichidat în 10 minute

Incendiul, care a cuprins un salon de 20 de metri pătraţi, a fost lichidat în 10 minute, pompierii lucrând apoi la indepartarea efectelor acestuia, o oră mai târziu fiind dezactivat şi planul roşu de intervenţie.

Gheorghe Flutur, președinte CJ Suceava: Nu avem victime, din fericire. Sperăm ca până dimineaţă să fie aerisite etajele superioare să poată revenii înapoi bolnavii.

Irina Vasilciuc, administrator public județul Suceava: Managerul spitalului împreună cu toată conducerea spitalului procedează la evaluarea situaţiei mediale. Se evaluează dacă fiecare pacient este în deplină siguranţă. Nu sunt afectaţi pacienţi afectaţi fizic de incendiu. 

Din păcate, acest nou incendiu este doar unul dintr-o serie foarte lungă de astfel de evenimente care s-au petrecut de la începutul pandemiei. Pe 14 noiembrie, 2020, lua foc spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Zece oameni au fost ucişi de flăcări. Alţi cinci pacienţi care au fost transferaţi au murit ulterior. În ianuarie 2021, lua foc şi spitalul Matei Balş din Capitală. Dintre pacienţii mutaţi de urgenţă, 20 şi-au pierdut viaţa. Alte incendii cu victime au avut loc la Constanţa şi Ploieşti, anul trecut.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md